REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 iulie 2019)

Un tren de pe ruta Ungheni – Bălți a luat foc

Un tren de pe ruta Ungheni – Bălți a luat foc. Incidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 7 iulie, în apropiere de localitatea Scumpia, raionul Fălești. Pasagerii trenului nu au avut de suferit, iar mecanicul și asistentul acestuia au fost preluați de medici pentru investigații. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pompierii au fost alertați la ora 17:48 de minute. La fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori și pompieri. Aceștia au stabilit că flăcările au cuprins locomotiva trenului. Pasagerii au reușit să părăsească cele două vagoane ale trenului, iar pompierii au localizat incendiul, evitînd astfel răspîndirea focului, care a distrus 80% din locomotivă.

 

Întreprinderile de stat și cele municipale ar putea fi obligate să treacă audit extern

Întreprinderile de stat și cele municipale ar putea fi obligate să treacă audit extern şi vor fi obligate să achiziționeze bunuri, lucrări și servicii doar prin sistemul de achiziții publice. Un proiect de lege în acest sens fost aprobat vineri, 5 iulie, în primă lectură de legislativ. De asemenea, se propune a fi modificată una din condițiile care definesc tranzacția cu conflict de interese. Astfel, a fost diminuată valoarea tranzacției cu conflict de interese de la 400 mii de lei la 10 mii de lei. Pentru a deveni lege proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

 

Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate la Chișinău

Prim-ministrul Maia Sandu și membri ai cabinetul uide miniștri au participat sîmbătă, 6 iulie la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor. În prezența oficialilor, drapelul de stat din faţa Guvernului a fost arborat în bernă. Ulterior, echipa guvernamentală a depus flori la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare, edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. În cadrul evenimentului prim-ministrul a precizat că trauma familiilor deportate este trauma întregului nostru popor și este important ca acești oameni să nu fie uitați.

 

Premierul Maia Sandu a venit cu un mesaj pentru procurorii din R. Moldova

Prim-ministrul Maia Sandu a adresat vineri, 5 iulie, un mesaj către toți procurorii din Republica Moldova. Aceștia au fost îndemnați să devină independenți, să pună în aplicare legea și să înceapă a lucra doar în interesul cetățenilor și a statului. Șeful cabinetului de miniștri a mai adăugat că în fiecare zi primește informații despre scheme de corupție și abuzuri, iar procurorilor le revine responsabilitatea ca statul să nu mai fie furat în continuare. Potrivit oficialului, fiecare zi în care procurorii nu întreprind nimic este o zi pierdută pentru țară și cetățeni.

 

În capitală va fi înființat un muzeu consacrat poetului Grigore Vieru

În capitală va fi înființat un muzeu consacrat marelui poet Grigore Vieru. Acesta va fi amplasat într-un imobil de la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mihai Eminescu. Acesta are o suprafață de 390 metri pătrați și necesită reparație capitală. Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat vineri, 5 iulie, un proiect care prevede darea în folosință a imobilului prin contract de comodat către Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău. Clădirea va fi transmisă pe un termen de 10 ani, fără posibilitatea de privatizare.

 

Un secretar de stat de la Ministerul Sănătății şi-a anunţat demisia

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a depus cerere de demisie. Anunțul a fost făcut vineri, 5 iulie, pe o reţea de socializare. Boris Gîlca a scris că este recunoscător colegilor din minister și din instituțiile din subordine pentru spiritul de echipă, dedicaţie și profesionalism. Boris Gîlca a venit în sistem în august 2015.

 
Directorul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor a fost revocat din funcție

Parlamentul a decis vineri, 5 iulie, revocarea lui Anatolie Zagorodnîi din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor și director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Proiectul a fost înaintat de deputatul Dumitru Alaiba. Potrivit acestuia, Anatolie Zagorodnîi nu ar fi întrunit condițiile necesare atunci cînd a fost numit în funcție și nu ar deține experiența necesară. Anatolie Zagorodnîi a fost numit în funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor în luna februarie 2019, pentru un termen de șapte ani.