Prim-ministrul Franței a anunţat o înăsprire a măsurilor asupra imigraţiei
Politicile privind imigraţia şi integrarea nu mai sunt stăpînite "de o manieră satisfăcătoare", a afirmat, Marţi, prim-ministrul francez Michel Barnier, în timpul discursului său de politică generală, anunţînd o înăsprire a măsurilor asupra migraţiei, după modelul altor ţări europene, informează AFP, potrivit Agerpres.
Pentru a remedia acest lucru, el intenţionează să pună în aplicare un "tratament mai eficace" al cererilor de azil sau să faciliteze "prelungirea excepţională a reţinerii de cetăţeni străini în situaţie ilegală, pentru a pune mai bine în practică Obligaţia de a părăsi teritoriul francez (OQTF)". Barnier nu exclude nici reducerea numărului de vize eliberate pentru imigranţii din ţări care au reticenţe în a-şi reprimi cetăţenii.
"Vrem să ne controlăm mai bine frontierele", a adăugat şeful Guvernului francez, îndemnînd la punerea în aplicare "fără întîrziere" a Pactului european asupra migraţiei şi dreptului de azil adoptat în luna Mai, menit să întărească lupta împotriva imigraţiei ilegale în Uniunea Europeană.
De asemenea, a atenţionat Barnier, "Franţa va continua, cît timp va fi necesar, acţiunile pentru restabilirea controalelor la propriile sale frontiere", după cum prevăd unele derogări la reglementările europene şi cum a făcut şi Germania la mijlocul lui Septembrie.
”Trebuie să fim nemiloşi cu traficanţii ce exploatează sărăcia şi disperarea cu preţul vieţii a mii de migranţi în Mediterana sau în Canalul Mînecii, unde naufragiile criminale s-au înmulţit în ultimii ani”, a adăugat premierul francez.
O altă înăsprire prevede ca Guvernul francez ”să nu-şi interzică să condiţioneze mai mult eliberarea de vize de obţinerea unor permise consulare necesare pentru expulzările la frontieră către ţările lor de origine a persoanelor care se află sub incidenţa unei OQTF”.
Barnier a evocat, de asemenea, posibilitatea de a negocia "cu ţările vizate de acorduri bilaterale încheiate de multă vreme atunci cînd acestea nu corespund realităţilor de astăzi".
Aceste declaraţii se fac ecoul celor ale ministrului francez de Interne Bruno Retailleau, care s-a declarat favorabil ideii ca Franţa să revină asupra unor acorduri încheiate cu Algeria şi care facilitau venirea de cetăţeni algerieni.
Abia numit în funcţie, ministrul de Interne, provenit la fel ca Barnier din partidul de dreapta Republicanii, a generat mai multe polemici pînă în rîndurile Guvernului după ce afirmase că "imigraţia nu este un noroc" şi îşi exprimase regretul că nu poate organiza un referendum asupra acestui subiect în Franţa.
Fie că este vorba de a restabili controalele la frontiere, de a construi tabere sau de expulzări în creştere, numeroase alte ţări europene şi-au înmulţit în ultimele luni măsurile pentru a frîna imigraţia şi a restrînge dreptul de azil, aliniindu-se poziţiilor mişcărilor de extremă dreapta care cîştigă tot mai mult teren în alegeri.