REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 decembrie 2019)

Drumarii au intervenit pe traseele naționale în urma ninsorii din ultimele ore

Drumarii au intervenit pe traseele naționale în urma ninsorilor înregistrate în toată țara în ziua de duminică, 29 decembrie. Muncitorii au deszăpezit drumurile și au distribuit material antiderapant, iar sectoarele periculoase de drum sînt monitorizate în permanență. Potrivit datelor Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), noaptea trecută pe trasee au intervenit 128 de muncitori și 123 de utilaje speciale, care au distribuit peste 1400 tone de material antiderapant.

 

Modificarea tarifelor pentru transportul gazelor nu va influenta tarifele pentru consumatori

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a revizuit tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestate de Moldovatransgaz. Modificarea tarifului respectiv pentru consumatorii R. Moldova nu va conduce la majorarea tarifelor la gaze naturale pentru consumatorii finali din țară, a anunțat Moldovatransgaz. Transportatorul de gaze precizează că vechiul tarif de 32,32 lei pentru o mie metri cubi de gaze a fost stabilit în martie 2018, luîndu-se în calcul volumul de gaze naturale total transportat pe teritoriul R. Moldova în mărime de 19 948,45 milioane de metri cubi. Noul tarif pentru utilizatorii de sistem din R. Moldova este de 251,67 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, iar pentru tranzitul gazelor - 203,3 lei.

 

Biblioteca Națională a lansat „Calendarul Național-2020”

Biblioteca Națională a R. Moldova a lansat „Calendarul Național-2020”. Calendarul are 392 de pagini și cuprinde peste 200 de articole despre personalități din țară și de peste hotare, precum și circa 2000 de informații generale despre evenimentele naționale și cele internaționale aniversare din anul 2020.

 

Euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini

La începutul săptămînii moneda unică europeană se va scumpi cu cinci bani, iar dolarul american se va ieftini tot cu cinci bani. Ca rezultat, euro va costa 19 lei și 20 de bani, iar dolarul - 17 lei și 23 de bani. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei, hrivna ucraineană va avea luni, 30 decembrie, o valoare de 72 de bani. Leul românesc se va scumpi cu un ban, pînă la prețul oficial de 4 lei și 01 bani. Rubla rusească își va păstra cotația de 27 de bani.

 

Creșterea creditelor de consum și pentru imobil nu prezintă un risc de supra-îndatorare, afirmă guvernatorul BNM

Creșterea exponențială a împrumuturilor pentru imobil și de consum, contractate de persoanele fizice în ultimii ani, nu va duce la o supra-îndatorare, dacă vor fi respectate standardele de creditare, afirmă guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu. El a menționat că „creșterea creditării ipotecare este, sub multe aspecte, un lucru benefic. Înainte de toate, prin faptul că permite multor familii să locuiască de pe acum în propriile locuințe. Dar, desigur, o creștere exagerată a creditării în domeniu și o eventuală relaxare a standardelor de creditare poate duce la un nivel înalt de îndatorare a gospodăriilor”.

 

Acordul care va asigura livrările și tranzitul de gaze naturale începînd cu 1 ianuarie 2020 a fost semnat

Operatorul Sistemului de Transport gaze al Ucrainei, Moldovatransgaz și Moldovagaz au semnat Acordul tripartit de operare pentru toate punctele de interconectare а sistemelor de transport ale R. Moldova și Ucrainei (Alexeevka, Grebeniky, Căuşeni, Ananyiv, Limanskoe), care va asigura livrările și tranzitul de gaze naturale începînd cu 1 ianuarie 2020. Moldovagaz mai anunță că, de asemenea, părțile au semnat Contractele privind prestarea serviciilor de transport gaze naturale pe teritoriul R. Moldova și Ucrainei pentru consumatorii transfrontalieri ai ambelor state. Contractele intră în vigoare la 30 decembrie 2019.

 

Peste 3000 de poliţişti vor asigura ordinea publică în perioada sărbătorilor de iarnă

Peste 3000 de poliţişti şi carabinieri vor asigura ordinea publică în perioada sărbătorilor de iarnă. Anunţul a fost făcut de reprezentanţi ai Inspectoratului General de Poliţie. Potrivit șefului Secției Poliție Comunitară a IGP, Daniel Mazepa, poliţiştii vor fi la datorie atît în noaptea dintre ani cît şi pe parcursul sărbătorilor pe stil vechi. El a specificat că agenții de poliție vor fi prezenți şi pe principalele artere naționale, în punctele de risc de comitere a accidentelor rutiere și în orele de trafic intens.

 

Centrul Republican de Audiologie a fost renovat

Centrul Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică al Clinicii ”Emilian Coțaga” a fost renovat. La evenimentul de inaugurare a participat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu și conducerea Institutului Mamei și Copilului și a Clinicii ”E. Coțaga”. Centrul Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică activează din 2006. Anual, în cadrul instituției, primesc asistență medicală specializată peste 4500 de maturi și copii.

 

Hidrologii au emis avertizare de gheaţă subţire

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice, în urma răcirii vremii. Potrivit hidrologilor, “ca urmare a răcirii vremii, în perioada 29 decembrie-2 ianuarie, pe rîurile mici, cursurile de apă și bazinele acvatice din ţară vor apărea formaţiuni de gheaţă – gheaţă la mal şi năboi, iar pe alocuri se va forma podul de gheață”. Gheața va fi subțire, ieșirea pe ea va prezenta pericol, or, în acest context salvatorii atenţionează populaţia, mai ales pescarii amatori, să nu se aventureze să încerce încă pescuitul de iarnă.

 

Importul produselor petroliere prin frontiera de est a R. Moldova va fi extins

Importul produselor petroliere prin frontiera de est a R. Moldova pentru agenții economici din regiunea transnistreană va fi extins pînă la 30 iunie 2020, potrivit unei modificări operate de Guvern la propria decizie din 9 noiembrie 2016. Hotărîrea anterioară prevedea vămuirea la postul vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia - Cuciurgan pînă la data de 31 decembrie 2016.