REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 ianuarie 2019)

CEC a înregistrat ultimii candidați electorali pe circumscripția națională

Ultimii candidați electorali pe circumscripția națională au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală (CEC). Este vorba de candidații din partea Partidului Liberal și a Partidului Verde Ecologist. Totodată, Comisia a înregistrat simbolurile electorale ale formațiunilor. CEC a înregistrat anterior candidații electorali din partea mai multor formațiuni politice: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialiștilor din R. Moldova, blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Comuniștilor din R. Moldova, Partidul „ȘOR”, Partidul Nostru, „Mișcarea Populară Antimafie", Partidul Național Liberal, Partidul Politic „Voința Poporului”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Politic „Democrația Acasă”, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda” și Partidul Politic „Patria”.

 

A fost lansată Campania Naţională „Să citim împreună!”, ediția 2019

Cea de-a VIII-a ediţie a Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună!” a fost lansată la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău. Directorul adjunct al instituţiei, Eugenia Bejan, a menţionat că scopul campaniei este de a promova lectura în satele şi oraşele ţării. ”Ne propunem să ajungem în mai multe localități, astfel încît în fiecare lună să avem nu mai puțin de trei-patru întîlniri cu cititorii”, a precizat Eugenia Bejan.

 

Astăzi este ultima zi în care vor fi înregistrați concurenții electorali pe circumscripțiile uninominale

Astăzi este ultima zi în care consiliile electorale vor înregistra concurenții electorali pe circumscripțiile uninominale. În total, au fost depuse 360 de dosare și au fost înregistrați pînă acum 305 candidați. Alegerile parlamentare din 24 februarie vor avea loc în baza sistemului mixt de vot. 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51, în circumscripţii uninominale.

 

Guvernul britanic va sprijini proiecte de dezvoltare în sudul şi centrul ţării

În acest an, în raionul Anenii Noi va fi înființat un Centru de suport în afaceri, iar în UTA Gagauz-Yeri vor fi implementate trei proiecte de dezvoltare a turismului și susținere a antreprenoriatului. Acestea vor fi posibile ca urmare a unui proiect lansat în 2018 de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), fiind finanţat de Guvernul Marii Britanii. Cu asistența experților proiectului, au fost elaborate 20 de concepte de proiecte de dezvoltare, iar pentru patru dintre acestea deja au fost obținute surse de finanțare.

 

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu delegaţia APCE

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu delegaţia misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), condusă de Claude Kern. Echipa de observatori se află în R. Moldova pentru a monitoriza lucrările de pregătire pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie curent. Premierul a apreciat faptul că APCE a dat curs invitației de a observa procesul electoral din țara noastră, menționînd că la nivel instituțional au fost luate toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfășurare a viitorului scrutin.

 

O expoziție de artă tradițională chineză a fost inaugurată la un muzeu din Chișinău

O expoziție cu genericul ”Artă tradițională chineză” (secolele XVIII-XIX) a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Zhang Yinghong, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, oameni de cultură și artă. Directorul instituției, Tudor Zbînea, a menționat că expoziția prezintă o serie de lucrări de grafică, artă decorativă și sculptură mică din Colecția de artă chineză din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei. Expoziția va fi deschisă pînă la 3 martie.