REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 ianuarie 2019)

Peste 30 de autogări din R. Moldova vor fi modernizate

Peste 30 de autogări din R. Moldova vor fi complet modernizate în următorii trei ani. Vor fi reabilitate atît clădirile administrative, platformele și parcările aferente autogărilor, cît și infrastructura adiacentă - grupurile sanitare, sistemele de canalizare și aprovizionare cu apă, rețelele de iluminare. De asemenea, vor fi construite rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și modernizate sistemele de informare și management. Acest lucru a devenit posibil datorită unui parteneriat public-privat încheiat de Agenția Proprietății Publice (APP). Astfel, drepturile de operare a serviciilor prestate de întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” au fost transmise către un investitor privat pentru 25 de ani.

 

Astăzi este ultima zi de depunere a cererilor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral

Joi, 24 ianuarie este ultima zi de depunere a cererilor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral, atît în circumscripția națională, cît și în cele uninominale. 13 partide au depus actele pentru a participa în alegerile din 24 februarie. Conform ordinii prealabile stabilite pînă acum, Partidul Democrat va fi primul pe buletinul de vot, urmat de Blocul electoral ACUM, Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor. Pe locul cinci se va regăsi Partidul „Șor”, pe șase – Mișcarea Populară Antimafie, iar pe șapte – formațiunea „Partidul Nostru”. Partidul Național Liberal va fi cu numărul opt în buletinul de vot, iar Partidul „Voința Poporului” – cu numărul nouă. Partidul Regiunilor se va regăsi pe poziția a zecea, iar „Democrația Acasă” – pe a unsprezecea.

 

Ultimele două apartamente afectate grav de explozia din capitală au fost date în exploatare

Ultimele două apartamente, de la etajele 13 și 16, ale blocului afectat de explozia din octombrie 2018 au fost date în exploatare. Potrivit primăriei capitalei, la fel ca în cazul locuințelor prezentate săptămîna trecută, cele două apartamente au fost reparate, iar oamenii se pot întoarce deja acasă. Extinderea cu trei zile a termenului prevăzut pentru predarea cheilor către proprietari a fost cauzată de selectarea individuală a finisajelor pentru apartamente. Lucrările de reparație au fost finanțate integral de municipalitate, iar în acest scop, din bugetul local s-a alocat circa un milion de lei.

 

Aproape 6000 de minori au apelat la „Telefonul Copilului” pe parcursul anului 2018

Circa 6000 de copii au apelat la Serviciul „Telefonul Copilului” pe parcursul anului 2018. Cele mai des minorii au solicitat consiliere în situaţii de hărţuire, probleme sentimentale, de relaţionare și pe subiecte legate de anxietate şi sexualitate. Cristina Stratulat, șef al Serviciului de presă al Ministerului sănătății, a comunicat că în 580 de cazuri, adulţi şi copii au apelat pentru a se informa despre specificul serviciului, drepturile copilului şi modalităţile de cunoaştere şi studiere a acestora etc. Vîrsta copiilor care au telefonat la acest serviciu variază de la şapte la 18 ani. Totodată, pe parcursul anului 2018, au fost raportate 328 de cazuri de încălcare gravă a drepturilor copilului.

 

Patru bănci din R. Moldova au fost incluse în Top100 cele mai bune bănci din Europa de Sud-Est

Patru bănci din R. Moldova au fost incluse în Top100 cele mai bune instituții financiare din Europa de Sud-Est în 2018-2019. Clasamentul celor mai mari bănci a fost elaborat în funcție de activele deținute, capital, profitul brut, ROA și ROE, în baza rapoartelor anuale elaborate de auditori internaționali. Moldova-Agroindbank și Mobiasbanca-Groupe Societe Generale au fost incluse în clasamentul celor mai bune bănci pe trei categorii. Potrivit autorilor clasamentului, Banca Comercială Română Chișinău a avut cele mai bune rezultate la capitolul rata rentabilității, iar Energbank a fost apreciată drept cea mai bună bancă mică din R. Moldova.