Realitatea internationala pe scurt (3 Septembrie 2019)

A început construcţia primului hotel în spaţiu

Primul hotel din spațiu, cu scop comercial, va fi conceput ca o navă de croazieră, prevăzută cu caracteristici de lux, baruri, restaurante și chiar o sală de cinema. Cu o arhitectură gîndită de Fundația Gateway, Stația Spațială Von Braun va folosit tehnologia Stației Spațiale Internaționale. Mai mult, hotelul va avea gravitație artificială, ceea ce va face ca vizitele pe termen lung sau cazările acolo să fie mult mai confortabile, potrivit Mirror. Hotelul va avea o roată cu un diametru de 190 de metri, care se va învîrti constant pentru a crea forță gravitațională, similară cu cea existentă pe Lună. Camerele de hotel vor fi decorate în așa fel încît vizitatorii să se simtă confortabil. Vor fi și multe alte elemente specifice unei nave de croazieră, cum ar fi restaurantele, barurile, muzica sau seminariile educaționale.

Potrivit Fundației Gateway, Stația Spațială Von Braun ar trebui să fie finalizată pînă în anul 2025 și ar putea găzdui 100 de turiști săptămînal. ”Vizitele în spațiu ar putea reprezenta o nouă opțiune pentru oameni, atunci cînd își fac planurile de vacanță. Acest tip de nave vor arăta ca niște adevărate orașe, în spațiu”.

Uraganul Dorian ar putea deveni cel mai scump dezastru natural din istorie

Uraganul Dorian, care a lovit Luni insulele Bahamas, ar putea să provoace industriei de asigurări pierderi de pînă la 25 de miliarde de dolari. Această cifră l-ar putea transforma în cel mai scump dezastru natural pentru acest sector, după uraganul Maria, din 2017, au apreciat analiştii grupului bancar elveţian UBS, transmite Reuters. Potrivit prognozelor, uraganul Dorian, a doua cea mai puternică furtună formată în Oceanul Atlantic, va afecta arhipelagul din Caraibe, apoi se va deplasa către coastele Statelor Unite, unde autorităţile au dispus evacuarea a peste un milion de persoane din Florida, Carolina de Sud şi Georgia.

Conform analiştilor de la UBS, uraganul Dorian ar putea provoca pierderi de la cinci pînă la 40 de miliarde de dolari, aceasta dacă furtuna va lovi coasta estică a Floridei în următoarele zile. În ceea ce priveşte scenariul de bază, experţii UBS şi-au revizuit estimările privind posibilele costuri pentru industria asigurărilor de la 15 pînă la 25 miliarde dolari.

Ultimul dezastru natural care a provocat asiguratorilor pierderi de peste 25 de miliarde de dolari a fost uraganul Maria, în 2017. În acel an, asigurătorii au suportat o notă de plată record de 135 de miliarde de dolari de pe urma uraganelor, cutremurelor şi incendiilor de vegetaţie. În 2018, însă, industria asigurărilor a profitat de pe urma faptului că au fost puţine dezastre naturale majore, ceea ce a permis marilor companii de reasigurări să menţină un exces de capital de 30 de miliarde dolari. Estimările pentru acest an vizează pierderi de aproximativ 70 de miliarde de dolari de pe urma catastrofelor naturale.

Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), Dorian este un uragan de categorie 5 - nivelul maxim pe scala Saffir-Simpson - considerat “catastrofal” de NHC. Dorian a egalat recordul, care data din 1935, al celui mai puternic uragan din Atlantic atunci cînd a ajuns la ţărm. (Sursa: Agerpres)

Răzbunarea taurilor: 19 spectatori răniți în Spania, la o coridă. Altă persoană, „aproape decapitată” de alt taur, cu o zi mai devreme

Un taur a rănit 19 spectatori, după ce a sărit din antenă direct în tribune, în timpul unui spectacol de coridă desfășurat într-o localitate de lîngă Girona, Spania, informează Daily Mail. Un spectator se află în stare critică, iar altul a fost grav rănit de taurul dezlănțuit. Alte două persoane au fost transportate la un spital din apropiere. Taurul a a reușit să scape din arenă și a ajuns într-o parcare din zonă înainte de a fi împușcat de către Poliție.

