REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7august 2019)

Şeful adjunct al Procuraturii Anticorupție a depus cerere de demisie

Adriana Bețișor, șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, a depus cerere de eliberare din funcţie. Informaţia a fost confirmată de Serviciul de presă al Procuraturii Generale. Cererea de eliberare din funcție a fost depusă marți, 6 august curent, pe numele Procurorului general interimar, Dumitru Robu. Adriana Beţişor deţine funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție din iunie 2011 şi după demisia şefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a exercitat interimatul funcţiei. 

 

Circa 12 mln de lei vor fi alocaţi pentru alegerile parlamentare noi în patru circumscripții

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat marţi, 6 august, devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfășurarea alegerilor parlamentare noi din data de 20 octombrie curent pentru funcția de deputat în 4 circumscripții electorale uninominale. Pentru scrutin sînt preconizaţi 11,9 mln de lei, bani ce provin din economiile făcute la alegerile parlamentare din 24 februarie. Potrivit deciziei CEC, la 20 octombrie, alegeri parlamentare noi vor avea loc în circumscripţiile nr. 17, 33, 48 și 50.

 

Euro a atins pragul de 20 de lei

Moneda unică europeană va costa miercuri, 7 august, 20 de lei, cu cinci bani mai mult decît în ziua precedentă. Pe de altă parte, dolarul se va ieftini cu un ban și va avea un preț de 17 lei și 85 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei. Leul românesc va mai cîștiga un ban. Ca rezultat, acesta va avea o valoare de 4 lei și 22 de bani. Hrivna ucraineană își va păstra prețul de 69 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care va costa în continuare 27 de bani.

 

46 de partide politice vor putea participa la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie

Comisia Electorală Centrală a făcut publică lista celor 46 de partide și organizații social-politice ce au dreptul să participe la alegerile parlamentare noi din data de 20 octombrie 2019 în unele circumscripții electorale uninominale. Informația a fost prezentată Comisiei de Agenția Servicii Publice (ASP). Totodată, CEC a acreditat primii observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX”, care vor monitoriza alegerile locale generale și alegeri parlamentare noi din 20 octombrie 2019 în unele circumscripții electorale uninominale.

 

O femeie de 44 de ani din Ocniţa a fost transportată cu elicopterul SMURD în capitală

O femeie în vîrstă de 44 de ani din Ocniţa, aflată în stare gravă, a fost transportată în după amiaza zilei de marţi, 6 august, cu elicopterul SMURD la Institutul de Medicină Urgentă pentru ulterioare îngrijiri medicale. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, bolnava a fost preluată de la spitalul din Ocniţa de un echipaj aero–medical SMURD Iași. Conform IGSU, aceasta este a opta operațiune aero–medicală realizată de echipajele SMURD în anul 2019 pentru cetăţenii ţării noastre.

 

Curtea de Apel Chișinău are un nou președinte interimar

Curtea de Apel Chișinău va avea un nou președinte interimar. Acesta este judecătoarea Lidia Bulgac, care activează la aceeași instituție. Decizia a fost luată marți, 6 august, de Consiliul Superior al Magistraturii. Lidia Bulgac va asigura interimatul funcției pînă la selectarea, în urma unui concurs, a unui nou președinte al instanței.