REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (3 Mai 2021)

Bilanțul deceselor cauzate de pandemie a depășit 3,1 milioane la nivel global

3.168.333 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanţ stabilit de AFP , scrie news.ro. Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (575.899 ). Brazilia este pe locul doi, cu 403.781 de decese, urmată de India (211.8530), Mexic (203.664) şi Regatul Unit (127.502).

Un american a fost arestat după ce la bordul avionului privat cu care a ajuns în Sicilia au fost găsite arme și droguri

Un cetățean american a fost reținut după ce a aterizat în Sicilia la bordul unui avion privat în care s-au găsit arme și droguri, informează BBC. Patrick Joseph Horan, în vîrstă de 64 de ani, venea din Florida și le-a spus polițiștilor după aterizare că se află în vizită la rude. O verificare mai amănunțită efectuată asupra avionului a scos la iveală arme, arcuri cu săgeți și 1 kilogram de marjuana. Armele și drogurile au fost confiscate, iar Horan a fost reținut pentru interogatoriu. Avionul privat a fost cercetat de Poliție și vameși imediat după aterizarea pe aeroportul Trapani Birgi din Sicilia. La bord s-au găsit două pistoale, o pușcă și muniție pentru arme, toate fiind așezate în cutii, în timp ce drogurile se aflau în pungi de plastic și sticle de apă, scrie La Repubblica. Patrick Horan, partener într-o companie agricolă din orașul sicilian Santa Ninfa, a fost încarcerat la închisoarea Pietro Cerulii pe durata investigației.

Singura mumie egipteană a unei femei însărcinate găsită pînă acum era ascunsă în sarcofagul unui preot

Descoperire importantă făcută de o echipă de oameni de știință polonezi: singura mumie egipteană însărcinată găsită pînă acum, relatează BBC. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Warsaw Mummy Project și publicată în Journal of Archaeological Science. Proiectul, început în 2015, folosește tehnologia pentru a examina artefactele aflate la Muzeul Național din Varșovia. Pînă acum se credea că mumia este a unui preot bărbat, dar scanările arată că este de fapt vorba despre o femeie aflată în ultimele etape ale sarcinii. Experții cred că rămășițele sunt cel mai probabil ale unei femei cu statut înalt, cu vîrsta între 20 și 30 de ani, care a murit în secolul I î.Hr.

„Acesta este singurul exemplu cunoscut de femeie însărcinată mumificată și primele imagini radiologice ale unui astfel de făt”, au scris cercetătorii. Pe baza circumferinței capului fătului, ei estimează că sarcina era în 26-30 de săptămîni cînd mama a murit, din motive care rămîn necunoscute. „Aceasta este cea mai importantă și cea mai semnificativă constatare a noastră de pînă acum, o surpriză totală”, a spus Wojciech Ejsmond, membru al echipei de la Academia de Științe din Polonia. Patru mănunchiuri, despre care se crede că sunt organe înfășurate și îmbălsămate, au fost găsite în cavitatea abdominală a mumiei, dar oamenii de știință spun că fătul nu a fost scos din uter.

Oamenii de știință spun că nu este clar de ce fătul nu a fost extras și îmbălsămat separat, dar cred că ar putea fi vorba despre credințele egiptenilor despre viața de apoi sau de dificultăți tehnice. Din cauza relatărilor contradictorii privind originile sale, cercetătorii au botezat mumia „Misterioasa doamnă”. Ei spun că rămășițele mumificate au fost donate Universității din Varșovia în 1826. Donatorul a susținut că mumia a fost găsită în mormintele regale din Teba, dar cercetătorii spun că era o practică obișnuită în secolul al XIX-lea să spui că antichitățile provin din situri arheologice celebre, pentru a le crește valoarea.

Inscripțiile de sarcofag i-au făcut pe experții din secolul al XX-lea să creadă că mumia din interior este cea a unui preot bărbat, pe nume Hor-Djehuti. Acum, oamenii de știință, după ce au identificat mumia drept o femeie, cred că aceasta a fost plasată la un moment dat în sicriul greșit de dealerii de antichități în secolul al XIX-lea, cînd jefuirea și reambalarea rămășițelor erau practici obișnuite.