Incidentul a avut loc în seara zilei de Duminică, în timpul unui festival din Vidreres, în apropiere de Girona. Imaginile surprinse la fața locului arată taurul provocînd panică în arenă în timp ce șarjează în mulțimea de spectatori. Incidentul survine la doar o zi după ce o persoană a murit, după ce a fost „aproape decapitată” de un taur, la un festival desfășurat în Castellon, în Estul Spaniei.

Sondaj: Trump ar pierde în confruntarea cu oricare dintre candidaţii democraţi în 2020

Sondajele pentru alegerile prezidenţiale din 2020 nu arată prea bine pentru actualul Preşedinte al Statelor Unite. Donald Trump ar pierde într-o confruntare cu oricine dintre candidaţii aflaţi acum în procesul de selecţie din cadrul Partidului Democrat, conform unui sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac, informează Newsweek.

Fostul vicepreşedinte Joe Biden şi senatorul independent Bernie Sanders ar obţine victoria fără prea mari probleme, cîştigînd 54 şi respectiv 53 de procente la nivel naţional. La o astfel de diferenţă, Joe Biden şi Bernie Sanders sunt candidaţii cu cele mai mari şanse de a obţine o victorie decisivă în scrutinul prezidenţial de anul viitor.

Dar nici ceilalţi candidaţi la nominalizarea Partidului Democrat nu stau rău în sondaj împotriva lui Trump. Senatorul Elizabeth Warren ar cîştiga şi ea 52% dintre voturile la nivel naţional, spre deosebire scorul potenţial al lui Trump de 40%. Colega ei senator, Kamala Harris, ar obţine acelaşi scor, în timp ce primarul oraşului South Bend din Indiana, Pete Buttigieg, noua speranţă a Partidului Democrat l-ar înfrînge pe Trump cu o diferenţă de 9 procente.

„În confruntări ipotetice între Preşedintele Trump şi cei cinci candidaţi democraţi de top, numărul cheie este 40 – este maximul pe care îl poate obţine Trump, indiferent de contracandidatul său. Acest procent se apropie de gradul de încredere al populaţiei în Preşedinte, care a rămas în aceeaşi zonă încă de la alegerea sa”, a declarat Mary Snow, analist al Universităţii care a făcut public sondajul.

Un posibil semn de îngrijorare pentru Trump privind şansele sale de a fi reales ar putea fi starea economiei americane şi globale. În mod tradiţional, votanţii americani au sancţionat sau recompensat cel mai mult performanţa economică a preşedinţilor. La acest capitol, deşi economia americană a mers bine în ultimii ani, războiul comercial şi recesiunea care bate la uşă ar putea să afecteze şansele lui Trump.

În 2016, Trump a cîştigat la limită în trei state considerate „fortăreţe” ale Partidului Democrat – Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan. Victoria în aceste state i-a asigurat mandatul la Casa Albă, cu toate că a pierdut votul popular în favoarea contracandidatei Hillary Clinton la o diferenţă de aproape 3 milioane de voturi. În 2016, Trump a obţinut 46,1% din voturi la nivel naţional, în timp ce Clinton a obţinut 48,2%.

Conform sondajului, diferenţa în 2020 ar fi de 14 procente în cazul în care Joe Biden va fi nominalizarea democraţilor şi 13% dacă confruntarea lui Trump ar fi cu Bernie Sanders. În ambele cazuri, diferenţa de procente e suficient de mare pentru a asigura candidatului democrat victoria şi în colegiul electoral.

UE analizează un posibil sprijin financiar de urgenţă în cazul unui Brexit fără acord

Uniunea Europeană ar putea introduce o asistenţă financiară de urgenţă pentru statele membre afectate de consecinţele economice ale unui eventual Brexit fără acord, relatează Agerpres. Pe site-ul său, Comisia Europeană prezintă o propunere de reformă a Fondului de Solidaritate al UE, creat în 2002 pentru a susţine Guvernele naţionale şi regionale în caz de catastrofă majoră. Conform unui rezumat al propunerii, Fondul ar putea oferi „o asistenţă financiară destinată acoperirii sarcinilor financiare grele” cu care s-ar confrunta statele membre „în urma unei retrageri a Regatului Unit din Uniune fără acord”. Momentul în care va fi luată o astfel de decizie pe acest subiect nu a fost precizat, însă comisarii europeni se vor întîlni Miercuri, prima lor reuniune după vacanţa de Vară.

