În Septembrie, Armata rusă a lansat numărul record de 1.339 de drone Shahed în Ucraina
Rusia a lansat în luna Septembrie împotriva Ucrainei 1.339 de drone kamikaze iraniene Shahed, însă majoritatea au fost doborîte ori s-au prăbuşit departe de ţintă după ce au fost deviate cu ajutorul sistemelor de război electronic ale Armatei ucrainene, scrie publicaţia Ministerului ucrainean al Apărării, ArmyInform, citată Marţi de agenţia EFE.
Precedentul record de folosire a dronelor Shahed de către Armata rusă a fost în August, cînd au fost lansate asupra unor ţinte în Ucraina aproape 800 de drone de acest tip, iar recordul anterior datează din 2023, cu 512 drone lansate.
Armata rusă foloseşte două versiuni de drone Shahed, respectiv Shahed-136 şi modelul mai mic Shahed-131. La începutul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei în 2022, Rusia a cumpărat astfel de drone în mari cantităţi din Iran, achiziţii completate mai tîrziu cu drone de acelaşi tip fabricate de industria militară rusă sub numele de Geran-2 şi Geran-1.
Potrivit redactorului-şef al publicaţiei ucrainene specializate în chestiuni militare Defense Express, Oleg Katkov, Rusia a produs deja la o fabrică din Tatarstan circa 6.000 de astfel de drone. La rîndul ei, publicaţia ArmyInform estimează că Rusia se apropie de acest număr de drone fabricate după ce a achiziţionat din Iran tehnologia de producere a lor.
Dar apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit, în August şi Septembrie, să neutralizeze circa 94% dintre aceste drone, pe care le-a doborît sau le-a deviat de la traiectorie cu ajutorul interferenţelor radio-electronice, determinînd prăbuşirea lor departe de ţintă.
Pentru a economisi preţioasele rachete antiaeriene, Armata ucraineană a recurs inclusiv la patrule mobile care au misiunea de a trage asupra acestor drone, care sunt suficient de lente pentru a putea fi ţintite cu arme uşoare. Chiar dacă nu se prăbuşesc imediat, odată atinse de gloanţe, dronele îşi pierd traiectoria şi zboară necontrolat fără a-şi mai atinge ţinta şi în final se prăbuşesc în altă parte.
Observînd însă eficacitatea acestei tehnici, Armata rusă a mărit altitudinea de zbor a dronelor pentru a le scoate din raza de acţiune a armelor uşoare. La rîndul ei, Armata ucraineană a reacţionat prin perfecţionarea mijloacelor sale de război electronic, care cu ajutorul interferenţelor radio-electronice provoacă pierderea semnalului unui număr tot mai mare de drone ce se prăbuşesc astfel departe de ţintă.
În pofida ratei ridicate de succes în doborîrea dronelor Shahed, acestea sunt în continuare o bătaie de cap pentru Armata ucraineană, care se vede nevoită să aloce mari resurse umane şi materiale pentru ca ele să nu-şi atingă ţintele, printre aceste ţinte adesea fiind infrastructurile energetice ucrainene.
Cînd Rusia le lansează simultan cu rachetele, misiunea dronelor Shahed este de a copleşi sistemele antiaeriene ucrainene pentru ca acestea să nu poată răspunde tuturor proiectilelor.
Ucraina a dezvoltat, la rîndul ei, drone asemănătoare, cu care atacă aproape zilnic pe teritoriul rus ţinte strategice, precum rafinării, rezervoare de combustibil, depozite de muniţii sau aerodromuri militare.