Localitatea din Italia care a văzut pandemia doar la televizor

Există în Italia o localitate, într-o regiune puternic lovită de pandemie, care a văzut COVID-19 doar la televizor. Furia virusului care a cuprins regiunea Umbria nu a reușit să urce pe străzile întortocheate care duc la cel mai mic oraș, informează mediafax. În Poggiodomo, Umbria, o mînă de case stau cocoțate pe stînci. Orașul COVID-free din Umbria se află la o mie de metri deasupra nivelului mării, relatează La Repubblica. Localitatea are 96 de locuitori. Furia virusului care a cuprins regiunea Umbria nu a reușit să urce pe străzile întortocheate care duc la cel mai mic oraș.

„Aici am văzut COVID-19 doar la televizor. Nu am avut nici măcar vreo suspiciune de contagiune”, spune primarul Emilio Angelosanti. Primarul conduce localitatea de 96 de suflete de doi ani și ține să precizeze că, în anumite momente, ajunge „chiar și la 100 de locuitori”. „În prima fază a pandemiei am insistat mult asupra regulilor de protecție, am distribuit măști, iar acum populația este vaccinată în proporție de 40%”, spune edilul. În rest, a funcționat izolarea. Poggiodomo are un singur student navetist, nu are magazine, ci vînzători ambulanți care ajung în sat de două ori pe săptămînă. Pînă și primarul face naveta în alte localități pentru medicamente și ziare.

Singurul originar din Poggiodomo victima a COVID-19 a murit la 99 de ani. Agnese era cea mai vîrstnică localnică, însă nu mai stătea în Poggiodomo. Se întorcea aici doar Vara și în rest trăia la Roma, unde virusul a reușit să ajungă la ea. Localitatea speră acum la redeschidere și se concentrează pe turism. Vara trecută a fost plină de turiști. În pensiune locurile sunt deja ocupate în totalitate și, spune primarul, există multe cereri pentru sezonul de Vară. „Cei care vin la noi caută un contact extrem cu natura. E mai ușor să întîlnești căprioare și vulturi aici decît COVID-19”, adaugă primarul. „Distanțare pentru a ne proteja de COVID? Aici am suferit întotdeauna de distanțare”, spune și Bruno Saveri, consilier local, fost profesor de inginerie electrică.

Nava SpaceX cu patru astronauţi la bord a revenit pe Pămînt

Nava SpaceX cu patru astronauţi la bord a revenit pe Pămînt Duminică dimineaţă, în largul Panama, în Florida, potrivit unei transmisiuni în direct a NASA, scrie AFP, informează news.ro. Ambarcaţiuni au fost trimise pentru a recupera capsula şi pe astronauţi după misiunea lor de mai mult de 160 de zile în spaţiu. Echipajul, format din trei americani şi un japonez, a spus că se simte bine, potrivit Agenţiei Spaţiale Americane. Capsula a amerizat noaptea, la ora 2.56 (6.56 GMT), în Golful Mexic, în largul oraşului Panama, în Florida, după şase ore şi jumătate de zbor de la SSI, potrivit imaginilor difuzate de un aparat de căutare de înaltă altitudine al NASA. Americanii Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker şi japonezul Soichi Noguchi au fost în Noiembrie primii astronauţi ai unei misiuni „operaţionale” care au fost transportaţi pînă pe Staţie de societatea spaţială a lui Elon Musk, ce s-a impus ca un partener solid al NASA.

Şapte astronauţi se află în continuare la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

China a desfăşurat recent un exerciţiu militar în Marea Chinei de Sud

Beijingul a anunţat că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în Marea Chinei de Sud, pe care l-a descris drept manevre de rutină în cadrul programului anual al forţelor navale chineze, transmite Reuters. La aplicaţia militară a participat şi portavionul Shandong, intrat în dotarea Armatei chineze în 2019 şi care este cel mai nou dintre cele două portavioane ale Chinei.

”Acest exerciţiu este absolut legitim şi benefic pentru îmbunătăţirea capacităţii ţării de a apăra securitatea şi suveranitatea naţionale”, a declarat Gao Xiucheng, purtător de cuvînt al armatei chineze. El a adăugat că vor urma şi alte exerciţii ale forţelor navale chineze în această regiune. Beijingul s-a plîns constant de faptul că în acest an nave militare americane s-au apropiat prea mult de insulele ocupate de chinezi în Marea Chinei de Sud, zonă revendicată şi de Vietnam, Malayezia, Filipine, Brunei şi Taiwan.

