REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 noiembrie)

Grădinițele vor trece la un program de 10 ore pe zi

Toate grădinițele din țară vor activa conform unui program de zece ore și nu de 12, așa cum este în prezent în cazul majorității instituțiilor de învățămînt timpuriu din Chișinău. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării face referire și la un sondaj efectuat de Direcția municipală educație, tineret și sport, în perioada februarie-mai 2018, prin înscrierea în registrul de sosire și plecare a copiilor la și de la grădiniță. Acesta arată că doar 13% din copii vin dimineața la grădiniță în intervalul orelor 07.00 și 07.30 și doar 11% din copii pleacă de la grădiniță în intervalul orelor 18.30 și 19.00. Marea majoritate – 61% din copii – vin la grădiniță în intervalul de ore 08.00 și 8.30 și 65% pleacă în intervalul orelor 17.00 și 18.00.

 

Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu președintele R. Tatarstan

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o întrevedere cu președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă, Rustam Minnihanov, aflat într-o vizită în Rю Moldova. Oficialii au avut un schimb de opinii privind relațiile comercial-economice, culturale, dezvoltarea sectorului turistic și agriculturii etc. De asemenea, viceprim-ministrul Lesnic s-a referit la reforma administrației publice centrale și principalele proiecte guvernamentale recent promovate, printre care “Drumuri bune pentru Moldova”, “Prima Casă”, campanii publice în domeniul sănătății, deschiderea ghișeului unic și dezvoltarea domeniului tehnologiilor informaționale.

 

Specialiștii au confirmat nouă cazuri noi de rujeolă

Nouă cazuri noi de rujeolă au fost confirmate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Alte șase cazuri de îmbolnăvire rămîn a fi suspecte și se află în proces de investigare. Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că trei cazuri de rujeolă s-au înregistrat în Chişinău și șapte - în raionul Soroca. De la începutul acestui an, s-au înregistrat 312 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. Totodată, de la începutul lunii octombrie s-au înregistrat 10 cazuri de această maladie.

 

Punctele de trecere a frontierei de tip debarcader vor avea alt program

Punctele de trecere a frontierei de tip debarcader ”Cosăuți-Iampoli”, ”Soroca-Țekinovka” și "Vasilcău-Velikaia Koşniţa"(local) vor activa de luni, 5 noiembrie, după un nou program de lucru. Potrivit datelor Poliției de Frontieră, odată cu trecerea la ora de iarnă și schimbarea perioadei luminoase a zilei, s-a decis și modificarea programului de activitate a celor trei posturi de tip debarcader. Astfel, din data de 5 noiembrie curent, prin punctele de trecere menționate se va autoriza trecerea frontierei de stat în intervalul orelor 07.00 – 17.00, fiind micșorat programul de lucru cu două ore.

 

Parcul Agro-industrial din Sîngerei va exporta primul lot de mere în Arabia Saudită

Premierul Pavel Filip a vizitat Parcul Logistic Agro-industrial din Sîngerei, care săptămîna viitoare va exporta primul lot de mere în Arabia Saudită. Premierul s-a interesat despre activitatea întreprinderii, care a fost deschisă anul trecut, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei rețele agricole transfrontaliere”, realizat cu suportul Uniunii Europene. Întreprinderea este amplasată pe un teren de 1,58 hectare. Aici funcționează un frigider cu o capacitate de 1600 de tone, destinat păstrării fructelor și legumelor și o linie de sortare. În prezent, 6 producători agricoli din 5 raioane îşi păstrează aici merele şi prunele.

 

Un Centru de instruiri medicale a fost deschis la Tiraspol

Primul Centru de instruiri medicale a fost deschis în incinta Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol, datorită sprijinului financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Structura va veni în ajutorul medicilor pediatri și obstetricieni din stînga Nistrului care își vor perfecționa abilităţile profesionale prin exerciții de simulări pe manechine medicale. Medicii își vor perfecționa tehnicile de monitorizare a copilului în timpul travaliului, de naștere asistată, resuscitare a nou-născuților, stabilizare a stării acestora pentru transportarea sigură și alte situații. Instruirile prevăd, de asemenea, coerența acțiunilor echipei de medici și crearea unui algoritm de acordare a ajutorului medical. O atenție deosebită se acordă și tehnicilor de pregătire psiho-emoțională a femeilor înainte de naștere.