REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 septembrie 2018)

Autoritățile au lansat o campanie contra pirateriei on-line

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în comun cu Proiectul Uniunii Europene „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în R. Moldova, au dat startul unei Campanii naționale de informare cu genericul ”Pirateria on-line este periculoasă”. Potrivit organizatorilor, obiectivul Campaniei este de a sensibiliza societatea cu privire la riscurile utilizării ilegale a creațiilor intelectuale pe internet atît pentru consumatori, cît și pentru companii și, totodată, de a arăta care sînt alternativele legale. Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” este finanţat de Uniunea Europeană și urmează să fie finalizat în noiembrie curent.

 

MECC a anunțat concursul ,,Premiile Naţionale pentru Tineret”, ediția 2018

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a lansat concursul ,,Premiile Naționale pentru dezvoltarea sectorului de Tineret”, ediţia 2018. Potrivit organizatorilor, concursul se desfăşoară anual, cu prilejul marcării Zilei Naţionale a Tineretului (a doua duminică a lunii noiembrie) şi are drept scop recunoașterea realizărilor, performanţelor şi a contribuţiei tinerilor. Laureaților „Premiilor Naționale pentru Tineret” li se înmînează Diploma de confirmare a distincţiei acordate în cadrul concursului, Trofeul şi cîte un premiu bănesc, între 12 000 lei și 20 000 lei.

 

Primăria orașului Tianjin va susține proiecte comune cu R. Moldova

 

Primăria orașului Tianjin va susține proiecte de înfrățire a zonelor economice libere din China cu cele din R. Moldova, ceea ce va permite extinderea prezenței companiilor naționale din ambele țări pe piețele celor două state. Declarația a fost făcută de primarul orașului Tianjin, Zhang Guoqing, în cadrul întrevederii cu ministrul de externe Tudor Ulianovschi, aflat într-o vizită de lucru în Republica Populară Chineză. “Atît portul maritim din Tianjin, care este al 10-lea după mărime din lume, cît și renumitele depozite de vinuri stocate în orașul Tianjin, pot servi drept punte de legătură în China pentru extinderea rețelelor de promovare a vinurilor moldovenești”, a declarat primarul orașului Tianjin.

 

Veniturile populației au crescut cu peste 6% în trimestrul II al acestui an

Veniturile disponibile ale populaţiei, în trimestrul al doilea al anului curent, au constituit în medie pe o persoană 2374 lei lunar, fiind în creștere cu 6,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. În termeni reali, veniturile populației au înregistrat o creștere de 3,3%. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS). Cîștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit, sau 42,4%. La formarea veniturilor totale ale cetățenilor au mai contribuit prestațiile sociale în proporție de 23,9%, precum și veniturile obținute din activitățile individuale. O pondere importantă dețin transferurile bănești din afara țării, contribuția acestora fiind de 16,5% din totalul veniturilor.

 

Andrian Candu a avut o întrevedere cu Senatorul Ron Johnson

Securitatea în regiune, precum și provocările de securitate și soluțiile promovate de autoritățile din R. Moldova au fost discutate, la Washington, la întrevederea președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Senatorul Ron Johnson, șeful Subcomitetului pentru Europa și Cooperarea regională de securitate. Candu a mulțumit senatorului Ron Johnson pentru acceptul de a promova în Senatul SUA o rezoluție în susținerea R. Moldova. În contextul provocărilor de securitate, președintele Parlamentului a vorbit despre succesul autorităților în gestionarea mai multor proiecte care vin să apropie oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului.