REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 iulie 2019)

Peste 6600 de pacienți au solicitat ambulanța în ultimele zile

Peste 6600 de pacienți au solicitat asistență medicală de urgență în ultimele trei zile. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMUP), din totalul pacienților, 5377 au fost maturi și 1257 - copii. Echipele de asistență medicală urgentă au intervenit în cazul a 87 accidente vasculare cerebrale, 23 cazuri de sindrom coronarian acut și 36 de intoxicații. Totodată, asistența medicilor a fost solicitată în urma a 25 accidente rutiere, în care au fost traumatizate 34 persoane.

 

Viceprim-ministrul Vasilii Șova a avut o întrevedere cu Ambasadorul Germaniei

Viceprim-ministrul Vasilii Șova a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Federale Germania în R. Moldova Angela Ganninger. În cadrul întîlnirii au fost puse în discuție un șir de aspecte ce țin de procesul de reglementare transnistreană, inclusiv poziția actuală a Chișinăului în abordarea subiectelor ce figurează pe agenda de negocieri. Vicepremierul a menționat necesitatea concentrării eforturilor în vederea realizării scopului principal al negocierilor, și anume, identificarea unei formule viabile de reglementare politică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova.

 

Președintele parlamentului a avut o întrevedere cu coraportorii APCE

Normele electorale care vizează organizarea scrutinelor locale rămîn neschimbate, iar alegerile locale generale se vor desfășura conform legislației în vigoare, a declarat președintele parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Președintele parlamentului a anunțat prioritățile majorității parlamentare și a punctat acțiunile care urmează să fie întreprinse în perioada imediat următoare pentru buna funcționare a statului.

 

La Chișinău se desfășoară Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție”

„Cetățenii își doresc astăzi ca toți cei corupți să fie pedepsiți. Cetățenii își doresc astăzi ca judecătorii și procurorii să-și îndeplinească obligațiile cu corectitudine și profesionalism”, a declarat prim-ministrul Maia Sandu la deschiderea Forumului „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție” care se desfășoară timp de două zile la Chișinău. La eveniment sînt prezenți doi experți străini în domeniul justiției și anticorupție, Laura Ștefan, România, și Eka Zguladze, Georgia.

 

Euro și dolarul vor continua să se ieftinească

Moneda unică europeană și dolarul american vor continua să se ieftinească în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro va costa marți, 23 iulie, 19 lei și 69 de bani, cu cinci bani mai puțin decît luni. Dolarul va pierde doi bani și se va opri la nivelul de 17 lei și 55 de bani. Pe de altă parte, hrivna ucraineană se va scumpi cu un ban. Ca rezultat, aceasta va costa 68 de bani.

 

Exporturile din stînga Nistrului s-au redus cu peste 13%

La începutul lunii iulie, exporturile din Transnistria au constituit $303,6 mil., fiind cu $16,6 mil. (13,2%) mai puţin decît în anul trecut. În acelaşi timp, importurile în regiune au rămas practic la acelaşi nivel, depăşind $604,5 mil. Astfel, soldul negativ al balanţei comerciale externe a ajuns pînă la $300,9 mil. Potrivit Comitetului vamal al autoproclamatei RMN, cele mai mari exporturi au fost asigurate de metale şi produsele din metal – $96,4 mil., deşi volumul acestora a scăzut aproape în jumătate, iar ponderea lor s-a redus de la 48% la 32% din totalul exporturilor industriale.