REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 ianuarie 2018)

Legea ”anti-propagandă” ar putea provoca acțiuni de răspuns

Moscova își rezervă dreptul de a veni cu acțiuni de răspuns la promulgarea în R. Moldova a modificării Codului audiovizualului (Legea ”anti-propagandă” – n.n.). O declarație în acest sens a făcut purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. În opinia oficialului, amendamentele care interzic retransmitrea unor programe de știri și informativ-analitice ar discrimina presa rusă. De asemenea, Zaharova a acuzat partidul de guvernămînt de la Chișinău de promovarea unor politici antirusești și de îngrădirea dreptului la informație alternativă. „Forțele antirusești din Legislativul de la Chișinău au încălcat dreptul fundamental al populației privind accesul liber la informare. Aceasta vorbește despre faptul că țara se abate tot mai mult de la normele democratice”, a opinat Zaharova.

 

R. Moldova a fost clasată pe locul 56 în topul integrității publice

Un clasament internațional al integrității publice a inclus, pentru prima dată, și R. Moldova, care s-a plasat în anul 2017 pe locul 56 din 109 state, incluse în clasament. La nivel mondial, cu scorul de țară de 6,44 puncte, R. Moldova a fost devansată de Argentina și precedată de Azerbaidjan. La nivel regional doar România s-a clasat înaintea țării noastre – locul 30 cu un punctaj de 7,6. Federației Ruse i-a revenit locul 72 (5,9 puncte), iar Ucrainei locul 68 (6,2 puncte). Cel mai slab scor – 2,4 puncte obținut de Republica Moldova este la independența justiției, clasîndu-se pe locul 105 din 109 state. Studiul a vizat șase componente: independența justiției, impactul poverii administrative, caracterul deschis al comerțului, transparența bugetului, e-cetățenia și libertatea presei.

 

Locuitorii din stînga Nistrului sînt îndemnați să predea benevol armele

Locuitorii din stînga Nistrului sînt îndemnați să predea benevol armele și munițiile, pentru a nu fi trași la răspundere penală. Presa locală susține că în urma conflictului din 1992 ”mai mulți locuitori au rămas cu arme și muniții”. Totodată, așa-numitul minister al afacerilor interne din Tiraspol anunță că, în cazul predării voluntare a armelor, cetățenii sînt eliberați de răspundere penală. Numai în anul trecut au fost înregistrate circa 100 de cazuri de predare voluntară a munițiilor, în special a cartușelor. Timp de 25 de ani, în regiunea transnistreană au fost confiscate 50 de mitraliere, 1.188 de grenade F-1, mai mult de 150 de mii de cartușe și alte arme.

 

Premierul Filip s-a întîlnit cu ambasadorul Suediei

Prim-ministrul Pavel Filip a avut, joi, 11 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorul Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller. Oficialii au avut un schimb de opinii privind cooperarea moldo-suedeză. În cadrul discuţiei premierul a menţionat că anul 2018 va fi unul al dezvoltării, în care Guvernul va sta departe de politică şi se va axa pe paşi concreţi în scopul creşterii bunăstării cetăţenilor ţării. Şeful Executivului s-a referit la priorităţile de pe agenda Guvernului 2018, între care reforma justiţiei, cea a sistemului educaţiei şi dezvoltarea economică a țării. Un accent deosebit va fi pus pe reformele sociale, pe investițiile în infrastructura rutieră, precum şi pe sectorul tehnologiei informaţiei.

 

Ministerul Sănătăţii a emis recomandări pentru evitarea gripei

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale a emis joi, 11 ianuarie, o serie de recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor de gripă, după ce în capitală a fost înregistrat primul deces din acest an provocat de virusul gripal A(H1N1). Potrivit datelor MSMPS, în prezent, în ţară situația epidemiologică prin gripă este sub gradul epidemic, fiind confirmate patru cazuri de infecţii gripale. Pentru evitarea îmbolnăvirilor, conducerea Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului. Șeful Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, a menţionat că în ultima săptămînă în capitală s-a înregistrat o creştere a numărului de infecţii respiratorii, fapt datorat în mare parte fluctuaţiilor de temperatură, dar şi revenirii copiilor în instituţiile şcolare după vacanţă.

 

„Casă de copii de tip familial” va avea un nou regulament

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 11 ianuarie, Regulamentul-cadru cu privire la funcționarea Serviciului social „Casă de copii de tip familial” şi a standardelor de calitate. Casa de copii de tip familial este un serviciu social specializat, care oferă copiilor îngrijire familială substitutivă în familia unui părinte-educator. Regulamentul-cadru stabileşte scopul, obiectivele şi principiile serviciului, beneficiarii casei de copii de tip familial, organizarea şi funcţionarea casei de copii de tip familial, precum și modul de finanţare. În present în R. Moldova activează 74 case de copii de tip familial în care sînt plasaţi 336 copii. Cheltuielile anuale necesare pentru plata indemnizaţiei zilnice pentru copiii plasaţi în serviciul social respectiv sînt estimate la circa 870 mii de lei. În prezent, de îndemnizaţii zilnice beneficiază numai copiii plasaţi în serviciul casă comunitară pentru copii în situaţie de risc, iar copiii plasaţi în asistenţa parentală profesionistă, deşi dispun de dreptul de a beneficia de aceste indemnizaţii, de facto nu le primesc.

 

Transportul aerian între R. Moldova și Ucraina va fi liberalizat

Executivul a aprobat, joi, 11 ianuarie, semnarea Acordului privind serviciile aeriene cu Ucraina. Documentul prevede, în particular, liberalizarea pieței transportului aerian între Chișinău și Kiev. În prezent relațiile bilaterale în domeniul transportului aerian între cele două țări sînt reglementate în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al Ucrainei cu privire la serviciile aeriene, semnat la Chișinău, la 20 martie 1993. Proiectul noului Acord conține prevederi care se aplică transporturilor și se axează pe principiile de liberalizare, care corespund tendințelor moderne și recomandărilor Organizației Internaționale a Aviației Civile.