REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (11 octombrie)

Guvernul anunță măsuri radicale în vederea prevenirii și combaterii accidentelor rutiere

Confiscarea automobilului, interzicerea publicității la băuturile alcoolice și comercializarea acestora în stațiile peco, majorarea accizelor la produsele spirtoase, precum și constituirea unei platforme de comunicare între autoritățile publice responsabile și societatea civilă - sînt cîteva dintre propunerile discutate în cadrul ședinței Consiliului Național pentru Securitatea circulației rutiere. În plus, s-a discutat despre iluminarea, inclusiv cu ajutorul bateriilor solare, a unor treceri de pietoni pe drumurile naționale și despre obținerea investițiilor pentru reconstrucția și reabilitarea drumurilor cu risc sporit de accidentare.

 

CNPF a suspendat pe un termen de șase luni licența companiei Klassika Asigurări

 Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a suspendat pe un termen de șase luni licența companiei Klassika Asigurări, pe motiv că acționarii nu au înstrăinat pachetul de acțiuni deținut în termenul stabilit de trei luni. „Decizia de suspendare a licenței a fost luată cu scopul de a asigura condițiile optime de conservare a valorii activelor, precum și în vederea protejării intereselor și drepturilor asiguraților și beneficiarilor asigurării”, precizează un comunicat al Serviciului de presă al instituției.

 

La Bratislava s-a desfășurat runda oficială de negocieri în formatul ,,5+2”

În perioada 8-10 octombrie 2019, la Bratislava, sub egida Președinției Slovaciei în OSCE, s-a desfășurat o nouă reuniune oficială a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”). Lucrările reuniunii s-au focusat pe examinarea nivelului de implementare a înțelegerilor reflectate în așa-numitul pachet Berlin plus, acțiunile întreprinse în acest sens și cele ce urmează a fi continuate ulterior, dinamica interacțiunii în platformele de dialog privind reglementarea transnistreană, impulsurile necesare întru stimularea proceselor, potențiale inițiative noi ce pot fi promovate și reprezintă subiecte de actualitate.

 

Euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini

La sfîrșitul acestei săptămîni, moneda unică europeană se va scumpi cu patru bani, iar dolarul american se va ieftini cu patru bani, relevă ratele de schimb valutar făcute publice de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro va costa 19 lei și 39 de bani, iar dolarul va avea un preț oficial de 17 lei și 59 de bani. Leul românesc se va scumpi cu un ban. Ca rezultat, acesta va avea o valoare de 4 lei și 08 bani. Hrivna ucraineană își va păstra cotația de 71 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care va fi cotată în următoarele trei zile la 27 de bani.

 

Procurorii au solicitat mandat de arest pe numele fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc

Procurorii au cerut în instanță mandat de arest pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Anunţul a fost făcut de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit sursei citate, solicitarea procurorilor urmează să fie examinată la Judecătoria sectorului Ciocana. El a specificat că fostul președinte al democraților este cercetat în cadrul a două cauze penale inițiate pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari şi conexate într-un singur dosar.

 

O comisie parlamentară solicită exportatorilor de nuci să revină la prețul de achiziție din 2016

Membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au cerut companiilor exportatoare de nuci să revină la prețul de achiziție din 2016 şi au spus că în ultimii ani preţul a fost micşorat artificial. Președintele comisiei, Igor Munteanu, a spus că, în urma unei investigații pe care a făcut-o comisia parlamentară, s-a depistat că în ultimii ani prețurile de achiziție a nucilor s-au prăbușit cu 50% și exporturile au scăzut drastic. „Companiile exportatoare de nuci au la dispoziție 48 de ore pentru a reveni la vechile preţuri”, a spus Munteanu.

 

UE a aprobat acordarea unei tranșe de 30 mln de euro din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

Comisia Europeană a aprobat joi, 10 octombrie, acordarea unei tranșe de 30 mln de euro din asistența macrofinanciară destinată R. Moldova. Într-un comunicat al Comisiei Europene este specificat că aceasta este prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară acordat Moldovei, care a fost adoptat în septembrie 2017. Programul, în valoare de pînă la 100 milioane de euro, este conceput pentru a ajuta Moldova în implementarea reformelor.

 

Premierului a avut o întrevedere cu Grupul de raportori ai Consiliului Europei

Prim-ministrul Maia Sandu a avut vineri, 11 octombrie, o întrevedere cu Grupul de raportori pentru democrație din cadrul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, aflați într-o vizită în țara noastră în scopul evaluării implementării Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova 2017-2020. Părțile au făcut un schimb de opinii privind situația din țara noastră în mai multe domenii prioritare. Astfel, premierul a informat oficialii UE despre eforturile Guvernului în combaterea corupției, reformarea justiției, restabilirea încrederii cetățenilor în instituțiile statului etc.

 

Administrația Națională a Penitenciarelor are un nou director interimar

Liuba Jignea-Suveica va asigura interimatul funcției de director al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Un ordin în acest sens a fost semnat de Ministrul Justiției, Olesea Stamate. Liuba Jignea-Suveica este inspector principal de justiție și va asigura interimatul funcției pînă la numirea unui nou director.

 

O delegație parlamentară din Cehia efectuează o vizită în R. Moldova

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, s-a întîlnit vineri, 11 octombrie, cu o delegație a Republicii Cehe, condusă de președintele Comisiei pentru sănătate din cadrul Camerei Deputaților, Věra Adámková. La întrevedere a fost prezent Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Interlocutorii au menționat evoluțiile pozitive în dialogul dintre Moldova și Cehia, din ultima perioadă, și au exprimat interesul reciproc pentru aprofundarea cooperării bilaterale. A fost evidențiată importanța valorificării posibilităților de cooperare comercial-economică prin creșterea investițiilor reciproce și a volumului de mărfuri din Republica Moldova pe piața cehă.