Ungaria solicită o derogare de la regulile UE privind azilul
Ungaria a informat Bruxellesul, la începutul săptămînii, despre dorinţa sa de a obţine o derogare de la regulile Uniunii Europene referitoare la azil, urmînd exemplul Olandei, o procedură ce are totuşi puţine şanse de reuşită, relatează Marţi France Presse, scrie Agerpres.
Acest anunţ intervine înaintea unei conferinţe de presă, la Strasbourg, a premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară asigură în prezent Preşedinţia Consiliului UE.
''Guvernul ungar este decis să ia măsuri ferme pentru a proteja frontierele ţării şi pentru a frîna migraţia ilegală ce ameninţă securitatea naţională'', a explicat, pe Facebook, ministrul ungar al Afacerilor Europene, Janos Boka.
Budapesta i-a trimis, Luni, Comisiei Europene o scrisoare în care solicită ''o exceptare de la regulile europene în materie de azil şi migraţie dacă ar urma să aibă loc în viitor o modificare a tratatelor''. Tratatele UE sunt acorduri cu caracter obligatoriu adoptate de toate statele membre ale Uniunii Europene şi o derogare nu poate avea loc decît cu acordul Celor 27.
Bruxellesul a precizat, la jumătatea lunii Septembrie, după primirea solicitării similare din partea Olandei, că nu are în vedere ''schimbări imediate''.
Ostilă primirii de solicitanţi de azil în numele apărării unei Europe ''creştine'', Ungaria a fost condamnată de mai multe ori de Justiţia europeană pentru nerespectarea dreptului UE.
De asemenea, Viktor Orban se opune Pactului european privind migraţia şi azilul, o reformă amplă adoptată de UE la jumătatea lunii Mmai şi care prevede, în special, un mecanism de solidaritate obligatorie faţă de ţările membre confruntate cu o presiune a migraţiei.
Dincolo de cazul Ungariei, numeroase state europene au adoptat în ultimele luni diverse măsuri pentru frînarea imigraţiei ilegale şi restrîngerea dreptului de azil.