REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 decembrie 2020)

Primăria Chișinău a stabilit o listă de măsuri pentru deszăpezirea orașului

Autoritățile municipiului Chișinău au stabilit o listă de măsuri pentru prevenirea și lichidarea consecințelor ninsorilor abundente și poleiului, în perioada rece a sezonului 2020/2021. Astfel, pretorii de sector și primarii localităților suburbane vor fi responsabili de organizarea procesului de deszăpezire. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a semnat astăzi o dispoziție potrivit căreia organizarea procesului de deszăpezire intră în responsabilitatea directă a pretorilor de sector și a primarilor localităților din suburbii și a președinților comisiilor excepționale de sector, a orașelor, comunelor și satelor din componența municipiului Chișinău.

 

O grădiniţă din Ungheni a fost renovată cu susţinerea UE

O grădiniță din municipiul Ungheni a fost renovată cu sprijinul Uniunii Europene, fiind dotată cu mobilier, materiale didactice și jucării cognitive în valoare totală de 310 mii de lei. Instituția s-a redeschis oficial, după ce a fost închisă timp de zece ani și poate găzdui 130 de copii cu vîrste cuprinse între 2 și 7 ani.

 

Primarul municipiului Chișinău susține majorarea taxelor locale

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că susține majorarea taxelor locale din municipiul Chișinău. Acestea vor genera un venit la bugetul local de peste o sută de milioane de lei. Edilul Chișinăului a notat pe rețelele de socializare că taxele locale din municipiul Chișinău trebuie ajustate la realitățile existente. „Cu cît mai mult vom evita ajustarea acestor taxe, cu atît ele vor crește de la an la an”, a precizat Ceban. În proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2021", sînt prevăzute majorări ale taxei de piață, ale taxelor pentru dispozitivele publicitare, pentru unitățile comerciale și pentru prestări servicii.

 

Aproape 600 de persoane s-au infectat cu HIV de la începutul acestui an

Aproape 600 de cazuri noi cu infecția HIV au fost confirmate în R. Moldova în perioada ianuarie – octombrie curent. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării anual la 1 decembrie a Zilei Mondiale de combatere a SIDA. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, majoritatea persoanelor infectate sînt tineri, iar virusul este transmis cel mai des pe cale sexuală. Totodată, printre bolnavi se regăsesc frecvent și persoane care consumă droguri injectabile.

 

Parlamentul va majora vîrsta de pensionare pentru judecători

Parlamentul va majora vîrsta de pensionare pentru judecători. Comisia juridică, numiri și imunități, care s-a convocat, astăzi, în ședință, a decis să propună plenului Parlamentului aprobarea, în lectura a doua, a unui proiect de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului. Proiectul prevede majorarea graduală a vîrstei de pensionare pentru judecători, atît pentru bărbați, cît și pentru femei. Începînd cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vîrsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, care va crește gradual pînă la 63 de ani. În fiecare an vîrsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

 

În ultimele zile, medicii de pe ambulanță au intervenit la peste 15 mii de solicitări

În perioada 23-29 noiembrie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 15614 solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 5938 de pacienți, dintre care 743 copii. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 2899 de urgențe cardiologice, inclusiv 40 de cazuri sindrom coronarian acut; 1765 de urgențe neurologice, inclusiv 186 de accidente vasculare cerebrale. În această perioadă, medicii de pe ambulanță au fost solicitați de către 4637 de pacienți cu urgențe respiratorii.

 

A fost lansată „Loteria fiscală" dedicată sărbătorilor de iarnă

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a dat start ediției speciale a concursului ”Loteria fiscală”. Aceasta este dedicată sărbătorilor de iarnă și începe din data de 1 decembrie 2020 și se va finaliza la data de 8 ianuarie 2021. „Pentru a deveni participant este suficient să achitați cu cardul bancar, emis de o bancă comercială din R. Moldova, orice cumpărătură sau serviciu în valoare mai mare de 30 lei. La „Loteria fiscală” participă persoanele fizice care au atins vîrsta de 18 ani”, indică SFS.

 

Serviciul Vamal a raportat creșteri ale încasărilor în luna noiembrie

Încasările Serviciului Vamal în luna noiembrie 2020 se estimează la peste 2,1 miliarde de lei, cu peste 94 milioane de lei mai mult (circa 5%), comparativ aceeași lună a anului trecut. Totodată, în primele 11 luni ale acestui an, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 20,1 miliarde de lei. Potrivit instituției, pe parcursul lunii noiembrie au fost perfectate 47 995 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 146 058 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Giurgiulești, cu 40 399 și, respectiv, 27 212 traversări.

 

Facilitățile fiscale individuale pentru profesioniștii IT au fost extinse pînă în 2023

Cabinetul de miniștri a aprobat extinderea, pînă în anul 2023, a facilităților fiscale pentru profesioniștii din sectorul tehnologiei informațiilor. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), aceste măsuri vor impulsiona dezvoltarea sectorului IT. În anul 2019, conform datelor Serviciul Fiscal de Stat, 114 companii IT au beneficiat de facilități fiscale, numărul angajaților beneficiari fiind de circa 1300-1500 de persoane. Respectiv, în condițiile salariului mediu prognozat pe economie de 8.7 mii lei, venitul neimpozabil va fi cel care depășește suma de 17.4 mii lei, în condițiile în care salariului mediu în sectorul IT pentru anul 2019, conform Biroului Național de Statistică, a fost de circa 16.3 mii lei.

 

Procurorul General a prezentat raportul la un an de la numirea în funcție

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut astăzi o retrospectivă a activității sale la un an de la învestirea în funcție și a trasat prioritățile pentru următoarea perioadă. În discursul său, șeful procuraturii a specificat că, în ultimii 30 de ani, cu mici excepții, instituția pe care o conduce nu a fost o structură independentă. “A fost o bîtă utilizată intens pentru înlăturarea și inhibarea opoziției, a oponenților politici, iar în ultimii ani a fost activ implicată în crearea majorității politice. Prima provocare a fost să schimb această tradiție defectuoasă și nedemocratică. La distanța de un an, pot să declar cu responsabilitate că acest lucru ne-a reușit”, a spus Stoianoglo.