REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 octombrie 2019)

Apa din peste 75% din fîntîni nu este sigură, anunţă ANSP

Apa din peste 75 la sută din fîntînile freatice din ţară nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare. Datele au fost oferite de către medicul igienist Liliana Carp din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/. Potrivit sursei citate, în 2018, din sursele de alimentare cu apă din ţară au fost preluate şi examinate peste 12 mii de probe. Rezultatele denotă nivele înalte de neconformitate atît la parametrii chimici, cît şi la cei microbiologici.

 

R. Moldova și-a îmbunătățit poziția în clasamentul indicelui global al competitivității

R. Moldova și-a îmbunătățit poziția în clasamentul indicelui global al competitivității și a urcat, față de anul trecut cu două trepte, poziționîndu-se pe locul 86 din 141. Conform raportului privind indicele global al competitivității (The Global Competitiveness Report 2019), prezentat anual de Forumul economic mondial (World Economic Forum, WEF), Moldova a urcat în ultimul an două poziții în clasament, ocupînd locul 86, și s-a situat între Ucraina și Tunisia.

 

O delegație parlamentară va participa la lucrările comisiilor Adunării Interparlamentare a CSI

Delegația Parlamentului R. Moldova va participa, în zilele de 10-11 octombrie curent, la lucrările comisiilor permanente ale Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente. Din delegație fac parte deputații Vladimir Golovatiuc, președintele Comisiei de control al finanțelor, șeful delegației Parlamentului R. Moldova la AIP CSI; Inga Grigoriu, vicepreședintele Comisiei mediu și dezvoltare regională; Liviu Vovc, secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie; Vasile Bolea, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități; Gheorghe Para, membru al Comisiei administrație publică.

 

Președintele Republicii Moldova a plecat la Așgabat

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a plecat la Așgabat pentru a participa la ședința șefilor de state ai CSI, unde va ține un discurs și va avea o serie de întrevederi cu liderii țărilor CSI. Este planificat ca în cadrul reuniunii șefilor de state ai CSI din Așgabat, să fie puse în discuție 8 proiecte de documente orientate spre dezvoltarea în continuare a cooperării economice și parteneriatului de politică externă a țărilor Comunității Statelor Independente, asigurarea securității și combaterea noilor provocări și amenințări.

 

În capitală a început sezonul de încălzire

A început sezonul de încălzire în Capitală. Agentul termic este livrat deja la Spitalul municipal "Sfîntul Arhanghel Mihail", la un liceu privat, în 14 blocuri, şi la patru companii. Anunţul a fost făcut de "Termoelectrica", care susţine că primii beneficiari au fost conectaţi în urma cererilor depuse. Consumatorii trebuie să depună o cerere la sediul teritorial al întreprinderii "Termoelectrica", iar în decurs de trei ore aceştia urmează să fie conectaţi.

 

Procurorul Anticorupție, reținut aseara, este bănuit de estorcare de bani

Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, care a fost reținut ieri seara, este bănuit că ar fi estorcat 1500 de euro de la reclamant, un polițist care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Procurorul a fost reținut în timp ce primea banii de la persoana care a scris plîngerea la PA. Cauza penală a fost pornită pe faptul de corupere pasivă de către o persoană cu funcție de demnitate publică înaltă, a declarat șeful PA, Viorel Morari.

 

Anual în R. Moldova peste 500 de persoane se sinucid

În R. Moldova, se înregistrează anual circa 500 de morți prin suicid. Cele mai multe cazuri au loc în mediul rural. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării Zilei mondiale a sănătății mintale. Potrivit sursei citate, la 10 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua mondială a sănătății mintale, iar în anul curent aceasta se desfășoară cu tematica prevenției suicidului.

 

Doi soți din R. Moldova au fost condamnați la șapte ani de pușcărie

Doi soți din Republica Moldova, au fost condamnați la șapte ani de pușcărie pentru trafic de ființe umane în scop de exploatare prin cerșetorie în Federația Rusă. Decizia a fost luată de Judecătoria Anenii Noi. Potrivit PCCOCS, cei doi soți au profitat de situația financiară precară a victimei. Astfel, sub pretextul angajării în domeniul construcției în Rusia, cu un salariu lunar avantajos, au recrutat și exploatat victima în cerșetorie.

 

Incinerarea deșeurilor se va realiza în condiții controlate de stat

Incinerarea deșeurilor pe teritoriul R. Moldova va fi permisă şi se va realiza în condiții controlate riguros. Proiectul de modificare a legii deşeurilor va fi publicat vineri, 11 octombrie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, o parte din deşeurile acumulate pe teritoriul ţării ar putea fi arse în instalaţii speciale.

 

Şapte proiecte de dezvoltare vor fi implementate cu susţinerea UE

Şapte proiecte de îmbunătăţire a serviciilor de alimentare cu apă și de eficiență energetică vor fi implementate în Regiunea Centru, cu susţinerea Uniunii Europene, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). Pentru realizarea acestora, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a semnat un Acord de finanţare, în valoare de 12 milioane de euro.

 

73 de loturi de pește infectat ar fi putut ajunge la piață, în spitale sau școli

În perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de pește congelat importat în R. Moldova, 73 de loturi au avut rezultate negative la laborator. În pofida acestui fapt, peștele cu paraziți a primit certificate de laborator pentru a putea fi comercializat. Este vorba de pește ieftin care este vîndut la piață sau instituțiilor publice: spitale, instituții de învățămînt sau penitenciar. Informațiile au fost anunțate de către premierul Maia Sandu, în cadrul unui briefing.