REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 noiembrie 2020)

Trei membri ai unei grupări specializate în punerea în circulație a banilor falși au fost reținuți de poliție

Trei membri ai unei grupări specializate în punerea în circulație a banilor falși au fost reținuți de procurorii PCCOCS. Potrivit poliției, grupul era unul bine organizat, care intra în posesia valutei străine contrafăcute, inclusiv dolari americani, pe care îi introduceau în R. Moldova, unde îi puneau în circulație. Învinuiții sînt doi bărbați și o femeie, cu vîrste cuprinse între 30 și 47 de ani, care au fost anterior judecați pentru alt gen de infracțiuni. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1215 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2858 de teste, fiind confirmate 1215 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care nouă de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 99 633 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 80 sînt lucrători medicali: medici- 34, asistenți medicali-34, personal auxiliar-12. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3446 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 245 în stare extrem de gravă (43 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Președintele Parlamentului a discutat cu ambasadorul Ucrainei în țara noastră

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Ucrainei în țara noastră, Marko Shevcenko. Cei doi oficiali au abordat, în cadrul dialogului, subiecte referitoare la situația politică, criza pandemică, cooperarea interparlamentară dintre cele două țări și alte subiecte de interes comun. Părțile au făcut un schimb de opinii privind situația pandemică în R. Moldova și Ucraina.

 

Cooperarea moldo-americană a fost discutată la MAEIE

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a desfășurat o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck Hogan. Cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda bilaterală, analizînd prioritățile pentru perioada imediat următoare. Interlocutorii au atestat o bună cooperare în domeniile politic, comercial-economic și s-au referit la procesul de implementare a reformelor pentru consolidarea proceselor democratice din țara noastră.

 

Conducerea BNM a participat la conferința internațională organizată de Asociația Businessului European

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu, au participat la conferința internațională desfășurată on-line „Combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Conformitate". Reuniunea organizată de Asociația Businessului European (ABE) vine să accentueze preocuparea autorităților din diferite țări în vederea consolidării eforturilor și preluării celor mai bune practici în combaterea acestui fenomen.

 

Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți are un nou director

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți are un nor director general interimar – Onorina Tănase Burlacu. Decizia a fost luată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Anterior, în această funcție s-a aflat Slavian Vlad, însă în luna septembrie trupa de actori i-a cerut demisia.

 

Agenția de Guvernare Electronică a lansat un nou serviciu

Un nou serviciu electronic – MPower – Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice a fost lansat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE). Serviciul a constituit noutatea celei de a șaptea săptămîni a campaniei de comunicare, prilejuită de împlinirea a zece ani de e-Guvernare în R. Moldova. Sistemul informațional MPower permite atît cetățenilor aflați pe teritoriul R. Moldova, cît și conaționalilor de peste hotare, să acorde unei terțe persoane împuterniciri de reprezentare din orice colț al lumii.

 

Naționala de fotbal feminin este în pregătiri pentru preliminariile campionatului european

Federația Moldovenească de Fotbal /FMF/ a anunțat că, echipa națională de fotbal feminin se reunește în cantonament la Centrul de pregătire a selecționatelor din Vadul lui Vodă. Potrivit comunicatului emis de FMF, echipa națională de fotbal feminin se va pregăti înaintea ultimele două meciuri din anul 2020, cu reprezentativele similare ale Spaniei (27 noiembrie, Madrid) și Cehiei (1 decembrie, Chomutov) în preliminariile Campionatului European.

 

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat un acord de securizare a poligonului de deșeuri de la Țînțăreni

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat acordul de subfinanțare a împrumutului nerambursabil de 9 milioane de euro destinat realizării subproiectului „Deșeuri solide Chișinău”, încheiat între Ministerul Finanțelor și Primăria municipiului Chișinău. Acordul prevede suplinirea surselor financiare printr-un împrumut nerambursabil din partea Bănci Europene de Investiții pentru implementarea proiectului de gestionare a deșeurilor solide din municipiul Chișinău.

 

Cineastul Dumitru Grosei a obținut Marele Premiu la un festival din Argentina

Încă un premiu pentru regizorul Dumitru Grosei, de data aceasta cu filmul ”CADOUL” (2015), scurtmetraj de ficțiune, produs de ALTERNATIVE CINEMA (Moldova) și ROVA FILM (România). Filmul a cîștigat Marele Premiu la categoria ”Film de Ficțiune”, în cadrul primei ediții a Festival Internacional Cine Mundo de Cortometrajes, care a avut loc în Argentina, în orașul Gral Fernandez Oro, pe malul rîului Rio Negro, în perioada 20-22 noiembrie 2020.