REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 aprilie 2019)

Jurnaliști și turoperatori din Germania vor descoperi oferta turistică a Moldovei

Un grup format din nouă jurnaliști și reprezentanți ai agențiilor de turism din Germania efectuează un tur informațional în țara noastră. Ei vor avea posibilitatea să facă cunoștință cu oferta turistică a țării noastre. Oaspeții germani își vor începe vizita cu un tur al capitalei. În cea de-a doua zi, străinii vor avea posibilitatea să descopere peisajele de la „Orheiul Vechi”. Aventura oaspeților va continua la mănăstirea Curchi și la faimoasele galerii subterane de la Cricova.

 

Ministrul economiei cere ca pînă în 2020 conducta Ungheni-Chișinău să fie operațională

Asigurarea unei rute alternative de livrare de gaze naturale este indispensabilă pentru țara noastră ca urmare a incertitudinilor privind viitorul tranzitului de gaze spre Balcani pe teritoriul Ucrainei și a R. Moldova. Declarația a fost făcută la București de ministrul economiei Chiril Gaburici, la întrevederea cu reprezentanți ai „Transgaz”. Gaburici a declarat că este foarte important ca pînă la finele anului curent conducta de gaz să fie operațională.

 

Veniturile disponibile ale populației au depășit în anul 2018 cu 20 la sută minimul de existență

Veniturile disponibile lunare în medie pe o persoană au fost de 2383,1 lei, în timp ce cheltuielile au constituit 1891,0 lei, în anul 2018. Veniturile disponibile ale populației au crescut pe parcursul anului trecut cu 6,1 la sută față de 2017, în timp ce minimul de existență s-a majorat de patru ori mai lent, cu 1,5 la sută, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Conform BNM, salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în 2018 a însumat 6446,4 lei și acoperea minimul de existenţă pentru populaţia în vîrstă aptă de muncă de 3,2 ori.

 

Consulul R. Moldova din Odesa este suspectat de corupere pasivă

Consulul R. Moldova din Odesa a primit interdicția de a părăsi țara pe un termen de 30 de zile, fiind suspectat de corupere pasivă. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, oamenii legii au descins ieri în incinta Consulatului R. Moldova din Odesa într-un dosar de corupere pasivă. Astfel, procurorii au constat că în data de 6 aprilie 2018, Consulul R. Moldova din Odesa ar fi eliberat unui cetățean de origine arabă viză de lungă ședere pe un termen de 60 de zile, contrar prevederilor legii. În schimbul serviciilor, diplomatul ar fi pretins și primit 100 de euro. Fiind audiat, bănuitul nu și-a recunoscut vina.

 

Aplicația electronică pentru declararea prealabilă TIR-EPD a fost modernizată

Versiunea modernizată a aplicației electronice pentru declararea prealabilă TIR-EPD (TIR – Electronic Pre-Declaration) a Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) este complet funcțională în cadrul Sistemului informațional ”ASYCUDA World” al Serviciului Vamal al R. Moldova și este utilizată deja pe larg de transportatorii internaționali de mărfuri. De la intrarea în deplină funcțiune, pe 18 martie curent, și pînă astăzi, au fost deja perfectate 230 de declarații electronice. Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a declarat că noua aplicație va ușura activitatea atît a transportatorilor internaționali de mărfuri, cît și a inspectorilor vamali.

 

Tudor Ulianovschi a semnat documente cu Suedia

R. Moldova și Suedia au semnat actele care atestă schimbul Instrumentelor de Ratificare a acordurilor bilaterale cu privire la cooperarea pentru dezvoltare (2018-2020), precum şi privind termenele şi condiţiile generale ale cooperării pentru dezvoltare. Documentele au fost semnate de către ministrul de externe Tudor Ulianovschi, și Ambasadorul Regatului Suediei la Chișinău, Anna Lyberg. Cooperarea vizează contribuţia Suediei la realizarea programelor naționale legate de integrarea economică în UE.

 

Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu reprezentantul Federației Ruse din formatul „5+2”

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Serghei Gubarev. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind evoluțiile în dosarul transnistrean, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, precum și subiectele de interes în procesul de negocieri. Oficialul Federației Ruse din formatul „5+2” a fost interesat de subiectul permiselor de conducere, iar partea moldovenească a confirmat că preschimbarea actelor transnistrene în cele ale R. Moldova denotă o tendință pozitivă.