Regatul Unit urmează să părăsească UE pînă la 31 Octombrie, cu sau fără acord, dacă nu se va decide o nouă amînare a Brexitului. De absenţa unui acord se tem în special mediile economice, din cauza consecinţelor grele.

Fondul de Solidaritate a fost creat în urma unor inundaţii devastatoare care au lovit Europa Centrală în 2002. Peste cinci miliarde de euro au fost de atunci cheltuite pentru a răspunde unui număr de circa 80 de „evenimente catastrofice”.

Cărțile „Harry Potter”, eliminate dintr-o școală catolică din SUA în urma sfaturilor unor exorciști

Cărțile din seria „Harry Potter” au fost eliminate din biblioteca unei școli din Nashville, SUA, pastorul instituției de învățămînt susținînd că utilizarea unor „vrăji reale” din volumele autoarei J. K. Rowling poate evoca spiritele rele, relatează „The Guardian”, citat de Mediafax.

Publicația locală Tennessean a informat că pastorul Școlii „Sfîntul Edward”, unde învață copii pînă la clasa a VIII-a, le-a trimis mesaje părinților despre poveștile autoarei britanice, spunîndu-le că a discutat cu anumiți exorciști care au recomandat eliminarea cărților „Harry Potter” din bibliotecă. „Aceste cărți prezintă magia ca fiind atît bună, cît și rea, fapt neadevărat, ce reprezintă o înșelăciune inteligentă. Blestemele și incantațiile folosite în cărți sunt reale și, cînd sunt citite de o ființă umană, riscă să evoce spirite malefice”, susține pastorul Dan Reehil.

Vrăjile din cărțile publicate între 1997 și 2007 includ „avada kedavra”, blestemul uciderii, „crucio”, pe cel al torturii, și „imperio”, cel care le permite vrăjitorilor să controleze acțiunile celorlalți.

Cărțile au fost cenzurate de unii adepți ai religiei creștine chiar de la publicarea primului volum din serie, în 1997, „Harry Potter și Piatra Filosofală”. Aceasta a devenit, în 1999, cea mai controversată carte din SUA. Volumele „au glorificat magia și ocultismul, generînd confuzia copiilor și făcîndu-i să încerce să reproducă vrăjile și blestemele despre care citesc”, potrivit contestatarilor, informează Asociația Bibliotecilor Americane.

Cărţile „Harry Potter” au fost publicate în peste 500 de milioane de exemplare între anii 1997 şi 2007 şi au fost adaptate pentru marele ecran, cu Daniel Radcliffe în rolul lui Harry, Emma Watson ca Hermione Granger şi Rupert Grint ca Ron Weasley. Filmele au avut încasări totale de 2,39 de miliarde de dolari.

Casa Albă va propune o procedură accelerată pentru dictarea pedepsei cu moartea pentru autorii de atacuri armate

Procurorul general american William Barr a întocmit un proiect legislativ care ar accelera dictarea pedepsei cu moartea în cazul persoanelor care au comis crime în masă, a declarat luni un oficial al Casei Albe, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Marc Short, şeful de Cabinet al vicepreşedintelui Mike Pence, le-a declarat reporterilor aflaţi la bordul Air Force 2 că măsura este parte dintr-un pachet legislativ privind armele de foc pe care Casa Albă intenţionează să îl propună Congresului. Mike Pence, care se află într-un turneu diplomatic în Europa, a fost în contact cu Barr în privinţa acestei chestiuni, a precizat Short.

Casa Albă a lucrat la un pachet de măsuri care să combată violenţa armată după mai multe atacuri armate recente. Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat sprijinul pentru combaterea problemelor de sănătate mintală legate de astfel de incidente, analizînd în acelaşi timp extinderea verificărilor asupra cumpărătorilor de arme de foc, o chestiune asupra căreia a ezitat apoi.

Democraţii din Senat au făcut presiuni asupra republicanilor din Camera superioară a SUA să se pronunţe asupra legislaţiei deja adoptate de Camera Reprezentanţilor în domeniu. Parlamentarii ar urma să examineze aceste opţiuni legislative mai îndeaproape cînd vor reveni la Washington după pauza din August.

