REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 decembrie 2020)

Consiliul Municipal Chișinău a votat bugetul capitalei pentru anul viitor

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat ieri seara în două lecturi, bugetul pentru anul 2021. Proiectul de buget pe anul 2021 prevede venituri în sumă de 4,66 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat 2,64 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 5,95 miliarde de lei. Soldul bugetar (deficit) preconizat este de 1,28 miliarde de lei. Potrivit prevederilor cuprinse în poiectul de buget, o parte din acest deficit ar urma să fie acoperit din creșterea unor taxe și impozite.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 927 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost procesate 3416 de teste, fiind confirmate 927 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 142 851 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 49 sînt lucrători medicali: medici-22, asistenți medicali-18, personal auxiliar-9. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 3111 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 193 în stare extrem de gravă (36 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

În capitală nu a fost depistată noua tulpină a SARS-CoV-2

În municipiul Chișinău nu a fost depistată, deocamdată, noua tulpină a SARS-CoV-2, originară din Marea Britanie. Șeful-adjunct al Direcției Generală Asistență Socială și Sănătate, Boris Gîlcă, a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău că noua tulpină de coronavirus dezvoltată în Marea Britanie nu a fost descoperită pe teritoriul municipiului Chișinău. “Nu există evidență clinică ori simptome pentru această tulpină. Persoanele care se întorc din Marea Britanie obligatoriu trebuie să stea în carantină”, adeclarat Gîlcă.

 

34 de aparate de ventilare pulmonară pentru pacienții cu COVID-19 au fost oferite R. Moldova de UE

34 de aparate de ventilare pulmonară pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă și 41 de monitoare pentru pacienți au fost livrate ieri în R. Moldova cu suportul Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit Ministerului sănătății, valoarea echipamentului medical este de aproximativ 1 milion euro și este una dintre cele mai mari donații din partea Uniunii Europene și OMS. Aceasta urmează a fi repartizată conform necesităților spitalelor din țară. De asemenea, la Chișinău au ajuns consumabilele pentru echipamentul medical.

 

Doi tineri din Chișinău au fost împușcați în plină stradă

Doi tineri au ajuns la spital, după ce doi indivizi au tras mai multe focuri de armă în direcția lor. Incidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 19:00, la intersecția bulevardului Mircea cel Bătrîn cu strada Igor Vieru, din sectorul Ciocana al capitalei. Potrivit poliției victimele ar fi doi tineri de 21 și respectiv 27 de ani. Aceștia au avut conflict cu cele două persoane necunoscute care au tras focuri de armă. Tinerii au fost transportați la spital cu picioarele rănite.

 

Încă două localități din raionul Leova vor avea acces la apă potabilă

Cetățenii din localitățile Sîrma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova vor avea acces la apă potabilă, grație unui proiect de dezvoltare regională, finanțat din bugetul statului, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, și primarii localităților vizate în proiect au semnat un contract cu operatorul economic care va îndeplini lucrările de construcție a apeductului. Beneficiari ai proiectului vor fi circa 6400 de cetățeni din localitățile Sîrma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova.

 

Un bărbat din Cantemir a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost înjunghiat de amicul de pahar

Un bărbat din Cantemir a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost înjunghiat de prietenul de pahar. Incidentul a avut loc la data de 29 decembrie. Poliția din Cantemir a fost sesizată de o femeie, locuitoare a raionului, care a comunicat că la ieșirea din satul Cania, are loc o încăierare între două persoane. Polițiștii au stabilit că, în urma unui conflict care ulterior a degenerat într-o bătaie, un bărbat în vîrstă de 57 de ani, i-a aplicat cîteva lovituri cu cuțitul în regiunea gîtului unui bărbat în vîrstă de 63 de ani, după ce ambii au consumat împreună băuturi alcoolice.