REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 octombrie 2019)

În capitală va avea loc al doilea tur de scrutin

După procesarea a 305 procese-verbale din totalul celor 307, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban a obținut la alegerile locale de duminică, 20 octombrie 40,3 la sută din voturi, iar pentru candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase și-au dat votul 31,01 % dintre alegătorii prezenți la urne. Astfel, în capitală va avea loc turul doi de scrutin.

 

Alegerile locale pot fi declarate valabile, anunță CEC

Scrutinul local poate fi declarat valabil. Pînă la ora 21.00, cînd s-au închis toate secțiile de vot de pe teritoriul R. Moldova, l-a urne s-au prezentat 1 mln 174 mii de alegători. Rata de participare este de 41,7%. Informațiile au fost prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil. În capitală, rata de participare a fost de 36,05% și aici cei mai mulți votanți au fost femei - peste 55%. La Bălți, au votat circa 36,11% din alegători.

 

Șeful statului a votat pentru ca orașul Chișinău să fie condus de un profesionist

Șeful statului, Igor Dodon a declarat că la alegerile locale generale a votat pentru ca orașul Chișinău să fie condus de un primar profesionist. „Am votat pentru un primar profesionist. Consider că e suficientă atîta demagogie la nivelul conducerii acestui municipiu. Avem nevoie de un profesionist, avem nevoie de oameni care cunosc și știu ce trebuie sa facă pentru municipiul Chișinău. Cred și am siguranța că poate chiar începînd cu ziua de astăzi în Chișinău lucrurile se vor schimba în bine.”, a afirmat Igor Dodon.

 

Misiunea de Observare Promo-LEX a constatat mai multe incidente în desfășurarea procesului de vot

Asociația Promo-Lex a constatat mai multe incidente în desfășurarea procesului electoral. Acestea au fost prezentate la o conferință de presă de către directorul de programe al misiunii, Pavel Postică. Potrivit sursei citate, pînă la ora 18.30, observatorii misiunii au raportat 321 de incidente. “Avem două cazuri de intimidare a observatorilor, unul la o secție din Soroca și unul la Sîngera”, a spus Postică. Conform sursei citate, în după amiaza zilei au fost înregistrate 11 cazuri noi de afișaj electoral în raza secțiilor de votare, 12 cazuri noi de agitație electorală. De asemenea, au fost atestate trei cazuri de oferire a recompenselor bănești și trei cazuri noi de transportare organizată a alegătorilor.

 

UE a aprobat acordarea unei noi tranșe de peste 14 mln euro din sprijinul bugetar pentru R. Moldova

Comisia Europeană a aprobat plata unei noi tranșe de 14,35 mln de euro sub formă de sprijin bugetar pentru R. Moldova. Banii vor fi folosiți pentru implementarea reformei poliției, combaterea corupției și spălării banilor, modernizarea sectorului energetic și transparentizarea finanțelor publice. Comisarul pentru politică europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn a declarat că „pachetul de asistență adoptat este dovada angajamentului UE față de cetățenii moldoveni, care au militat cu perseverență pentru ca aceste reforme să fie puse în practică”. Totodată, Comisia Europeană a precizat că va continua să monitorizeze îndeaproape situația politică din țara nostră și să evalueze îndeplinirea condițiilor înaintea fiecărei plăți de sprijin bugetar.

 

R. Moldova va beneficia de un împrumut de 100 mln de euro pentru managementul deşeurilor solide

Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi Guvernului R. Moldova un împrumut de o sută de milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide. Un acord în acest sens a fost semnat de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, și reprezentantul Oficiului BEI, Antonio Castillo. Împrumutul va fi oferit în mai multe tranșe, prima constituind 25 mln de euro. Împrumutul BEI va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din R. Moldova.

 

În următoarele zile se va menţine vreme caldă şi însorită

Toamna de aur se menţine în forţă şi în următoarea săptămînă, cu temperaturi generoase pentru sezon şi vreme însorită. Conform meteorologilor, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării se prevăd valori termice între 20-25 grade Celsius, ziua, şi 5-10 grade, noaptea. De miercuri, 23 octombrie, timpul se va răci uşor, însă se va încadra în jurul marjei de 20 de grade. În perioada de referinţă se aşteaptă vreme însorită, fără precipitaţii. Lipsa ploilor, însă, nu este bine văzută de agricultori, deoarece dezvoltarea grîului de toamnă are nevoie de umezeală.