REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 iunie 2020)

Piaţa Centrală din Chişinău ar putea fi închisă

Prim-ministrul Ion Chicu, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea inconştientă a majorităţii populaţiei faţă de respectarea normelor sanitar-epidemiologie, arătîndu-se indignat în special de situaţia de la Piaţa Centrală. Premierul a atenţionat că dacă în trei zile starea de lucruri nu se va schimba, atunci această unitate comercială va fi închisă. „După ridicarea stării de urgenţă am adoptat mai multe restricţii pentru activităţi economice şi nu doar, iar ca efect avem o creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19. Din păcate, mare parte a cetăţenilor nu respectă regulile sanitar-epidemiologice”, a spus oficialul. Premierul a ordonat ministrului sănătăţii să pregătească proiectul de hotărîre cu privire la închiderea Pieţii Centrale din Chişinău.

 

Din 15 iunie vor fi reluate antrenamentele în aer liber pentru Federaţia de Atletism

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis reluarea, începînd din 15 iunie, a antrenamentelor desfășurate în aer liber, pentru sportivii legitimați de către Federația de Atletism, cu respectarea normelor sanitar-epidemiologice. Potrivit Hotărîrii CNESP, procesul de instruire și antrenament se va organiza exclusiv la centrele sportive, terenurile de sport, bazinele sportive, acreditate de către Ministerul educației.

 

Programul ”Prima Casă” ar putea fi extins

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință dedicată examinării posibilităților de extindere a programului Prima Casă. Modificările discutate vizează angajații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, SPPS, SIS, CNA, ANP. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, Ion Chicu a accentuat faptul că prin programul Prima Casă 6 Cabinetul de miniștri trebuie să crească accesibilitatea creditelor pentru procurarea locuinței pentru funcționarii publici cu statut special.

 

Din 15 iunie, vor fi reluate cursele aeriene regulate de pasageri

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis reluarea, începînd din 15 iunie, a curselor aeriene regulate de pasageri și a charterelor regulate de pasageri, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspîndirii infecției COVID-19. Potrivit Hotărîrii CNESP, Aeroportul Internațional Chișinău va asigura organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare, precum şi verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială etc.

 

Peste 7200 de șoferi s-au ales cu amenzi în ultimele 10 zile

Pe parcursul ultimelor 10 zile, pe tot teritoriul țării au fost depistați 7207 de conducători auto care au încălcat regulile de circulație, mai mult de jumătate din amenzi fiind date pentru depășirea limitei de viteză. Potrivit poliției, 1012 procese-verbale au fost întocmite șoferilor pentru conducerea unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice, 573 nu au respectat indicatoarele rutiere, iar 72 au neglijat culoarea semaforului. Un număr de 337 de șoferi au fost documentați după ce au exploatat vehiculele cu defecte tehnice. În aceeași perioadă, 239 de șoferi au fost înlăturați de la volanul mașinii fiind depistați în stare de ebrietate. În toate cazurile, conducătorilor auto le-au fost ridicate permisele de conducere.

 

Executivul a aprobat proiectul privind anularea examenelor la finalizarea programelor de formare profesională tehnică

Guvernul a aprobat decizia pentru aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020. Prin urmare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării propune eliberarea Certificatelor de calificare/Diplomelor de studii profesionale elevilor care finalizează în acest an programe de formare profesională tehnică, conform unei formule speciale.

 

Guvernul a stabilit modul de recuperare a zilelor libere pentru bugetari în perioada stării de urgenţă

Guvernul a stabilit modul de recuperare a zilelor declarate libere în starea de urgenţă de către Comisia pentru Situații Excepționale. Astfel, bugetarii vor trebui să lucreze 12 zile de sîmbătă, cu regim special de muncă. Conform deciziei Executivului, se stabilesc următoarele zile lucrătoare pe parcursul anului 2020: 13 iunie, 27 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 15 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie și 14 noiembrie.

 

FAO va implementa un proiect de adaptare la schimbările climatice

Decizia cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) în scopul implementării Proiectului „Integrarea adaptării în procesele de planificare în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice la nivel local și central în sectorul agricol al R. Moldova” a fost votată de Guvern. Acordul va institui cadrul legal de implementare a unui proiect de asistenţă tehnică nerambursabilă în domeniul adaptării la schimbările climatice în sectorul agricol.

 

R. Moldova va negocia cu BDCE un împrumut pentru diminuarea impactului COVID-19

Executivul de la Chişinău a aprobat hotărîrea privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului-cadru de împrumut dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru realizarea Proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19 şi Suport pentru Întreprinderile micro, mici și mijlocii”. Pentru negocierea proiectului a fost împuternicită o delegaţie oficială, condusă de vicepremierul Serghei Puşcuţa. R. Moldova va negocia cu BDCE un Acord de împrumut în valoare de 70 de milioane de euro.

 

Primăria Comrat a intrat în carantină

Primăria din Comrat a intrat în carantină pentru două săptămîni, după ce doi consilieri locali au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus. Despre aceasta a anunţat primarul municipiuluiui Serghei Anastasov. Potrivit primarului, un consilier a fost internat la Spitalul Tom Ciorba din Chișinău, iar al doilea așteaptă transferul la Chișinău. Totodată, şi alţi cîţiva consilieri municipali au acuzat febră şi tuse. În aceste condiţii, Primăria Comrat a intrat în carantină.

 

Leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile leul a mai cîștigat de la dolarul american aproape 6 bani, iar de la moneda unică europeană – circa 0,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 4 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,4407 lei pentru un dolar (-5,73 bani) și 19,5379 lei pentru un euro (-0,46 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,4980 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,5425 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 4 iunie, constituie: 0,6536 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0375 lei pentru 1 leu românesc și 0,2533 lei pentru 1 rublă rusească.