REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (19 februarie 2021)

Internaționalul moldovean Oleg Reabciuk a bifat primul meci în cupele europene ca jucător la Olympiacos Pireu

Joi seara, Olympiacos a învins în meciul tur al șaisprezecimilor UEFA Europa League pe olandezii de la PSV Eindhoven, scor 4-2. Golurile au fost marcate de Bouchalakis (9), M’Vila (37), El-Arabi (45+2), Masouras (83), respectiv, Zahavi (14, 40). “Sînt foarte fericit cu debutul meu în Liga Europei! Un efort colosal al întregii echipe pentru a obține rezultatul pozitiv”, a scris Oleg Reabciuk după terminarea jocului pe pagina sa de Instagram. Returul PSV Eindhoven – Olympiacos Pireu se joacă joia viitoare.

 

Cetățenii R. Moldova vor fi vaccinați împotriva COVID-19 conform unui plan etapizat

Cetățenii R. Moldova vor fi vaccinați împotriva COVID-19 conform unui plan structurat în trei etape. Anunțul a fost făcut de Ministerul sănătății. Potrivit sursei citate, în prima etapă va fi vaccinată pînă la 10 procente din populație. Grupurile țintă vor fi lucrătorii medicali, personalul și beneficiarii azilurilor și centrelor de plasament. În etapa a doua, va fi vaccinată circa 20 la sută din populație. Astfel, de vaccin contra COVID-19 vor beneficia persoanele cu vîrsta de peste 60 de ani și cei cu comorbidități, angajații din structurile de forță, lucrătorii din penitenciare, angajații din domeniul social și profesorii. În cea de-a treia etapă va fi imunizată pînă la 70 la sută din populație.

 

Producători moldoveni de mere s-au întîlnit online cu potențiali cumpărători din alte state

Producători de mere din cadrul Asociației Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct au participat la o activitate pilot de întîlnire online cu potențiali cumpărători din Germania, Belgia, Ucraina, alte state. Evenimentul a fost organizat de Moldova Fruct cu suportul proiectului Agricultura Performanta in Moldova (APM), susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Producătorii și-au prezentat oferta de mere, livezile și facilitățile de care dispun, cu ajutorul tururilor virtuale elaborate în anul 2020.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1340 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4079 de teste, fiind confirmate 1340 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 174 155 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 55 sînt lucrători medicali: medici-9, asistenți medicali-36, personal auxiliar-10. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3226 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 285 în stare extrem de gravă (49 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 5383 de persoane, iar 15 622 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 592 de persoane au fost vindecate. În total, 159 931 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Apă-Canal Chișinău a început să semneze contracte directe cu proprietarii de apartamente

Locuitorii municipiului Chișinău pot solicita încheierea contractarea directă a serviciului de apă și canalizare din oraș. Primăria municipiului Chișinău a informat că furnizorul de apă din capitală, S.A. „Apă-Canal Chișinău", a inițiat procesul de încheiere a contractelor directe cu proprietarii de apartamente. Potrivit informațiilor prezentate, pe parcursul anului 2020 au fost depuse 3880 de cereri privind încheierea contractelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare. Pînă în prezent au fost încheiate contracte directe cu 2358 de proprietari de apartamente din 55 de blocuri locative.

 

În luna ianuarie, Fiscul a înregistrat 1550 de contracte de locațiune

Pe parcursul lunii ianuarie 2021, la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) s-au înregistrat 1550 de contracte de locațiune/chirie. Potrivit instituției, urmare a acțiunilor de informare și conformare întreprinse pe parcursul lunii ianuarie curent, au fost identificate 570 de persoane fizice care dau în locațiune/chirie bunuri imobile. „Dintre acestea, pentru 15 persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 51,8 mii de lei, penalități – 6,5 mii de lei și amenzi – 2,7 mii de lei”, indică SFS.

 

Două grupuri de producători vor beneficia de granturi pentru facilitarea accesului la piețe de desfacere

Agenția de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură (AIPA) a semnat pentru finanțare ultimele contracte cu două grupuri de producători, care vor beneficia de granturi în valoare totală de șapte sute de mii de dolari. Finanțarea este urmare a ultimului apel anunțat în cadrul Programului de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” implementat de Proiectului “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Ambele grupuri de producători sînt specializate în domeniul apicol. Acestea au solicitat suport financiar pentru construcția complexelor de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albini.

 

Declarația persoanei fizice pentru impozitul pe venit poate fi depusă pînă la 30 aprilie

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat că persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care au obligația de a depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) aferentă anului 2020 urmează să o facă pînă la 30 aprilie inclusiv a anului current. Potrivit instituției, a fost asigurată procesarea datelor aferente Notelor de informare (Forma IALS18) pentru veniturile realizate de persoanele fizice în perioada anului 2020. „Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă de către contribuabili prin următoarele metode: în format electronic, prin intermediul serviciului „Declarație electronică”, serviciu care permite previzualizarea, modificarea și transmiterea Declarației cu aplicarea semnăturii mobile și electronice; pe suport de hîrtie la direcțiile de deservire fiscală, indiferent de locul de domiciliu sau reședința acestora, solicitînd versiunea Declarației precompletate în baza actului de identitate sau prin depunerea Declarației rapide”, indică SFS.

 

Sediile Inspectoratelor de Poliție din țară își închid ușile

În legătură cu situația epidemiologică din țară, Inspectoratul General al Poliției informează cetățenii despre faptul că sînt sistate audiențele în toate sediile Inspectoratelor de Poliție din Republică, inclusiv cele ale subdiviziunilor IGP. „Vă rugăm să optați pentru depunerea petițiilor on-line la adresele electronice: igp@igp.gov.md, petitie@igp.gov.md”, comunică oamenii legii. „Vă îndemnăm să respectați cu strictețe, regulile de protecție împotriva răspîndirii virusului Covid-19, doar dînd dovadă de responsabilitate, vom putea reveni la normalitate. Ulterior vom veni cu o informație despre permisiunea pentru cetățeni de a vizita sediile Poliției naționale”, se arată într-un comunicat al Poliției.