REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 februarie 2020)

În R. Moldova au fost aduse teste pentru detectarea coronavirusului

Un set de teste pentru detectarea virusului ce cauzează Coronavirusul de tip nou (COVID-19) a fost adus la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP).Testele au fost livrate din Germania, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Setul de teste este stocat în condiții speciale în Laboratorul virusologic din cadrul ANSP. Laboratorul este parte componentă a reţelei europene de laboratoare specializate în diagnosticarea gripei și altor infecții virale, acreditat de OMS. Acesta este eligibil pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice din biosubstraturile umane, fiind dotat cu echipament performant pentru efectuarea analizelor în timp real.

 

Problemele cu care se confruntă Spitalul Clinic Municipal Bălți au fost examinate la Guvern

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat în ședință conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Spitalului Clinic Municipal Bălți pentru a discuta problemele în prestarea serviciilor medicale a regiunii de nord a țării. Șeful Executivului a fost informat despre problemele care le confruntă Spitalul Clinic din Bălți. A fost discutată insuficiența cadrelor medicale tinere, lipsa dispozitivelor și echipamentelor medicale și necesitatea lucrărilor de reparație capitală a spațiilor instituției. Circa 90% dintre pacienții internați sînt spitalizați pe cazuri de urgență. Spitalul prestează servicii pentru municipiul Bălți și raioanele alăturate cu o populație de cca 800 mii de oameni. Numărul vizitelor la medici este de cca 400 mii pe an.

 

Ambasadorul agreat al Ucrainei a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Secretarul de Stat Dumitru Socolan l-a primit pe ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare. Oficialii au abordat subiectele actuale de pe agenda relațiilor moldo-ucrainene și perspectivele dezvoltării cooperării între cele două țări. În acest context, s-a discutat despre acțiunile planificate pentru perioada următoare, printre care, ședința Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică, o serie de întîlniri la nivel de experți pe anumite subiecte bilaterale, dialogul pe linia ministerelor de externe, precum și contactele la nivel înalt.

 

CEC a prezentat raportul de activitate pentru anul 2019 și a trasat acțiunile pentru 2020

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a prezentat raportul asupra realizării activităților prevăzute în Planul strategic pentru anii 2016-2019 și pentru anul 2019. Acțiunile prevăzute în plan s-au referit la dezvoltarea sistemelor informaționale gestionate de CEC, elaborarea și ajustarea cadrului normativ intern ce vizează procedurile electorale, realizarea campaniilor de informare și punerea în aplicare a mecanismelor eficiente de incluziune a persoanelor cu dizabilități în procesul electoral. CEC a MAI aprobat planul de acțiuni al instituției pentru anul 2020. Acesta este orientat spre dezvoltarea serviciilor accesibile, securizate și innovative.

 

Republica Moldova şi Qatar vor semna un memorandum în domeniul mediului

Un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare bilaterală în domeniul protecției mediului, între R. Moldova şi Qatar, va fi semnat în luna aprilie, la Expoziția Internațională de Gestionare a Deșeurilor, ce se va desfășura la Doha. Decizia a fost examinată de ministrul agriculturii Ion Perju, şi ministrul plenipotențiar al Ambasadei Statului Qatar în ţara noastră, Hamad Rashid Al Athba, în cadrul unei întîlniri oficiale la Chişinău. Oficialii au discutat despre prevederile conceptului de memorandum, despre importanța semnării documentului, precum și au punctat acțiunile prioritare pentru impulsionarea cooperării și colaborării bilaterale pe domeniile de gestiune ale ministerului.

 

Leul moldovenesc continuă să se consolideze în raport cu dolarul şi cu euro

Banca Naţională a Moldovei stabileşte pentru ziua de 19 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6421 lei pentru un dolar (-0,75 bani) şi 19,0986 lei pentru un euro (-3,09 bani), pe cînd, cu o zi înainte, el constituia 17,6496 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,1295 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb pentru alte monede, stabilită pentru 19 februarie, alcătuieşte: 0,7232 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9935 lei pentru 1 leu românesc şi 0,2766 lei pentru 1 rublă rusească

 

La Chişinău au fost prezentate rezultatele unui studiu moldo-francez cu privire la evaziunea fiscală

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a prezentat rezultatele studiului cu privire la fenomenul evaziunii fiscale în R. Moldova și măsurile de combatere a acestuia în baza abordărilor comportamentale. Studiul a fost elaborat în parteneriat cu Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) și Laboratorul de economie experimentală din Montpellier (Franța). În cadrul evenimentului au fost prezentate o serie de recomandări de politici pentru diminuarea evaziunii fiscale în ţara noastră. De asemenea, a fost prezentată o analiză comparativă a rezultatelor experimentelor economice desfășurate în Moldova și Franța, pentru a releva modul în care diferă factorii psihologici care stau în spatele deciziilor luate de respondenți.

 

O bătrînă a decedat din cauza unui incendiu din capitală

În seara zilei de 18 februarie 2020, angajații IGSU au fost alertați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit într-un apartament de la etajul zece al unui bloc din sectorul Rîșcani al capitalei. Apelul la Serviciul112 a parvenit la ora 21:22. La fața locului au fost îndreptate patru autospeciale. Pompierii au stabilit că bunurile din locuință ard cu flacără deschisă, iar fumul dens se extinde în scara blocului. În timpul intervenției, angajații Inspectoratului au depistat în apartament cadavrul carbonizat al unei femei în vîrstă de 68 de ani.

 

Chișinăul va semna acorduri de înfrățire cu două orașe din Israel

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a avut întrevederi cu omolgul său din Tel Aviv, Ron Huldai și cu primarul orașului Netanya, Miryam Fierberg, în cadrul Forumului Internaţional al Urbaniştilor în Israel, eveniment la care participă peste 100 de edili din mai multe țări. Ion Ceban spune că a ajuns la o înțelegere cu primarul din Tel Aviv, pentru a reînnoi Acordul de înfrățire semnat între cele două orașe în anul 2000, precum și semnarea unui accord similar cu orașul Netanya.