REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 februarie 2021)

Muncitorii angajați la calea ferată din Ocnița amenință cu grevă

Muncitorii angajați la calea ferată din Ocnița nu și-au mai primit salariile de cîteva luni. Aceștia au ieșit la protest. Lucrătorii amenință să blocheze circulația trenurilor. Președintele comitetului sindical al Căii Ferate din Ocnița, Dumitru Fisiuc, l-a contactat telefonic pe directorul întreprinderii, Adrian Onceanu, cerînd să vină la Ocnița și să le explice oamenilor de ce nu li se plătesc salariile și de unde să ia bani pentru întreținere. Onceanu a refuzat să vină la Ocnița, dar a spus că „face tot posibilul pentru a plăti salariile lucrătorilor”, promițînd că oamenii vor primi bani pînă la sfîrșitul săptămînii.

 

CNESP vine cu condiții suplimentare pentru activitatea transportatorilor și a piețelor comerciale

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică /CNESP/ a decis suspendarea, pînă la 28 februarie inclusiv, a prevederii de limitare a numărului de persoane în transportul feroviar, rutier, în trafic raional, local și municipal la 50% din capacitate. CNESP a luat această decizie, după ce cele mai reprezentative asociații patronale din transporturi au dat asigurări că vor mobiliza membrii săi să respecte strict măsurile de prevenire a răspîndirii infecției COVID-19 în unitățile de transport. Deși decizia anterioară a CNESP i-a nemulțumit pe transportatori, aceasta a fost argumentată de riscul înalt de contactare a virusului în timpul călătoriilor în transport.

 

Alte 507 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2172 de teste, fiind confirmate 507 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care trei de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 176 752 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 26 sînt lucrători medicali: medici - 12, asistenți medicali - 12, personal auxiliar - 2. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3364 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 288 în stare extrem de gravă (50 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 5835 de persoane, iar 16 145 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Ion Ceban a participat la consultarea publică privind amenajarea zonei izvorului Tamara

Primarul general, Ion Ceban, a participat la discuțiile publice pe subiectul amenajării zonei „Izvorul Tamarei" din Parcul „Valea Morilor". Edilul capitalei a declarat că municipalitatea este interesată de reabilitarea zonei „Izvorului Tamarei", doar că pînă la începerea proiectului este necesară consultarea opiniei oamenilor care frecventează acest loc. De asemenea, Ion Ceban a subliniat că acolo trebuie să fie păstrat landșaftul inițial și că în niciun caz nu va fi un kitsch orășenesc. Majoritatea celor prezenți la discuțiile publice s-au pronunțat pentru păstrarea a ceea ce a fost conceput inițial, cînd a fost amenajat izvorul.

 

Grădinița din satul Rădoaia a fost reabilitată termic cu ajutorul AEE

Grădinița din satul Rădoaia, raionul Sîngerei, a fost reabilitată termic cu suportul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE). O comisie specială a recepționat lucrările efectuate şi a constatat că acestea sînt conform normelor. Proiectul "Reabilitarea termică a Grădiniței de copii "Romanița” din satul Rădoaia, raionul Sîngerei” a fost susținut în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 3 în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă adresat solicitanților de finanțare din sectorul public. Valoarea totală a proiectului constituie 1 301 969,35 lei, conform AEE.

 

În cadrul spitalului „Sfînta Treime" din Chișinău va fi deschisă o nouă secție de terapie intensivă

La spitalul „Sfînta Treime" din capitală va fi instituită o nouă secție de terapie intensivă, cu o capacitate de 14 locuri. În prezent, în spațiul prevăzut sînt desfășurate lucrări de reparație capitală, pentru care au fost alocați circa șase milioane de lei din sursele bugetului municipiului Chișinău. Potrivit Primăriei capitalei, necesitatea creării acestei unități pentru sistemul medical municipal a apărut odată cu debutul pandemiei COVID-19, cînd instituția medicală, pe lîngă serviciile înalt calificate pe care le acordă pacienților pe diferite profiluri, mai tratează şi 250 de pacienţi cu coronavirus.

 

Primăria Chișinău a cîștigat peste 34 milioane de lei din vînzarea unor loturi de pămînt

Primăria municipiului Chișinău va încasa 34,5 milioane de lei din vînzarea a 11 loturi de pămînt care au fost scoase la licitație. Municipalitatea Chișinău a informat că a avut loc prima licitație funciară din anul 2021 privind vînzarea-cumpărarea terenurilor din intravilanul municipiului Chișinău. La licitație au fost expuse 15 loturi de pămînt cu suprafețe de la 0,01 ha, pînă la 0,29 ha, pentru diverse destinații: construcții sau deservirea obiectivului existent (pentru deținătorii de terenuri adiacente), case de locuit individuale, bază de producere și depozitare, blocuri de locuințe etc. Prețul inițial al terenurilor a fost de la 150 mii de lei la 4 milioane de lei.

 

Societatea civilă este invitată să contribuie la elaborarea meniului din grădinițele din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău invită societatea civilă să participe la elaborarea meniului unic pentru sezonul vară-toamnă. Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău face apel către reprezentanții societății civile, interesați de activitatea instituțiilor de învățămînt preșcolar, să participe la elaborarea noului meniu-model pentru sezonul vară-toamnă care va fi servit în grădinițele municipale. Documentul este întocmit de Direcția generală educație, tineret și sport, iar ulterior meniul va fi coordonat cu Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

 

Rutele de pasageri vor fi mîine sistate

Transportul regulat de pasageri va fi sistat mîine, 23 februarie, în pofida faptului că CNESP și-a suspendat propria decizie de limitare la 50% din capacitate a numărului de persoane în transportul public. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), mii de unități de transport ar urma să-și sisteze rutere în ziua de marți. Asociația susține că operatorii de transport ce au incluse în autorizațiile lor mai mult de 1500 de unități de transport au confirmat deja că se alătură protestului. Mai mult, pînă la finele zilei de astăzi, 22 februarie, se așteaptă să aibă confirmarea și de la alți operatori de transport.