REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 mai 2019)

Specialiştii ANSP au confirmat două cazuri noi de rujeolă

Două cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate de specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că în luna mai au fost confirmate două cazuri de rujeolă, la un copil de 13 ani şi la fratele său de opt ani, din Ocniţa, ambii fiind nevaccinaţi. Un alt caz suspect de rujeolă a fost înregistrat în municipiul Chişinău la o persoană în vîrstă de 28 de ani. Cazul se află în proces de investigare.

 

Premierul s-a întîlnit cu Johannes Hahn

Prim-ministrul Pavel Filip a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu Johannes Hahn, Comisar pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere. Principalele teme de discuție au vizat situația post-electorală din țară, precum și stadiul actual al relațiilor dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, inclusiv dialogul politic și cooperarea pentru dezvoltare. Oficialii au făcut un schimb de opinii despre reformele promovate de autorităţile R. Moldova şi nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE.

 

Un șef din cadrul ASP Ungheni a fost reținut într-un dosar de corupție

Șeful Secţiei de înmatriculare a transportului și calificare a conducătorilor auto din Ungheni a Agenției Servicii Publice a fost reținut într-o cauză penală pornită pe faptul coruperii pasive. Procurorii anticorupție au descins atît în biroul de serviciu, cît și la domiciliul bărbatului. Potrivit materialelor cauzei, bărbatul a primit personal şi prin mijlocitori 500 de euro în perioada lunilor august – decembrie 2018, fiind membru al comisiei de evaluare a Secţiei pe care o conduce. În schimbul banilor, suspectul urma să aprecieze cu calificativul admis probele de susţinere a examenelor teoretice şi practice de obţinere a permisului de conducere a candidaţilor.

 

A fost lansat Programul pentru Dezvoltare Inclusivă și Durabilă

R. Moldova va beneficia de sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) pentru ca să crească productivitatea industrială, să stimuleze antreprenoriatul și să încurajeze inovarea. Acest lucru va deveni posibil după ce la Chișinău a fost lansat Programul de țară UNIDO pentru Dezvoltare Inclusivă și Durabilă în R. Moldova pentru perioada 2019-2023. Programul va mai permite țării noastre să utilizeze cele mai bune practici pentru ca să se integreze deplin pe piețele Uniunii Europene și în lanțurile de valori globale.

 

R. Moldova și Georgia propun să confere un nou impuls Parteneriatului Estic

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze. Premierii celor două state au abordat subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale moldo-georgiene şi buna cooperare în cadrul structurilor internaționale și regionale, accentul fiind pus pe Parteneriatul Estic şi perspectiva de integrare în UE. Pavel Filip și Mamuka Bakhtadze au spus că R. Moldova și Georgia sînt interesate să confere un nou impuls Parteneriatului Estic, pentru atingerea unor rezultate tangibile.

 

Autoritățile capitalei au procurat utilaje noi pentru colectarea frunzelor și cosirea ierbii

Autoritățile capitalei au procurat 30 de aspiratoare stradale care vor fi utilizate pentru colectarea frunzelor din preajma stațiilor de așteptare, de pe trotuare și alei. Totodată, au fost achiziționate și 50 de utilaje pentru cosirea ierbii. Noile utilaje care au costat 270 mii lei. Acestea urmează a fi distribuite în fiecare sector al capitalei.

 

Minora violată și aruncată de la etajul şapte a decedat

Tînăra în vîrstă de 16 ani, violată acum 10 zile de şase inşi şi aruncată de la etajul şapte a unui bloc de locuit, a decedat. Solicitat de agenţie, purtătorul de cuvînt a Spitalului de Urgență, Cristina Gorea, a menţionat că adolescenta a decedat după ce s-a aflat 10 zile în comă. Ea a adăugat că rudele tinerei au solicitat să nu fie făcut public diagnosticul tinerei.