REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 ianuarie 2021)

Nouă școli din ţară au fost renovate în 2020 cu susținerea unui proiect al Ministerului Educației

Nouă instituții de învățămînt din ţară au fost reparate şi reabilitate în anul 2020, datorită Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova”. Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC), este vorba de liceele teoretice: „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia; „Mihai Eminescu” din Strășeni; „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, raionul Sîngerei; „Axentii Doljnenko” din Vulcănești; „Andrei Vartic” din Ialoveni; „Ștefan Holban” din comuna Cărpineni, raionul Hîncești; „Vasile Alecsandri” din satul Colibași, raionul Cahul; „Ștefan Vodă” din Ștefan Vodă, precum şi Gimnaziul „M. Eminescu” din orașul Telenești. În aceste școli au fost instalate rețele noi de apă și canalizare, rețele electrice, de ventilare, sisteme de încălzire, ferestre și căi de acces pentru copii cu nevoi speciale.

 

Meteorologii au anunţat Cod Portocaliu de condiții complicate ale vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 27-28 ianuarie, Cod Portocaliu şi izolat în nordul țării Cod Galben de condiții meteorologice complicate ale vremii. Conform meteorologilor, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic, în intervalul indicat, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteorologice complicate. „Pe arii extinse vor cădea precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare, vîntul se va intensifica din nord, pînă la 15-20 metri pe secundă. Izolat va viscoli, va troieni, se vor forma depuneri de lapoviță și pe drumuri - ghețuș”, indică SHS. Administrația de Stat a Drumurilor atenționează conducătorii auto să se abțină de la deplasări, dacă acestea nu sînt strict necesare.

 

Primăria Chișinău a cetut scuze pentru întîrzierile la achitarea salariului

Primăria municipiului Chișinău a explicat motivele care au dus la întîrzierea plăților salariale pentru anumite instituții municipal. Administrația publică locală a informat că procesul de finanțare a cheltuielilor de la bugetul municipal 2021 a fost inițiat pe 21 ianuarie a.c., ceea ce a condus la achitarea cu întîrziere a plăților salariale pentru anumite entități publice municipale. Este din cauza publicării relativ tîrziu a bugetului pentru anul 2021, în Sistemul Informațional de Management Financiar prin care se execută documentele de plată. Totodată, transferurile de la Bugetul de Stat cu sursa învățămîntul, Școlile sportive și alte surse au fost încasate în contul bugetului municipal de la Bugetul de Stat la data de 22.01.2021, vineri la ora 16.45.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 546 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2771 de teste, fiind confirmate 546 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 156 972 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 41 sînt lucrători medicali: medici-16, asistenți medicali-23, personal auxiliar-2. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2202 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 în stare extrem de gravă (48 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 3463 de persoane, iar 16326 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Un concert online dedicat lui W. A. Mozart va avea loc la Chișinău

Un concert fără public, dedicat compozitorului german și austriac, Wolfgang Amadeus Mozart, va avea loc miercuri, 27 ianuarie, la ora 18.00, la Sala cu Orgă din capitală. Directorul instituției, Larisa Zubcu a afirmat că în cadrul concertului vor evolua Orchestra Națională de Cameră, dirijor – Cristian Florea, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, solista Alexandra Tîrșu, vioară (R. Moldova - Austria), soliști vocali Anastasia Cușnir, soprană, Lilia Istratii, mezzo-soprană, Victor Novițchi, tenor, Roman Ialcic, bas-bariton.

 

Ex-președintele Petru Lucinschi își sărbătorește ziua de naștere

Al doilea președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi, a împlinit astăzi 81 de ani.S-a născut în anul 1940, în satul Rădulenii Vechi, raionul Florești. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 1962. Este membru al Academiei de Științe Sociale din Federația Rusă (Moscova), doctor în filozofie (1977). La 4 februarie 1993 este ales președinte al Parlamentului Republicii Moldova, la 29 martie 1994 - președinte al Parlamentului. De la 1 decembrie 1996 pînă la 4 aprilie 2001 deține funcția de președinte al Republicii Moldova.

 

Primăria a anunțat suspendarea traficului rutier la intersecția str. Tighina și M. Kogălniceanu

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada 27 – 30 ianuarie 2021, va fi suspendat traficul rutier că la intersecția străzilor Tighina – M. Kogălniceanu, în legătură cu executarea lucrărilor de reabilitare rețelei de canalizare. Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile create. Conducătorii auto care traversează cartierele unde este anunțată suspendare de trafic rutier sînt îndemnați să respecte semnalizarea rutieră temporară sau să ocolească zona respectivă.

 

Ambasadorul Cehiei îşi încheie mandatul în R. Moldova

Ambasadorul Republicii Cehe la Chişinău, Zdeněk Krejčí, îşi încheie mandatul în R. Moldova. În cadrul unei întrevederi de rămas bun, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a fost menţionată contribuţia diplomatului, adusă la consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare moldo-cehe. Secretarul de stat la MAEIE, Dumitru Socolan, a exprimat apreciere pentru activitatea ambasadorului Zdeněk Krejčí pe durata mandatului său şi pentru implicarea personală în realizarea în Moldova a proiectelor de asistenţă cehă în domeniile ce ţin de buna guvernare, agricultură, dezvoltarea rurală, gestionarea durabilă a resurselor naturale.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu bașcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah

Președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Irina Vlah, bașcanul Autonomiei Găgăuze și doi din cei patru deputați din partea Partidului Socialiștilor, care reprezintă regiunea: Fiodor Gagauz și Alexandr Suhodolschi. Participanții la întrevedere au discutat diverse chestiuni cu privire la dezvoltarea social-economică a regiunii. În calitate de președinte al celui mai mare partid din țară, Partidul Socialiștilor, Igor Dodon a asigurat-o pe doamna Vlah că va continua să acorde susținerea necesară din partea deputaților Parlamentului, primarilor și consilierilor locali ai PSRM.

 

La Strășeni s-a produs o explozie soldată cu victime

Un bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sîngerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărîmături după mai bine de două ore de căutări. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aproape de ora 17.00, la numărul de urgență 112 a fost anunțată producerea unei explozii într-o locuință din strada George Coșbuc din orașul Sîngerei. La fața locului, pentru lichidarea consecințelor deflagrației, au fost implicați 35 de salvatori și pompieri cu zece unități de tehnică. În timp operativ angajații IGSU au efectuat lucrări de deblocare, reușind să salveze două persoane. Totodată, salvatorii au depistat cadavrul unui bărbat de 63 de ani. Deocamdată, nu se cunoaște de la ce s-a produs explozia.

 

Moldova și China își consolidează parteneriatul comercial în domeniul produselor agroalimentare

Directorul General al ANSA Vladislav Cotici a semnat, în regim de corespondență, Memorandumul de Înțelegere între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova și Administrația Generală Vamală a Republicii Populare Chineze privind cooperarea în domeniul importurilor și exporturilor de produse alimentare și siguranței alimentelor. ”Acest tratat vine să consolideze cooperarea bilaterală și să faciliteze buna desfășurare a operațiunilor de import și export a produselor alimentare dintre cele două state. Implementarea Memorandumului de Înțelegere va crea condiții pentru promovarea încrederii între părți, din perspectiva protejării sănătății publice, animale și a plantelor de pe ambele teritorii”, a declarat Vladislav Cotici.