REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 septembrie 2018)

Activitatea taberelor de odihnă va fi reorganizată

În urma depistării mai multor cazuri de intoxicații, infecții, dar și de violență împotriva copiilor în taberele de odihnă din țară, prim-ministrul Pavel Filip a dispus crearea unui grup de lucru intersectorial pentru elaborarea unui nou concept privind organizarea şi desfășurarea activităților recreativ-educaționale în tabere. Cabinetul de miniștri a aprobat instituirea acestuia. Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Executivului, grupul de lucru va include specialiști din domeniul educației, sănătății, ordinii publice și protecției sociale. În termen de o lună, grupul de lucru urmează să prezinte Guvernului noul concept privind organizarea activităților în taberele de odihnă.

 

Ministrul de externe se află în Germania

R. Moldova este interesată în aprofundarea dialogului politic cu Germania și mizează pe sprijinul autorităților de la Berlin în promovarea agendei europene de reforme a țării noastre. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu ministrul german de stat pentru Afaceri Europene, Michael Roth. În cadrul întrevederii oficialii au trecut în revistă relaţiile de cooperare bilaterală moldo-germane, fiind reconfirmat angajamentul comun pentru aprofundarea dialogului politic şi a colaborării comercial-economice. Ministrul german a confirmat interesul ţării sale de a sprijini în continuare R. Moldova în implementarea agendei de reforme, în special susţinerea dezvoltării economice și sociale.

 

În R. Moldova va fi lansat modulul Educație digitală pentru clasa întîi

Premierul Pavel Filip a anunțat că vineri, 7 septembrie curent, va fi lansat modulul Educație digitală pentru elevii din clasa întîi. ”Este un lucru foarte important, deoarece sîntem în epoca informațională. Deși nu toți vor deveni ingineri IT, de abilități pentru folosirea calculatoarelor și echipamentelor electronice au nevoie toți. Astăzi nu poți fi membru activ al societății fără aceste abilități”, a spus șeful Executivului. În cadrul evenimentului, vor fi înmînate 1850 de tablete profesorilor care vor preda modulul Educație digitală. Disciplina este obligatorie doar pentru clasa întîi, iar pînă în clasa a șasea este opțională.

 

Salariile cadrelor didactice vor fi majorate cu 8%

Guvernul a aprobat, miercuri, 5 septembrie, o hotărîre pentru executarea legii, care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice cu 8%. Salariul de funcție al unui rector va crește pînă la 6460 lei, iar al unui profesor universitar – pînă la 4840 lei. Cu 325 de lei se va majora salariul conferențiarilor universitari, iar cel al lectorilor va crește cu circa 300 de lei. De salarii majorate vor beneficia și asistenții universitari, antrenorii și formatorii din învățămîntul superior. După același algoritm vor fi majorate salariile angajaților din învățămîntul general și profesional tehnic. Pe parcursul anului, sindicatele din învățămînt au revendicat majorarea salariilor pedagogilor cu 50%.

 

R. Moldova va încheia un acord suplimentar cu Turcia

Cabinetul de miniștri a aprobat hotărîrea privind semnarea Acordului suplimentar între Ministerul Apărării al R. Moldova şi Statul Major General al Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul instruirii militare. Scopul noului document este reglementarea mai clară şi multidimensională a procesului de organizare şi desfăşurare a instruirii în instituţiile de învăţămînt militare ale părţilor. Proiectul reprezintă o variantă revizuită a Acordului din 2001. Printre prevederile noi se numără scopul şi domeniul de aplicare a Acordului, domenii mai extinse de cooperare, procedurile de cooperare, condiţiile de instruire, reglementări mai amănunţite despre protejarea informaţiilor secrete, reglementarea unor aspecte speciale (aplicabilitatea prevederilor Acordului în caz de conflicte armate, revolte sociale şi de criză internaţională), soluţionarea disputelor.