REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (13 septembrie 2019)

APP a prezentat o serie de constatări privind Arena Chișinău

Agenția Proprietății Publice (APP) a prezentat o serie de constatări privind construcția Arenei Chișinău. Potrivit directorului general al APP, Eugeniu Moraru, Arena va avea o capacitate de 3800 de locuri și va fi destinată în particular găzduirii unor competiții sportive. Aceasta va mai include mai multe piscine, terenuri de tenis, aqua centru, spații comerciale și pentru servicii de alimentare publică, locuri de parcare. Costul total al proiectului este de 43 mln de euro, iar edificiul va fi amplasat pe un teren de 10 hectare.

 

Două persoane au ajuns la spital în urma unui incendiu din capitală

Două persoane au ajuns la spital în urma unui incendiu care a izbucnit în dimineața zilei de vineri, 13 septembrie, într-un hotel din centrul capitalei. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că apelul la Serviciul112 a fost înregistrat la ora 07.29 de minute. La fața locului au fost îndreptate patru autospeciale. Salvatorii au reușit localizarea incendiului. Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2019, în R. Moldova s-au produs 1089 de incendii.

 

Ministerul economiei a venit cu o reacție în cazul protestului transportatorilor auto

Ministerul economiei este dispus să continue dialogul cu operatorii de transport care solicită modificarea tarifelor de călătorie, în condițiile în care aceștia vor veni cu un plan de acțiuni clar determinat, inclusiv, ajustarea treptată a prețurilor, luînd în considerare capacitatea de plată a cetățenilor. Poziția a fost expusă după ce joi, 12 septembrie, mai multe companii de transport au protestat în Piața Marii Adunări Naționale, solicitînd ajustarea tarifelor.

 

Doi ofițeri de investigație au fost reținuți de oamenii legii

Un șef de direcție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) și un subaltern al său au fost reținuți de oamenii legii în urma unor percheziții, într-un caz de trafic de influență și corupere pasivă. Potrivit materialelor cauzei, subalternul ar fi pretins și primit circa 15 mii de euro de la un agent economic. În schimbul banilor, el urma să-l determine pe șeful său să nu transmită materialele pentru pornirea unui proces penal pe faptul comiterii evaziunii fiscale.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a vizitat Centrul expozițional al companiei Huawei din Beijing

Delegația parlamentară, condusă de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a întreprins o vizită la Centrul expozițional al companiei Huawei din orașul Beijing și a discutat cu reprezentanții acesteia. În cadrul turului expozițional, delegației din R. Moldova i-au fost prezentate noi modele de tehnologii inteligente, soluții tehnologice avansate pentru utilizare casnică, de diagnosticare medicală, de control operațional al localităților, dispozitive și echipament de urgență, precum și tehnologii avansate pentru domeniul educațional etc.

 

Un raport al UE constată că R. Moldova a avansat în implementarea reformelor

În urma schimbării guvernării din iunie 2019, R. Moldova a întreprins pași hotărîți în implementarea unor reforme cheie, pentru a răspunde deteriorării standardelor democratice și a statului de drept. Concluzia se conține într-un raport publicat de Uniunea Europeană. Raportul relevă că în timp ce reformele din sectorul economic și bancar au avansat pe parcursul anului 2018, reforme structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, investigarea penală a fraudei bancare din 2014 și asigurarea pluralității mass-media au rămas în urmă.

 

Peste 100 de copii și profesori de la liceul „Orizont” s-au adresat la serviciul medical

Peste 100 de copii și profesori de la liceul teoretic „Orizont”, filiala Ciocana din capitală, s-au adresat la serviciul medical al liceului. Procuratura Generală a anunțat vineri 13 septembrie, că s-a autosesizat în acest caz. Procurorii iau în considerare, la moment, atît versiunea unei intoxicații alimentare, cît și îmbolnăvirea virală. Astfel, procurorii documentează, în comun cu ofițerii de poliție, cazul presupusei intoxicații alimentare.

 

În instituțiile de învățămînt din țară lipsesc peste două mii de cadre didactice

La începutul noului an de studii, în instituțiile de învățămînt general din țară sînt înregistrate 2174 de posturi didactice vacante, potrivit datelor prezentate de organele locale de specialitate. Ministerul educației a precizat că cele mai multe posturi vacante sînt de educatori, profesori de matematică, profesori de limba și literatura română, fizică, educație fizică și limba engleză. Cea mai mare lipsă este înregistrată în grădinițe, acolo unde este nevoie de 429 de educatori și ajutori de educatori.

 

Moldova va beneficia de un sprijin financiar pentru reabilitarea liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni

R. Moldova va beneficia de un sprijin financiar pentru reabilitarea liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni. Acest lucru va fi posibil după ce vineri, 13 septembrie, la Chișinău a fost semnată, între guvernul țării noastre și cel al Franței, o scrisoare de intenție privind finanțarea proiectului. Fondurile acordate de Guvernul francez vor fi destinate procurării echipamentelor automatizate și reabilitării unor porțiuni de cale ferată pe tronsonul Chișinău-Ungheni.

 

Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice a înregistrat o scădere

Piaţa serviciilor de comunicații electronice a înregistrat o scădere cu 5,4 la sută a vînzărilor, în trimestrul doi al acestui an față de aceeași perioadă a anului precedent, și a coborît la 1 miliard 545 milioane de lei. Diminuarea respectivă a fost determinată de scăderea veniturilor realizate din vînzarea serviciilor de telefonie fixă și telefonie mobilă. Vînzările pe piața serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu 17,9 la sută și au alcătuit 116,6 milioane de lei, iar cele realizate pe piața serviciilor de telefonie mobilă s-au micșorat cu 3,7 la sută și au totalizat 785,1 milioane de lei.

 

O companie care activa în domeniul jocurilor de noroc ar fi prejudiciat statul cu 12 mln de lei

O companie care activa în domeniul jocurilor de noroc ar fi prejudiciat statul cu 12 mln de lei. Cauză penală inițiată în acest caz a fost expediată vineri, 13 septembrie, în instanța de judecată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit rechizitoriului, persoanele responsabile de administrarea și evidența contabilă a agentului economic implicat în caz ar fi diminuat în proporții deosebit de mari impozitul pe venit reținut din sursa de plată, pe parcursul unui an. Acest fapt ar fi cauzat un prejudiciu de circa 12 milioane de lei pentru bugetul public național.

 

Guvernul a votat modificări la Legea Procuraturii

Miniștrii au votat vineri, 13 septembrie, un proiect de lege pentru modificarea Legii Procuraturii, la compartimentul procedurii de numire a procurorului general. Conform noilor modificări concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor. Proiectul de lege este elaborat de Ministerul Justiției și urmează să treacă procedura de votare în Parlament.