Coreea de Nord consideră ”amăgitoare” diplomaţia americană

Coreea de Nord a apreciat „amăgitoare” diplomaţia americană, respingînd ideea discuţiilor cu Washingtonul, a informat Duminică agenţia oficială de presă Nord-coreeană, KCNA, citată de AFP, potrivit agerpres. Aceste afirmaţii au intervenit după ce Administraţia americană a declarat că Preşedintele Joe Biden este favorabil unei abordări „deschise a diplomaţiei” cu Coreea de Nord privind denuclearizarea. Diplomaţia a constituit pentru Statele Unite o „pancartă amăgitoare” destinată „să acopere actelor lor ostile”, a indicat Ministerul Nord-coreean de Externe într-un comunicat transmis de agenţia KCNA. Documentul l-a mai avertizat pe Preşedintele american, Joe Biden, că a făcut o „mare gafă” cu poziţia sa „depăşită” faţă de Phenian. Într-o declaraţie separată, de asemenea preluată de KCNA, ministerul l-a acuzat pe Preşedintele american că l-a insultat pe Kim Jong-Un, adăugînd: „Am avertizat SUA suficient pentru a înţelege că vor fi lezate dacă ne provoacă”.

Miercurea trecută, Joe Biden a afirmat în Congres că va folosi „diplomaţia, precum şi o descurajare severă” pentru a opri ambiţiile nucleare ale Phenianului. Politica americană va vedea „o abordare calibrată, practică, deschisă a diplomaţiei” cu Coreea de Nord, a declarat Vineri presei purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki. „Obiectivul nostru rămîne denuclearizarea completă a peninsulei coreene”, a reamintit ea. Negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt în punct mort oprit după eşecul celui de-al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, în Februarie 2019, la Hanoi, şi Phenianul şi-a reluat testele balistice.

Șeful Pentagonului: Următorul mare război va fi ”foarte diferit”

Statele Unite trebuie să se pregătească pentru un potenţial conflict viitor asemănător un pic cu „vechile războaie” care au devorat mult timp Pentagonul, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin în primul său discurs politic semnificativ, relatează Reuters. Austin a cerut valorificarea progreselor tehnologice şi o mai bună integrare a operaţiunilor militare la nivel global pentru a „înţelege mai repede, a decide mai repede şi a acţiona mai repede”. „Modul în care luptăm în următorul război major va fi foarte diferit de modul în care am luptat în războaiele din trecut”, a spus Austin în timpul unei călătorii la Comandamentul SUA din Zona Pacific, cu baza în Hawaii.

Secretarul Apărării nu a menţionat în mod explicit rivali precum China sau Rusia. Dar remarcile sale au venit în timp ce Statele Unite încep o retragere necondiţionată din Afganistan, la ordinele Preşedintelui Joe Biden, care vizează încetarea celui mai lung război al Americii şi restabilirea priorităţilor Pentagonului. Austin a recunoscut că a petrecut „majoritatea ultimelor două decenii executînd ultimul dintre vechile războaie”. Criticii spun că retragerea din Afganistan nu va pune capăt conflictului intern din ţara asiatică, nu va elimina ameninţarea terorismului şi nu va face irelevantă experienţa de 20 de ani de război contra-insurgenţă, întrucît organizaţii militante precum Stat Islamic s-au răspîndit în întreaga lume.

Observaţiile lui Austin nu par să prescrie acţiuni specifice sau să prezică vreun conflict specific. Mai degrabă, el părea să fi subliniat obiective largi, oarecum vagi, pentru conducerea Pentagonului sub Administraţia Biden. „Nu putem prezice viitorul”, a spus Austin. „Deci, ceea ce avem nevoie este amestecul potrivit de tehnologie, concepte operaţionale şi capabilităţi, toate legate între ele într-un mod de reţea atît de credibil, atît de flexibil şi atît de formidabil încît va face ca orice adversar să se oprească.” Prevenirea unui conflict ar însemna crearea de „avantaje pentru noi şi dileme pentru ei”, a spus el. Răspunsurile Statelor Unite ar putea fi indirecte, a spus el, descriind un scenariu în care războiul cibernetic ar putea fi folosit „pentru a răspunde la un incident de securitate maritimă aflat la sute de kilometri distanţă”.

