REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 septembrie 2019)

La 19 septembrie expiră termenul de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților în alegeri

Termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar sau consilier local expiră la 19 septembrie curent. Totodată, 19 septembrie curent este și ultima zi în care pot fi desemnați candidații la funcția de deputat în cele patru circumscripții electorale uninominale, unde vor avea loc alegeri parlamentare noi. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în această zi, se va încheia și activitatea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat.

 

Oameni de afaceri din India sînt interesaţi de produse agricole din R. Moldova

Oportunități investiționale în agricultura din țara noastră și accesul produselor moldovenești pe piața indiană au fost principalele subiecte discutate de ministrul agriculturii Georgeta Mincu, cu o delegație a oamenilor de afaceri din India. ”Am avut discuții constructive, m-am bucurat să văd interesul oamenilor de afaceri din India de a susține agricultura din țara noastră, diversificînd produsele agroalimentare disponibile pe piața indiană”, a subliniat Mincu.

 

Prioritățile politicii externe a R. Moldova au fost discutate la Berlin

Prioritățile politicii externe a Guvernului de la Chișinău, derularea procesului de reforme, progresul în dosarul transnistrean, creșterea circuitului comercial-economic precum și avansarea țării noastre pe calea integrării europene au fost printre subiectele discuțiilor de la Berlin ale ministrului de externe Nicu Popescu, cu mai mulți oficiali germane. Șeful diplomației moldovenești a prezentat reformele demarate de actualul executiv, cu accent pe reforma justiției, consolidarea statului de drept, modernizarea infrastructurii, aprovizionarea cu resurse energetic etc.

 

Procurorii au efectuat încă 21 percheziții în dosarul fraudei bancare

Procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat încă 21 de percheziții la domiciliile și birourile mai multor persoane implicate în aceeași cauză penală în care figurează deputații Reghina Apostolova și Marina Tauber. Potrivit Procuraturii Generale, perchezițiile au fost efectuate inclusiv la domiciliul directorului unei instituții media din țara noastră. Procuratura a precizat că pe parcursul zilei de marți, 17 septembrie, nu a fost reținută nicio persoană.

 

Au fost prezentate rapoartele privind concesionarea AIC și privatizarea Air Moldova

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) a audiat rapoartele preliminare privind legalitatea concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) și legalitatea privatizării Companiei aeriene Air Moldova. Președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu a declarat că „există indicii clare asupra unor vicieri a contractelor și a procedurilor care au fost urmate în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și în cazul privatizării Air Moldova”.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

Euro și dolarul se vor ieftini miercuri, 18 septembrie, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro va costa 19 lei și 52 de bani. Totodată, dolarul va pierde patru bani și va avea un preț oficial de 17 lei și 71 de bani. Leul românesc se va deprecia cu doi bani, pînă la nivelul de 4 lei și 12 bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească își vor păstra cotațiile. Astfel, rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna - 71 de bani.

 

La Edinețși Bălți va avea loc un Forum de afaceri

Un forum de afaceri „Oportunități investiționale în Regiunea de Dezvoltare Nord” va avea loc la 19 septembrie, la Edineț, și vineri, 20 septembrie, la Bălți. Destinat potențialilor investitori, Forumul va reprezenta o platformă de reuniune a noilor tendințe ale pieții și strategiilor eficiente de business, pentru atragerea investițiilor și crearea parteneriatelor de afaceri. Totodată, evenimentul economic de la Edineț și Bălți va oferi oportunități de colaborare și parteneriat companiilor naționale sau internaționale.