Iranul salută propunerile lansate de Rusia pentru menținerea securității în zona Golfului Persic

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a anunțat că Iranul salută propunerile lansate de Rusia pentru menținerea securității în Golful Persic, după o întîlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov, relatează agențiile de presă Reuters și Tass, potrivit mediafax. „În ceea ce privește securitatea din Golful Persic, punctele noastre de vedere sunt similare celor prezentate de Moscova. Încurajăm inițiativa Rusiei pentru securitatea din Golful Persic”, a declarat Zarif. Administrația de la Teheran se așteaptă ca Administrația de la Moscova să ia măsuri concrete în această direcție, a anunțat ministrul de Externe iranian.

Iranul este pregătit să semneze un acord de non-agresiune cu țările din regiune și este în favoarea menținerii libertății de navigare în Golful Persic. „Din nefericire, americanii doresc să își trimită contingentul în regiune. Acest lucru va duce la escaladarea tensiunilor”, a adăugat Javad Zarif.

După sechestrarea tancului petrolier britanic de către forțele iraniene, mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, au anunțat că vor participa la o misiune coordonată de Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic prin contracararea acţiunilor Iranului.

Avocaţii turci au boicotat o ceremonie judiciară la care a participat Erdogan

Barouri din întreaga Turcie au boicotat Luni o ceremonie la palatul prezidenţial la care a participat Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, criticînd lipsa statului de drept în ţară, informează DPA, potrivit agerpres. Cincizeci şi două din 79 de asociaţii ale barourilor din provincie au respins invitaţia Curţii Supreme de Apel marcînd începutul anului judiciar, a relatat ziarul Cumhuriyet.

„Drepturile şi libertăţile fundamentale în Turcia, în special libertatea de exprimare, au fost anihilate”, a declarat Asociaţia Avocaţilor din Ankara la un protest la care au participat zeci de avocaţi.

„Funcţionarea independentă a Legislativului, Executivului şi sistemului judiciar nu îi împiedică să acţioneze împreună pentru a continua misiunea Preşedintelui prezentată în Constituţie”, a declarat la rîndul său Erdogan la ceremonie.

Erdogan a devenit anul trecut primul Preşedinte al Turciei cu atribuţii executive. Puterile sale sporite includ alegerea membrilor Consiliului judecătorilor şi procurorilor (HSK), responsabil pentru numirile judiciare. „În ceea ce priveşte separaţia puterilor, majoritatea acuzaţiilor la adresa preşedinţiei executive nu au fundament”, a spus el.

Asociaţiile de avocaţi, începînd cu provincia Izmir de la Marea Egee, şi-au anunţat boicotul în August invocînd lipsa unei independenţe judiciare. „Subliniaţi mereu că nu primiţi ordine sau instrucţiuni de la nimeni”, a declarat în August asociaţia din Izmir, adresîndu-se şefului Curţii. Dar unde faceţi asta? În sala palatului unde locuieşte şeful Executivului”, a adăugat asociaţia.

Exprimîndu-se Luni la palatul prezidenţial, Erdogan a spus: „Locul acesta nu îmi aparţine, (…) este ”casa poporului” şi toate instituţiile au dreptul să-l folosească”.

Avocaţii şi judecătorii se numără printre sutele de mii de persoane destituite sau arestate sub starea de urgenţă ce a urmat loviturii de stat eşuate în Iulie 2016.

China a depus o plîngere împotriva SUA la Organizația Mondială a Comerțului

China a depus o plîngere împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) cu privire la taxele vamale majorate de SUA, a declarat, Luni, ministrul chinez al Comerțului, informează Reuters, potrivit mediafax.

Statele Unite au impus, de la 1 Septembrie, tarife vamale de 15% pentru o varietate de mărfuri chineze – inclusiv încălțăminte, ceasuri smart și televizoare – în timp ce China a impus noi taxe asupra petrolului din SUA, fapte care marchează o nouă etapă a războiului comercial dintre cele două state.

Ultimele acțiuni tarifare au încălcat consensul la care au ajuns liderii Chinei și Statelor Unite în întîlnirea de la Osaka, a declarat ministrul Comerțului. China își va apăra ferm drepturile legale în conformitate cu regulile OMC, a spus el.