REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 septembrie 2019)

Medicii care fac gărzi de noapte vor primi salarii majorate

Medicii care fac gărzi pe timp de noapte vor avea salarii mai mari, conform regulamentului aprobat de Guvern. Personalul medical și nemedical care, potrivit programului de muncă, își desfășoară activitatea între orele 22.00 și 6.00, va beneficia de un supliment pentru munca pe timp de noapte. „Suma maximă care va fi oferită pentru un serviciu de noapte este de 1000 de lei, care vor fi adăugați la pachetul de salariu deja existent“, a precizat ministrul sănătății Ala Nemerenco.

 

Șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedere la Consiliul Federației din Rusia

Depășirea problemelor acumulate în relaţiile bilaterale prin intensificarea cooperării parlamentare cu Federația Rusă, inclusiv eliminarea barierelor existente în calea dezvoltării relațiilor comercial-economice au fost discutate de ministrul de externe Nicu Popescu, cu preşedintele comisiei de politică externă din Consiliul Federației, Konstantin Kosaciov. În cadrul întrevederii, interlocutorii au abordat şi subiectul avansării proiectelor de acorduri bilaterale în domeniile migrației forței de muncă, securității sociale etc.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu omologul său chinez

Consolidarea și dezvoltarea cooperării interparlamentare între R. Moldova și Republica Populară Chineză au fost discutate, în cadrul întrevederii de miercuri, 11 septembrie, a președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi cu președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină, Li Zhanshu. Președintele Parlamentului R. Moldova a ținut să sublinieze interesul țării noastre pentru dezvoltarea unor raporturi bune de cooperare cu toate statele în baza intereselor reciproce, promovînd o politică externă echilibrată.

 

Un grup criminal organizat ar fi provocat statului un prejudiciu de 30 mln de lei

Oamenii legii au efectuat miercuri, 11 septembrie, 11 percheziții în mai multe localități ale țării pe faptul evaziunii fiscale și spălării banilor, comise de un grup criminal organizat, care ar fi provocat statului prejudiciu de peste 30 mln de lei. În acest caz au fost reținute cinci persoane. Potrivit poliției, schema infracțională a constat în activitate de vînzare a mobilei și a produselor din carne, care nu erau reflectate în contabilitate iar salariile angajaților erau achitate în plic.

 

OSCE este pregătită să ofere asistență în procesul de retragere a munițiilor de la Cobasna

Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. În cadrul întrevederii, premierul a declarat că Guvernul este deschis să colaboreze cu OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean în baza integrității teritoriale și a suveranității R. Moldova. De asemenea, Sandu a opinat că identificarea unei soluții politice imediate este foarte dificilă acum, iar un prim pas ar fi eliminarea, în colaborare cu autoritățile din Ucraina, a schemelor de corupție și contrabandă care au loc în regiune.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

Moneda unică europeană și dolarul american se vor deprecia joi, 12 septembrie, în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa 17 lei și 72 de bani iar euro va avea un preț oficial de 19 lei și 51 de bani, în descreștere cu 14 bani.

Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 4 lei și 12 bani.

 

Patru persoane au fost reținute pentru trafic de influență

Patru persoane, inclusiv un fost polițist și un ofițer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Cahul, au fost reținute de procurorii și ofițerii anticorupție. Acestea sînt suspectate că ar fi încercat să influențeze decizia finală într-un dosar penal, pornit pentru trafic de droguri. Potrivit datelor Centrului Național Anticorupție (CNA), bănuiții ar fi cerut de la denunțător 5000 de euro, susținînd că ar avea influență asupra anchetatorului și procurorului.