REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 septembrie 2020)

Școlile și grădinițele din capitală sînt asigurate cu material dezinfectant

UNICEF a oferit dezinfectanţi şi săpun lichid școlilor și grădinițelor din municipiul Chișinău. “Școlile și grădiniţele din municipiul Chișinău au primit din partea UNICEF, cu titlu de donație, peste 4 600 litri de săpun lichid, peste o sută de mii de bucăţi de săpun solid, precum şi peste 4 600 litri de dezinfectant lichid pentru mîini”, a declarat astăzi viceprimarul Chișinăului, Angela Cutasevici.

 

În Chișinău, 30 de clase au intrat în autoizolare

Specialiștii constată o tendință de creștere a infecției de COVID-19 în instituțiile de învățămînt din capitală. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat la ședința on-line a serviciilor municipale a Primăriei Chișinău de astăzi că, în prima săptămînă de activitate a școlilor și liceelor din municipiu Chișinău, în 21 de instituții s-au înregistrat cazuri de infecție de coronavirus, iar 30 de clase au intrat în autoizolare. “Specialiștii constată o tendință de creștere a infecției de COVID-19 în instituțiile de învățămînt”, a declarat oficialul.

 

Primăria Chișinău îi va amenda pe cei care nu respectă curățenia

În municipiul Chișinău vor apărea agenți care vor aplica amenzi celor care nu respectă curățenia. Viceprimarul municipiului Chișinău Ilie Ceban a declarat astăzi la ședința on-line a serviciilor Primăriei Chișinău, că municipalitatea elaborează un mecanism de implementare a regulamentului de păstrare a curățeniei în oraș. Potrivit viceprimarului, în capitală vor apărea agenți constatatori care vor aplica amenzi persoanelor fizice ori juridice care nu păstrează curățenia în oraș. ”Agenții constatatori vor activa în cadrul preturilor și vor fi angajații unui departament separat”, a specificat Ceban.

 

În ciuda secetei, oficialii dau asigurări că va fi suficient grîu

Prim-ministrul Ion Chicu dă asigurări că, în ciuda secetei crunte din acest an, consumul intern de cereale este asigurat de producția locală. Conform premierului, în acest an s-a recoltat în jur de 620 – 630 de mii tone de grîu, 800 de mii tone de porumb și circa 400 de mii tone de floarea soarelui. „Avem informații că, per total, că s-a recoltat în jur de 620 – 630 de mii tone de grîu. Necesitatea, consumul local anual este de 350 de mii tone. Vedem că sînt în jur de 300 de mii de tone potențial de export. Deci, la momentul actual nu este problema de lipsă de grîu”, a declarat Chicu.

 

Peste 660 mii de pensionari și persoane cu venituri mici vor primi ajutorul unic în valoare de 900 lei

Peste 660 mii de pensionari și persoane cu venituri lunare sub 3000 de lei, vor primi ajutorul unic în valoare de 900 lei. Banii vor fi achitați în luna octombrie odată cu pensiile. Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Ion Chicu. Șeful Executivului a făcut o trecere în revistă a documentelor adoptate săptămîna trecută de Parlament și s-a arătat nemulțumit de faptul că proiectul care ține de suportul pentru veterani nu a fost aprobat.

 

În municipiul Chișinău au fost înregistrate 163 de focare de coronavirus în ultimele ore

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 163 de focare de coronavirus. Șeful Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat la ședința on-line a serviciilor municipalități de astăzi că, locuitorii municipiului nu aplică toate măsurile de prevenție a infecției. „Cetățenii nu cred că virusul este periculos și contagios”, a specificat Bucearschi. Potrivit oficialului, din cele 927 de locuri existente în spitalele municipale, 631 sînt ocupate cu bolnavi de coronavirus.

 

Procuratura din Vulcănești a fost incendiată

Procuratura Generală a venit cu un comunicat care confirmă informația. În acest caz, IP Vulcănești a inițiat o cauză penală în cadrul căreia investighează circumstanțele incendierii sediului Procuraturii raionului Vulcănești. „Cazul a avut loc în această noapte, aproximativ ora 2.00, cînd persoane necunoscute au deteriorat camera de luat vederi de la intrarea în sediul Procuraturii, după care au incendiat două cauciucuri auto, stropite cu inflamabil. În rezultat, a fost deteriorată ușa de la intrare în clădirea Procuraturii, în prezent fiind luate măsuri pentru repararea locației”, se arată în comunicat.

 

30 de tineri din R. Moldova învață arta fotografică de la profesioniștii National Geographic

30 de tineri, cu vîrste între 11 și 18 ani, din 32 localități din țară, învață de la profesioniștii de la National Geographic arta povestirii prin fotografii. Atelierul online „Schimbarea de ACASĂ prin fotografii” s-a desfășurat cu sprijinul SUA, PNUD și al Elveției. Potrivit Tatianei Solonari, specialistă în comunicare în cadrul proiectului PNUD ”Migrație și dezvoltare locală”, programul „Schimbarea de ACASĂ prin fotografii” se va derula timp de un an (2020–2021) și va îndruma tinerii să-și materializeze proiectul fotografic personal.

 

Parcul Dendrariu din Chișinău va avea mai multe intrări

Primăria Chișinău va amenaja noi intrări în Parcul Dendrariu. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat, pe rețelele de socializare, că a discutat cu directorul Parcului Dendrariu, Ion Uzun, noi planuri și idei de dezvoltare a acestei zone de agrement. Potrivit lui Ceban, pentru confortul și accesibilitatea vizitatorilor vor fi create noi intrări, vor fi instalate sisteme de irigare noi, iluminat nou și vor fi amenajate noi zone de odihnă și locuri de joacă pentru copii.

 

Două atlete din R. Moldova, medaliate cu argint și bronz la Balcaniada de la Istanbul

Două atlete din R. Moldova sînt cîştigătoare ale medaliilor de argint şi de bronz la Campionatul balcanic pentru juniori I (U20), desfăşurat pe 12-13 septembrie 2020 la Istanbul (Turcia), anunță Federația de Atletism. Este vorba despre Dabija Iuliana (triplusalt) şi Garaeva Iana (400m/g), ambele tinere sînt discipole ale Şcolii sportive nr. 3 din Bender.

 

CNAM a virat plățile în avans pentru septembrie și instituțiilor medicale private

Instituțiile medicale private, care au contracte semnate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), au primit banii de la stat în avans. Volumul transferurilor constituie peste 35,6 de milioane de lei. Resursele financiare sînt prevăzute pentru acordarea ajutorului medical gratuit persoanelor asigurate. Pe parcursul săptămînii trecute, și instituțiile medicale publice care au contracte încheiate cu CNAM au primit plăți în avans. Valoarea totală a plăților virate prestatorilor publici pentru luna septembrie a depășit suma de 511 milioane de lei.