REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 februarie 2021)

Primăria Chişinău anunţă că va suplimenta astăzi numărul unităţilor de transport public

Primăria municipiului Chişinău informează că întreprinderile municipale: Î.M. „Regia transport electric Chişinău" şi Î.M. „Parcul urban de autobuze" vor suplini astăzi, 23 februarie, numărul de unităţi la linie, în special în orele de vîrf, pentru a asigura cetăţenii municipiului cu transport, în contextul protestului anunţat al operatorilor de transport privat. "Tot efectivul de transport va fi la linie, toate troleibuzele care le avem disponibile vor fi scoase pe linie, 321 de troleibuze plus alte 30 care nu sînt într-o stare foarte bună. La fel va fi şi cu autobuzele, vor fi scoase toate la linie", a spus primarul de Chişinău, Ion Ceban.

 

16 Substații de asistență medicală urgentă din țară au primit ambulanțe noi

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat că încă 21 de autosanitare de tip B au fost repartizate pe teritoriul R. Moldova. Potrivit surse citate, ambulanțele noi au ajuns la substațiile din Chișinău, Bălți, Briceni, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Sîngerei, Soroca, Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat și Ceadîr-Lunga. Conducerea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, susține că unitățile de transport sanitar corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar echipamentul medical din dotare permite acordarea asistenței medicale de urgență la cel mai înalt nivel.

 

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a discutat agenda bilaterală cu Ambasadorul Ucrainei la Chișinău

Prim-ministrul interimar, ministru în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, l-a primit pe Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în R. Moldova. În cadrul întrevederii a fost reiterată disponibilitatea ambelor țări privind promovarea continuă a unui dialog politic activ, inclusiv în ceea ce privește realizarea înțelegerilor convenite recent la nivelul șefilor de state. Totodată, a fost pusă în discuție agenda contactelor bilaterale pentru perioada imediat următoare, accentul fiind pus pe cooperarea instituțiilor de profil dintre ambele țări, oficialii remarcînd importanța activităților comune pe subiectele de actualitate de pe ordinea de zi a relațiilor moldo-ucrainene.

 

Trei persoane au ajuns la spital în urma unei explozii care a avut loc într-un bloc de locuit de la Botanica

O femeie și doi minori, de unu și 10 ani, au ajuns la spital pentru îngrijiri în urma unei explozii care a avut loc ieri seara într-un bloc de locuit cu șase nivele de pe strada Independenței 12/1 din municipiul Chișinău. Potrivit IGSU, la fața locului au fost îndreptate patru echipaje de salvatori. Angajații IGSU au stabilit că, în urma exploziei, într-o bucătărie comună au fost afectate geamurile și ușile în apartamentele de la etajele 1- 5. Păreții portanți nu au fost afectați. Salvatorii au verificat toate locuințele pentru a stabili dacă nu au fost blocate persoane sub dărîmături. Victime nu au fost raportate, iar potrivit informațiilor preliminare, doi minori și o femeie au avut de suferit.

 

Experți coreeni susțin cursuri de formare pentru profesori din Moldova în domeniul TIC

Ministerul educației și Oficiul Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju din Republica Coreea organizează, în perioada 22-24 februarie, cursuri de formare online în domeniul tehnologiilor informaționale şi comunicaționale (TIC) pentru 58 de cadre didactice din țara noastră, care predau discipline din domeniul STEM. Formatorii și specialiști coreeni vor prezenta profesorilor din țara noastră tehnici moderne de predare în domeniul TIC, precum și informații utile privind rolul TIC în educația online; aspectele instruirii online; pregătirea cursurilor online; GSuite for Education; Microbit; Inteligența artificială; BigData etc., conform MECC.

 

Colecțiile de giuvaiergerie antică ale unui muzeu din Chișinău sînt prezentate în cadrul unei expoziții virtuale

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, a deschis expoziția „Giuvaiergerie antică. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“. Expoziția este găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală din R. Moldova și România. Mariana Vasilache, directorul adjunct al muzeului, a menționat că cele 24 de piese de giuvaiergerie prezentate în această expoziție virtuală acoperă, din punct de vedere cronologic, intervalul dintre mileniul V a. Chr. - sec. XVII p. Chr. și, chiar dacă toate provin din cercetările arheologice ale siturilor dintre Prut și Nistru, originea lor ne poartă printre comunitățile care au locuit între Balcani și Carpați și pînă în Caucaz.

 

R. Moldova a participat în cadrul segmentului de nivel înalt al celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului

Prim-ministrul interimar, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a susținut un discurs în cadrul segmentului de nivel înalt al celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care are loc în format de videoconferință, în perioada 22 – 24 februarie current. Șeful delegației moldovene a vorbit despre impactul pandemiei asupra drepturilor omului, în special cu privire la grupurile vulnerabile care au fost cel mai puternic afectate de pandemie, precum și a adresat comunității internaționale un apel de a condamna încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană a R. Moldova.

 

Meteorologii anunță o săptămînă cu tendințe primăvăratice

Ultima săptămînă din această iarnă va fi determinată de vreme variabilă, cu pronunțate tendințe de încălzire primăvăratică, fără precipitații, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Potrivit meteorologilor, săptămîna curentă începe cu temperaturi calde, primăvăratice, cer variabil, parțial senin şi însorit, vreme fără precipitații. Izolat, noaptea şi dimineața se va forma ceață. Conform specialiștilor SHS, zilele ce urmează vor fi tot mai calde, înregistrînd maxime ce vor oscila între 10-13 grade Celsius.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 655 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1879 de teste, fiind confirmate 655 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 177 407 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 22 sînt lucrători medicali: medici-8, asistenți medicali-10, personal auxiliar-4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3390 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 281 în stare extrem de gravă (48 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 6022 de persoane, iar 16 176 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Olimpiadele școlare vor avea loc din 27 februarie

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a anunţat despre organizarea, începînd cu data de 27 februarie, a olimpiadelor raionale/municipale pentru instituțiile de învățămînt general. Potrivit MECC, din aceeaşi dată vor începe şi olimpiadele zonale, pentru instituțiile de învățămînt profesional tehnic. „Olimpiadele se vor desfășura cu prezența fizică a persoanelor, în incinta centrelor pentru desfășurarea probelor scrise”, indică ministerul.