REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 noiembrie)

Regimul de confidențialitate al BNM, considerat echivalent celor din UE

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a inclus Banca Națională a Moldovei (BNM) în lista autorităților de supraveghere din statele non-membre ale UE, ale căror regimuri de confidențialitate pot fi considerate echivalente celor aplicate în țările Uniunii Europene. Decizia a fost luată după ce ambele instituții au agreat în iunie 2018 ca R. Moldova să participe la un exercițiu de evaluare a regimului de confidențialitate în scopul facilitării cooperării transfrontaliere. Evaluarea pozitivă de către ABE va facilita schimbul de informații dintre BNM și autoritățile de supraveghere ale UE și va deschide posibilitatea pentru participarea băncii centrale moldovenești la colegiile de supraveghetori care monitorizează grupurile bancare din UE.

 

Nici un bugetar nu va pierde din salariu, afirmă ministrul finanțelor

În cadrul unei noi ședințe a Clubului de presă al guvernului, a fost dezbătut subiectul privind reforma salarizării în sectorul bugetar. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a dezmințit informațiile apărute în presă, potrivit cărora, în urma reformei salarizării unele categorii de bugetari vor avea salarii mai mici decît în prezent. El a precizat că această lege stabilește o nouă grilă a salarizării, care reduce discrepanța de la 33 unități la 15, între salariul cel mai mic și cel mai mare, existente în prezent. Astfel, bugetarii care primesc acum salarii mai mari decît cele stabilite în noua grilă vor avea un salariu de bază mai mic, însă vor beneficia de mai multe compensații.

 

La Cimişlia s-a desfăşurat festivalul „Mioriţă Laie-Bucălaie”

„Mioriţă Laie-Bucălaie” este genericul unui festival care s-a desfăşurat timp de două zile la Cimişlia. Evenimentul a avut drept scop să promoveze îndeletnicirile, tradiţiile şi obiceiurile caracteristice regiunii de sud a ţării. Agenda festivalului include o expoziţie-tîrg de oi şi capre, precum şi o conferinţă internaţională cu tema „Bunele practici de la noi”. În cadrul acesteia, crescători şi producători din regiune şi de peste hotare, oameni de ştiinţă vor discuta despre ultimele noutăţi în domeniu. În cadrul festivalului vor avea loc concursuri culinare la cele mai bune specialităţi tradiţionale: brînză de oi şi de capre, pastramă, murături, mămăligă, fiertură, colaci, plăcinte, cîrnaţi etc. Festivalul „Mioriţă Laie-Bucălaie” este organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din R. Moldova, în parteneriat cu Ministerul agriculturii şi Mediului, autorităţile locale.

 

Comisia Unificată de Control şi-a reluat activitatea în format deplin

După o pauză de mai mult de un an și jumătate, Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit la Bender în format deplin într-o ședință, prezidată de delegația Federației Ruse. Delegaţia moldovenească a solicitat includerea în agendă a problemei ce ține de elaborarea unui mecanism de monitorizare a situației din Zona de Securitate, în conformitate cu înțelegerile din 13 ianuarie 2017, însă partea transnistreană a refuzat. Discuțiile în cadrul ședinței s-au axat pe desemnarea în funcția de observator militar din partea Federației Ruse a locotenent-colonelului Andrei Nazarin; examinarea şi aprobarea raportului săptămînal al Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația din Zona de Securitate; reanimarea activității grupurilor de lucru responsabile de examinarea situației posturilor amplasate în Zona de Securitate şi a ordinii de drept etc.

 

Opt copii au ajuns în săptămîna trecută la spital după ce s-au intoxicat cu medicamente

29 de persoane, dintre care opt copii, au avut nevoie săptămîna trecută de ajutorul medicilor după ce s-au intoxicat cu medicamente. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cel mai mic pacient intoxicat cu medicamente are doar doi ani, iar cel mai vîrstnic -70 de ani. Conform sursei citate, intoxicațiile cu medicamente apar datorită depășirii dozei recomandate sau asocierii cu alte medicamente. Simptomele diferă în funcție de substanțele conținute de preparatul medicamentos. Semnele generale de intoxicație includ slăbiciune generală, cefalee, grețuri, vomă, transpirație excesivă, stare de somnolenţă.

 

Rata inflației a fost de 1.2 la sută, în luna octombrie, cea mai mică din acest an

Biroul Național de Statistică (BNS) a anunțat că inflația anuală a coborît la 1.2 la sută, în luna octombrie, cea mai mică în acest an, iar Banca Națională a Moldovei (BNM) estimează o reducere a ratei pe sfîrșit de an pînă la 1.9 la sută. Rata anuală a inflației se va diminua pînă la finele anului curent și va coborî la 1.9 la sută, sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută, se constată în raportul asupra inflației nr. 4 al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Potrivit BNM, ritmul de creștere a prețurilor produselor alimentare va spori pînă în a doua jumătate a anului viitor, ulterior, începînd cu ultimul trimestru al aceluiași an, va descrește. Ritmul anual de creștere a prețurilor reglementate va spori. Ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibil va avea o traiectorie descendentă, înregistrînd valori negative pe parcursul ultimilor două trimestre ale orizontului de prognoză. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40