Un lac din Turcia i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să afle cum era viața pe Marte în urmă cu miliarde de ani

Lacul Salda din Turcia atrage vizitatorii datorită apele sale curate și nisipurilor albe. Dar anul trecut a atras și atenția cercetătorilor NASA, datorită asemănărilor sale cu craterul Jezero de pe Marte, relatează Euronews. Experții spun că depozitele de roci și mineralele găsite în acest lac au structura cea mai apropiată de cele găsite pe Planeta Roșie, ceea ce îi va ajuta pe oamenii de știință să afle dacă a existat viață pe Marte.

„Ceea ce face special acest lac sunt bacteriile, organismele unicelulare, care au propria lor structură naturală”, a explicat Servet Cevni, inginer geolog. „Aceasta este adevărata caracteristică specială a lacului Salda. Aceasta a atras atenția NASA pentru misiunea sa pe Marte. Craterul Jezero are o asemănare puternică cu lacul, la fel cum umanitatea provine, la urma urmelor, din organisme unicelulare, dintr-o structură simplă”, a adăugat el. „În Salda, acest proces este încă în desfășurare. De fapt, Salda a rămas neschimbat timp de 3,5 milioane de ani”, a adăugat Cevni.

Lacul Salda și-a cîștigat renumele la nivel internațional atunci cînd oamenii de știință din SUA au început facă cercetări în pregătirea misiunii roverului Perseverance pe Marte. Jet Propulsion Laboratory al NASA a postat chiar o imagine a lacului azuriu pe site-ul său înainte de ca Perseverance să ajungă pe Planeta Roșie, spunînd că s-ar putea asemăna cu Marte, așa cum arăta în urmă cu miliarde de ani.

Liderul grupării care a răpit 300 de copii în Nigeria, în luna Decembrie, a fost ucis în timp ce fura vaci

Liderul unei grupări din Nigeria care a răpit peste 300 de elevi în Decembrie 2020 a fost ucis de o grupare rivală, au anunțat autoritățile locale, citate de BBC. Auwalu Daudawa a fost prins într-o ambuscadă, în timp ce încerca să fure o cireadă de vaci de la o grupare armată din Nord-Vestul statului Zamfara. Daudawa ar fi autorul răpirii în masă petrecută în Decembrie în statul Katsina, cînd 300 de copii au fost luați de la o școală. El primise o amnistie din partea autorităților în cadrul unui armistițiu încheiat în Februarie, dar s-a întors la gruparea lui la finalul lunii Aprilie. Sub condițiile armistițiului, Daudawa a fost grațiat în statul Zamfara după ce și-a manifestat regretul pentru faptele sale și a predat armele către autorități. Membrilor grupării li s-au promis locuințe de către guvernatorul Bello Matawalle, precum și ajutor pentru a-și îmbunătății condițiile de trai.

Vineri, Daudawa și patru membri ai grupării sale au fost împușcați mortal după un schimb de focuri într-o pădure, în apropierea graniței cu Katsina, a declarat un oficial local pentru AFP News. Răpirea a sute de elevi din statul Katsina, petrecută în Decembrie, care ar fi fost comisă de banda lui Daudawa, a fost doar unul dintre raidurile făcute de bandiți pentru a obține recompense. Elevii s-au reunit cu părinții lor la o săptămînă de la răpire. Guvernul a anunțat că răpitorii nu au primit nici o recompensă, iar eliberarea copiilor a survenit în urma negocierilor cu răpitorii. Gruparea islamistă Boko Haram a revendicat atacul în Decembrie și a spus că a recrutat grupări locale pentru a desfășura atacul. Boko Haram a atacat în trecut școli pentru că se opune educației vestice, despre care spune că ar corupe valorile musulmane.

01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:22
04.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:13
04.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:20
03.10.24 - 00:02
02.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:18
02.10.24 - 00:16
04.10.24 - 00:08
02.10.24 - 00:15