REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 iunie 2018)

Centrul Bătrîneţii Liniştite va fi creat în UTA Gagauz-Yeri cu susţinerea Elveţiei

Un Centru al Bătrîneţii Liniştite de tipul unui azil pentru oamenii în vîrstă, rămaşi fără îngrijire, va fi creat în satul Copceac (UTA Gagauz-Yeri). Acesta va fi un serviciu intercomunitar iniţiat de patru primării – două din autonomia găgăuză şi două din raionul Taraclia, cu susţinerea Guvernului Elveţiei şi implicarea originarilor plecaţi, în cadrul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL). Bugetul total al proiectului este de circa 135 mii de dolari. Din această sumă, 50 mii de dolari reprezintă grantul Guvernului Elveţiei, aproximativ 64,7 mii de dolari este contribuţia partenerilor şi autorităţilor autonomiei găgăuze, cu o sumă de 17,5 mii vor ajuta partenerii din cadrul proiectului UE „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD) şi cca 3 mii de dolari vor investi Asociaţiile de băştinaşi.

 

O fundaţie de la Chişinău va susţine serviciile de îngrijire paliativă din stînga Nistrului

Fundația Filantropică Medico-Socială „Angelus Moldova”, sprijinită financiar de Uniunea Europeană, se va ocupa de crearea şi menţinerea serviciilor de îngrijire paliativă în stînga Nistrului. Îngrijirea paliativă a devenit parte componentă a sistemului de sănătate în R. Moldova încă din anul 2008. În stînga Nistrului, însă, îngrijirea paliativă este o noutate atît pentru personalul medical, cît și pentru pacienți. Conform statisticilor, în regiunea transnistreană, la sfîrșitul anului 2016, peste zece mii de persoane, adică 2,1% din populația regiunii, se aflau la evidența Dispensarului oncologic de la Tiraspol. Cota persoanelor care au decedat pe parcursul primului an de la stabilirea diagnosticului a constituit 27,6%.

 

R. Moldova a fost lăudată pentru acţiunile de comemorare a Holocaustului

R. Moldova a întreprins măsuri lăudabile în vederea realizării Planului de acțiuni pentru anii 2017-2019 în domeniul educației și comemorării Holocaustului. Despre aceasta a declarat Reprezentantul Personal al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei privind combaterea antisemitismului, rabinul Andrew Baker, care și-a încheiat vizita de trei zile la Chișinău. Pe parcursul vizitei sale, rabinul Baker s-a întîlnit cu reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și comunitatea evreiască pentru a discuta progresul implementării Planului nominalizat, adoptat de Guvernul de la Chişinău în mai 2017.

 

Peste 40 de organizații neguvernamentale au participat la Tîrgul ONG-urilor

Peste 40 de organizații neguvernamentale din R. Moldova au participat la Tîrgul ONG-urilor, care s-a desfășurat în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfînt” din capitală. Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este de a promova realizările organizațiilor neguvernamentale și de a sensibiliza cetățenii despre importanța implicării civice. Prezent la eveniment, Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, a afirmat că piatra de temelie a oricărei societăți democratice este participarea civică. ”Guvernul SUA a încurajat dezvoltarea ONG-urilor din R. Moldova și activitățile civice”, a accentuat diplomatul american.

 

A fost semnat documentul de creare a Asambleei parlamentare Moldova-Georgia-Ucraina

Președintele Parlamentului Andrian Candu și omologii săi Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy au semnat la Kiev, documentul de creare a Asambleei parlamentare Moldova, Georgia și Ucraina. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, Asambleea va avea un statut consultativ. Această structură interparlamentară va servi drept platformă pentru promovarea intereselor cetățenilor celor trei state, precum și pentru cooperare și schimb de experiență pe domenii de interes comun. Cei trei președinți de Parlament au fost unanimi în nevoia de a fi mai sonori pe plan internațional, în special legat de poziția Moldovei, Georgiei și Ucrainei față de provocările actuale comune de securitate.