REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 iunie 2019)

CEC a acreditat mai mulți observatori internaționali pentru alegerile Guvernatorului UTA Găgăuzia

Comisia Electorală Centrală a acreditat mai mulți observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor Guvernatorului (Bașcanului) UTA Găgăuzia care vor avea loc la 30 iunie curent. Potrivit datelor CEC, pînă în prezent pentru observarea alegerilor Bașcanului au fost acreditaţi 37 de observatori internaționali și 10 observatori naționali, din partea a 7 misiuni diplomatice acreditate în țara noastră, 3 organizații internaționale și o organizație neguvernamentală.

 

Vicepremierul pentru reintegrare a discutat cu șeful Misiunii OSCE

Viceprim-ministrul Vasilii Șova a avut marți, 18 iunie, o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova Claus Neukirch, a relatat Biroul politici de reintegrare. Discuțiile s-au concentrat pe situația existentă și pe rezultatele marcate în activitatea grupurilor de lucru sectoriale, fiind menționată necesitatea identificării unor soluții viabile la cele mai stringente probleme, în particular a celor ce figurează pe agenda grupurilor de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale și pentru economie.

 

O comisie va investiga toate privatizările începînd cu anul 2013

Parlamentul a aprobat marți, 18 iunie, constituirea unei comisii de anchetă care va analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începînd cu anul 2013 şi pînă în prezent. Iniţiativa aparţine deputaţilor blocului ACUM care susţin că în ultima perioadă mai multe procese de privatizare au avut loc cu grave încălcări. Aceştia afirmă că vor examina procedurile de privatizare a mai multor întreprinderi de stat precum ”Banca de Economii”, ”Tutun CTC” sau ”Gările auto”.

 

Euro va continua să se ieftinească

Moneda unică europeană va continua să se ieftinească. Pentru miercuri, 19 iunie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial valutar de 20 de lei și 39 de bani pentru un euro. Totodată, potrivit datelor BNM, dolarul își va păstra valoarea de 18 lei și 19 bani. Aceeași tendință o va avea și leul românesc, care va costa 4 lei și 31 de bani. Neschimbată va rămîne și valoarea hrivnei ucrainene și cea a rublei rusești. Astfel, ultima va costa 28 de bani, iar hrivna - 68 de bani.

 

La Chişinău a fost lansat un nou concurs de finanțare a ideilor ecologice

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat un nou apel de granturi pentru soluţii inovatoare de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului. Susținerea face parte din proiectul „Oraşe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Valoarea totală a fiecărui grant este de maxim opt mii de dolari. Inițiativele urmează a fi depuse de entităţi juridice înregistrate în R. Moldova.

 

Parlamentul a decis data alegerilor locale generale

Parlamentul a stabilit, în ședința de marţi, 18 iunie, data alegerilor locale generale. Scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019. Hotărîrea parlamentului va intra în vigoare la data de 1 august 2019. Potrivit art. 133, alin. (1) din Codul Electoral, data alegerilor locale generale sau anticipate se stabilește prin hotărîre de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.

 
Scăldatul în lacurile din capitală este interzis, anunţă ANSP

Scăldatul în lacurile din capitală este interzis deoarece apa din acestea, dar şi din rîul Nistru nu corespunde cerinţelor sanitaro-epidemiologice. Anunţul a fost făcut de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) în urma cercetării în laborator a probelor de apă preluate. Potrivit specialiştilor de la ANSP, rezultatele investigaţiilor privind calitatea apei din rîul Nistru, lacul,,Vatra”, dar şi a lacului din parcul „Rîşcani”, denotă prezenţa unui risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului, deoarece au fost depistate bacteriile E.coli, colifagi şi alte microorganisme care pot provoca boli diareice acute şi boli de piele.