REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 ianuarie 2019)

A fostr emisă o avertizare hidrologică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare hidrologică, în legătură cu pericolul gheţii bazinelor acvatice din ţară şi a rîurilor mici: aceasta va fi instabilă, îmbibată cu apă şi camuflată de zăpadă, iar ieşirea pe ea prezentă pericol sporit. Meteorologii atenţionează pescarii amatori să fie prudenţi, iar părinţii să-şi supravegheze copiii. Concomitent, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară o campanie de prevenire a înecurilor în bazinele acvatice din ţară.

 

La Chișinău s-a încheiat Tîrgul de Crăciun

Cea de-a doua ediție a Tîrgului de Crăciun din capitală, organizat de Guvernul R. Moldova s-a încheiat în seara zilei de 15 ianuarie, de Ziua Națională a Culturii și cea de naștere a poetului național Mihai Eminescu. Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a menționat că la ediția din acest an au participat peste 8000 de copii, care s-au bucurat de cadouri oferite de Moș Crăciun, de zîmbete și multe surprize. În cadrul concertului au evoluat Maria Iliuț și formația condusă de ea ”Crenguța de Iederă”, Ansamblul etnofolcloric ”Surorile Osoianu”, interpreții Ionel Istrati, Natalia Gordienco, Nicu Țărnă, Vitalie Dani, Nelly Ciobanu, Cornelia și Marcel Ștefăneț, formația de muzică pop-rock și folk ”Noroc”, ”Valy Boghean Band”, ”Gîndul Mîței” ș.a.

 

Circa 70 de autospeciale au fost implicate în deszăpezirea drumurilor

Circa 70 de autospeciale au efectuat pe parcursul nopții trecute lucrări de deszăpezire și lărgire a părții carosabile. Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a specificat că, noaptea trecută, în zona de sud a țării a nins. „În lucrări au fost implicați 124 de muncitori, care au împrăștiat peste 536 de tone de material antiderapant. În prezent, circulaţia rutieră este asigurată în condiții de iarnă. De asemenea, continuă lucrările de patrulare, deszăpezire şi combatere a lunecușului”, a spus Căpățină.

 

A început construcția conductei Ungheni-Chișinău

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămînii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului administrativ Ghidighici. Semnarea marchează etapa de începere a construcției gazoductului și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău. Societatea „Vestmoldtransgaz” este operator tehnic al Sistemului Național de Transport gaze naturale din R. Moldova.

 

A avut loc Gala Premiilor anuale ale Ministerului culturii

La Palatul Republicii a avut loc Gala Premiilor anuale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În total, au fost acordate 16 premii. În anul curent, la inițiativa ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a fost instituit un premiu în domeniul educației artistice. În posesia acestuia au intrat Vladimir Vichilu, profesor de canto, Larisa Jar, profesor de pian, Natalia Corcodel, director al Liceului ”S. Rahmaninov” și Irina Bogataia, director al Școlii”A. Stîrcea”. În cadrul ceremoniei, cu premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale a fost distinsă actrița Teatrului Național ”Mihai Eminescu” Angela Ciobanu, iar cu premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii - poeta Ana Rapcea.