REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 martie 2019)

Peste 150 de companii participă la expoziția MOLDAGROTECH

Peste 150 de companii din nouă țări participă la ediția de primăvară a Expoziției internaționale specializate de mașini, echipamente și tehnologii pentru complexul agroindustrial MOLDAGROTECH, care a fost inaugurată la Centrul „Moldexpo” din capitală. La expoziție, ajunsă la cea de-a 36-a ediție, participă companii din R. Moldova, Austria, Bulgaria, Rusia, Italia, Spania, România, Republica Cehă și Ucraina. Acestea prezintă ultimele noutăți în domeniul tehnicii și tehnologiilor agricole.

 

Specialiştii ANSP au confirmat două cazuri noi de rujeolă

Specialiştii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au confirmat încă două cazuri noi de rujeolă, la un copil de 3 ani, din Ocniţa şi la un bărbat de 25 ani din Briceni. În total, în țară numărul cazurilor confirmate a ajuns la 346. Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că minorul care s-a îmbolnăvit la Ocniţa nu a fost vaccinat, iar bărbatul din Briceni s-a întors recent din Ucraina. Conform datelor ANSP, în anul trecut, în R. Moldova s-au înregistrat 341 de cazuri confirmate de rujeolă.

 

Un tîrg de vînzare a strugurilor autohtoni va fi organizat în capitală

Peste 20 de producători de struguri din țara noastră vor participa duminică, 24 martie curent, la un tîrg de vînzare a strugurilor, desfășurat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul capitalei. Strugurii vor fi vînduți doar la ladă. Organizatorii au îndemnat locuitorii capitalei să participe la eveniment pentru a susține producătorii autohtoni, care mai au în frigidere cantități mari de struguri. Potrivit datelor statistice, producătorii din R. Moldova au recoltat anul trecut 680 mii tone de struguri.

 

Șoferii cu numere neutre riscă amenzi dacă nu au aplicată pe autoturisme inscripția ,,MD”

Șoferii cu numere neutre de înmatriculare sînt obligați să aibă aplicat pe mașină semnul distinctiv al statului „MD”, în caz contrar aceştia se pot alege cu amenzi de pînă la 300 de lei. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, din 1 septembrie 2018, mijloacele de transport din stînga Nistrului și municipiul Bender, care dispun de certificate de înmatriculare permanente și plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, sînt admise în traficul rutier internațional. Însă, conform Regulamentului Circulației Rutiere, fiecare șofer care circulă cu numere neutre este obligat să aibă aplicat pe mașină semnul distinctiv al statului „MD”.

 

Peste 400 de militari moldoveni au fost detaşaţi în Kosovo în ultimii cinci ani

Peste 400 de militari moldoveni au fost detaşaţi în Kosovo în ultimii cinci ani, decizia de detaşare a militarilor fiind aprobată de Parlamentul R. Moldova la 1 noiembrie 2013. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în perioada 2014-2019, peste 400 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni — infanterişti, genişti şi ofiţeri de stat major — au fost dislocaţi în baza multinațională „Camp Vilaggio Italia” a Grupării de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group — West), din localitatea Pech, Kosovo. În prezent, în Kosovo se află cel de-al zecelea contingent moldovenesc, constituit din 41 de militari profesionişti.

 

Locuitorii din Bubuieci vor putea ajunge în capitală cu troleibuzul

Locuitorii comunei Bubuieci din municipiul Chișinău vor putea ajunge în capitală cu troleibuzul. Pe noua rută vor circula trei unități noi de transport cu propulsie autonomă, care se află în prezent în rodaj. Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a precizat că noua rută va fi lansată pe 25 martie curent. Troleibuze cu propulsie autonomă circulă deja în mai multe localități suburbane, cum ar fi Sîngera, Stăuceni, Trușeni și Durlești.