REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 iulie 2020)

Medicii rezidenți implicați în lupta cu COVID-19 vor primi burse de la stat

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățămîntul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar, medical și farmaceutic, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico–sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID–19, vor putea beneficia de burse oferite de stat. O hotărîre ce prevede acest lucru a fost aprobată de Cabinetul de miniștri. Bursa va fi în valoare de 1600 de lei pentru medici și farmaciști rezidenți și de 1200 de lei pentru studenți. Cîte 1000 de lei vor primi bursă elevii din învățămîntul profesional. Bursa va fi oferită pe lîngă cea tradițională achitată pentru anii de studii.

 

Ploile au provocat pagube în mai multe localități

Ploile abundente din dimineața zilei de 5 iulie au provocat diverse pagube în mai multe localității din raioanele Ialoveni, Anenii Noi, Hîncești și municipiul Chișinău. Astfel, pompierii au intervenit la pomparea apei dintr-un subsol al unui bloc de locuit din orașul Durlești. De ajutorul salvatorilor a fost nevoie și în orașul Codru, unde salvatorii au lucrat pentru evacuarea apei din subsolurile a trei blocuri. În Chișinău, angajații IGSU au pompat apa din subsolurile a două blocuri locative de pe str. Zelinski și Calea Ieșilor. Pompierii au fost solicitați de urgență și pe str. Varnița, unde un camion pentru transportarea laptelui a rămas blocat. Comisiile pentru Situații Excepționale urmează să estimeze prejudiciile înregistrate în urma precipitațiilor abundente.

 

142 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în Moldova

Alte 142 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate duminică, 5 iulie, în Republica Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 17 814. Din numărul total de moi cazuri înregistrate, 14 sînt lucrători medicali, 3 medici, 10 asistenți medicali. Pînă în prezent, 10 718 persoane au fost tratate de COVID-19. De asemenea, Ministerul Sănătății a informat despre înregistrarea altor două decese provocate de COVID-19.

 

O piață agroalimentară din sectorul Buiucani se închide

Singura piață agroalimentară de pe strada Alba Iulia din municipiul Chișinău se închide. Pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a anunțat că piața „Delfin” de pe strada Alba Iulia se închide de pe 7 iulie, pentru o durată nedeterminată. Potrivit pretorului, decizia aparține administrației pieței, care este una privată. Brînzaniuc a subliniat că închiderea pieței se datorează remedierii unor probleme care țin de normele sanitare și anti-incendiare, dar și de probleme care țin de creșterea tarifului de arendă pentru comercianți.

 

R. Moldova va avea noi ambasadori în China și Estonia

Republica Moldova va avea noi ambasadori în China și Elveția. Decretele î acest sens au fost semnate de șeful statului, Igor Dodon. Astfel, Ion Stăvilă va reprezenta țara noastră în Republica Estonia. Anterior, el a condus misiunea diplomatică a Moldovei la Kiev, a fost ambasador cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În același timp, Dumitru Braghiș, fost prim-ministru al R. Moldova, va conduce Ambasada țării noastre în Republica Populară Chineză.

 

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi dat în exploatare pînă la 1 august

Conducta Ungheni-Chișinău va fi dată în exploatare pînă la 1 august. Anunțul a fost făcut de autorități după ce ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru în raionul Ungheni, unde s-a întîlnit cu directorul general al Transgaz Romania, Ion Sterian. „Pînă la 1 august 2020 sîntem gata să dăm în exploatare conducta Ungheni-Chişinău. La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie vom putea asigura transportarea a 2-3 mln m3 de gaze pe zi”, a spus oficialul român. Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe 18 februarie 2019.

 

Au fost alocate 71,3 milioane de lei pentru construcția „Arenei Naționale”

Guvernul a aprobat o hotărîre cu privire la alocarea a peste 71,3 milioane de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social. Premierul Ion Chicu a menționat că banii erau prevăzuți în bugetul de stat pentru anul 2020 la solicitarea Agenției Proprietății Publice, asociat unic al Societății cu Răspundere Limită „Arena Națională”. Astfel, 66 milioane de lei vor fi alocați pentru rambursarea investiției efectuate de partenerul privat la construcția obiectivului „Chișinău Arena”, iar alte 5,2 milioane de lei pentru majorarea capitalului social ale SRL „Arena Națională” pentru anul 2020, în care statul este asociat unic.