REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 septembrie 2018)

Meteorologii au prognozat ploi şi răcirea vremii

Toamna va intra în forţă în săptămîna curentă, cînd mercurul termometrelor va coborî cu pînă la zece grade, iar în mare parte a ţării se aşteaptă ploi. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pe parcursul săptămînii la nord se aşteaptă scăderi de temperatură pînă la 10 grade Ceslius, ziua, şi trei grade, noaptea. Tradiţional, la centru şi sud, va fi cu cîteva grade mai cald, dar în medie mercurul termometrelor nu va indica mai mult de 19 grade Celsius. De asemenea, în următoarea perioadă rămîne valabil Codul Galben de poluare în municipiile Chișinău și Bălţi, unde specialiştii au atestat un nivel sporit al poluării aerului cu dioxid de azot.

 

Chișinăul este în topul celor mai periculoase orașe din lume

Siteul Numbeo a publicat un top al celor mai periculoase orașe, printre care figurează și Chișinăul. Capitala R. Moldova se află pe poziția a 161 din listă, conforma nivelului criminalității. Potrivit topului, Chișinău înscrie un index al criminalității de 44,43 și un index al siguranței de 55.57 de puncte . Cel mai înalt nivel al criminalității din lume se atestă în Sun Pedro Sula, Port Moresby, Caracas și Fortaleza. Cel mai periculos oraș din Europa este Marsilia, iar cel mai securizat – Abu Dhabi.

 

La Soroca s-a desfășurat Festivalul Naţional al Mărului

Zeci de producători agricoli şi reprezentanţi ai mediului de afaceri s-au întrunit duminică, 23 septembrie, la Soroca pentru a participa la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Mărului. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în comun cu agenţi economici din țară și Consiliul raional Soroca. Principalele evenimente de pe agenda festivalului s-au desfășurat în preajma Cetății Soroca, avînd ca scop popularizarea și dezvoltarea sectorului agricol, promovarea producătorilor autohtoni de mere, precum şi a businessului specializat în tehnologii moderne de prelucrare a merelor și producere a materialului săditor pomicol.

 

Livrarea gazelor naturale către mai mulți consumatori din capitală va fi sistată

Livrarea gazelor naturale către mai mulți consumatori din capitală va fi sistată în perioada 24-28 septembrie curent. Astfel, gazele naturale nu vor fi livrate către consumatorii finali care locuiesc în perimetrul străzilor Cantonului – Albișoara, Mihai Viteazul – Alexandru cel Bun – Grigore Vieru. Potrivit Primăriei municipiului Chişinău, sistarea livrării gazelor naturale are loc în legătură cu executarea lucrărilor de modernizare a utilajului la gazoductul de presiune medie din str. Petru Rareș.

 

Noi stații de alimentare a automobilelor electrice vor fi instalate la Chișinău

Mai multe stații de alimentare a automobilelor electrice vor fi instalate în capitală. Inițiativa va fi realizată, în perioada 2018-2019, în cadrul proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, care este finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și implementat de PNUD Moldova. Potrivit Primăriei capitalei, inițiativa include și instalarea palmierilor solari de generare a energiei electrice din surse regenerabile, a staţiilor de colectare a PET-urilor și crearea unei platforme online de participare civică a chişinăuienilor. Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” are un buget total de 2,72 milioane USD, dintre care 2,64 milioane USD acordaţi de GEF şi 80.000 USD - de PNUD Moldova.

 

O companie chineză anunță investiţii în R. Moldova

Compania chineza MCC International Incorporation Ltd. intenționează să lanseze un şir de proiecte investiţionale în R. Moldova în sectoare cheie ale economiei naţionale. Declarația a fost făcută de vicepreşedintele Companiei, Zhang Ye, în cadrul întrevederii la Beijing cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. Antreprenorul Zhang Ye a declarat că MCC International este gata şi are abilităţile necesare să devină un partener de încredere al Guvernului R. Moldova în mai multe domenii, menţionînd că proiectul de construcţie a drumurilor naţionale şi a unui parc fotovoltaic poate fi demarat pînă la sfîrşitul anului curent sau începutul anului 2019.