REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 mai 2018)

A fost lansată o campanie de promovare a învățămîntului dual

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a lansat campania de informare și promovare a învățămîntului dual „Înveți, Muncești, Cîștigi!”. În cadrul evenimentului au fost prezentate peste 1500 de oportunități dedicate tinerilor care vor alege Învățămîntul Profesional Tehnic Dual. Acest tip de învățămînt este un concept inovativ de studii inclus în oferta a peste 20 de instituții de Învățămînt Profesional Tehnic (ÎPT) din țară cu implicarea a peste 70 de companii. Prin introducerea învățămîntului dual, ca formă alternativă a învățămîntului profesional tehnic, Guvernul și MECC și-au asumat responsabilitatea în vederea implementării în R. Moldova a unui concept inovativ de pregătire a forței de muncă calificată, conform necesităților angajatorilor locali și a investitorilor străini.

 

Președintele Parlamentului s-a întîlnit cu agenții economici din nordul țării

Proiectele de dezvoltare a R. Moldova și propunerile de îmbunătățire a mediului de afaceri au fost discutate de Președintele Parlamentului Andrian Candu cu conducerea raioanelor Sîngerei, Fălești și Telenești, cu agenții economici din cele trei raioane, precum și cu rezidenții Incubatorului de Afaceri de la Sîngerei. Discuțiile au vizat facilitarea accesului agenților economici la fonduri europene pentru a asigura creșterea economică, dezvoltarea infrastructurii și a agriculturii, politicile de încurajare a mediului de afaceri din partea statului, proiectele sociale care ar încuraja tinerii să rămînă în R. Moldova, mecanismele de subvenționare a agriculturii. Printre problemele semnalate de agenții economici din nordul țării se numără cele legate de irigația terenurilor agricole, impozitul unic în agricultură, aspecte ce țin de creditarea mediului de afaceri.

 

Circa 1800 de detectoare de fum au fost instalate în casele mai multor familii

Circa 1800 de detectoare de fum au fost instalate în casele mai multor familii de către angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI. Acțiunile au avut loc în cadrul campaniei naționale „O casă protejată, o viață salvată”. În total 1617 familii din raioanele Ungheni, Cantemir, Leova, Anenii Noi, Criuleni, Edineț, Florești, Basarabeasca și municipiul Chișinău au beneficiat de instalații de detectare a gazului toxic. Ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a specificat că majoritatea detectoarelor au fost montate în locuinţele oamenilor în etate, familiilor cu mulți copii, dar și a persoanelor țintuite la pat.

 

În parcurile din Chişinău vor apărea zone pentru comercializarea băuturilor răcoritoare

Primăria Chişinău a dispus lichidarea comerţului stradal din zona spaţiilor verzi. Totodată, pentru a asigura cetăţenii cu apă, va fi permisă comercializarea băuturilor răcoritoare în zone special amenajate. Municipalitatea ar putea pune la dispoziţia agenţilor economici gherete tip, ce vor purta marca Chişinăului. Deşi pînă în luna mai, toate gheretele urmau să fie evacuate din parcurile Chişinăului, multe dintre acestea îşi continuă activitatea. Potrivit Direcţiei Generale Comerţ, în Parcul Ştefan cel Mare vor fi amenajate două zone de comerţ, în Parcul Catedralei – două, în Valea Morilor – trei, în Valea Trandafirilor – cinci, Parcul Rîşcani – trei, Parcul La Izvor – trei şi Parcul Alunelul – o zonă.

 

Asigurările au adus peste 330 de milioane de lei

În primele trei luni ale anului au fost achiziționate asigurări în sumă totală de peste 332 milioane de lei. Suma este în creștere cu șapte la sută față de primul trimestru al anului 2017. Datele au fost prezentate de către Biroul Național de Statistică. Astfel, cea mai mare pondere o au asigurările de răspundere civilă auto, care reprezintă aproximativ 50% din totalul vînzărilor, urmate de asigurările de vehicule terestre, CASCO, cu 19,7%, și asigurările de incendiu, alte calamități naturale și alte asigurări de bunuri, cu 10%. Asigurările pe viață au înregistrat circa 7,2 la sută din totalul vînzărilor, iar cele de sănătate, 5,5 la sută. În același timp, despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurare plătite au însumat 120 milioane de lei, fiind în descreștere cu 0,6% față de achitările făcute în perioada ianuarie – martie 2017.