REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (3 Octombrie 2024)

După o serie de atacuri hibride, printre care incendii şi tentative de asasinat, UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după o serie de atacuri hibride care au avut loc în ultimele luni în UE, printre care incendii şi tentative de asasinat, informează AFP, citînd surse diplomatice.

Uniunea Europeană şi NATO acuză Moscova că se află în spatele unei serii de incidente menite să destabilizeze într-un moment în care Rusia caută să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina. Mai multe ţări europene, printre care Germania, Polonia, Letonia şi Estonia, au fost victime ale acestor atacuri hibride. Servicii de informaţii internaţionale, printre care cele ale Germaniei, au formulat atenţionări la începutul lui Septembrie în privinţa riscurilor de atacuri cibernetice împotriva unor ţări ale NATO comise de un grup apropiat GRU, agenţia de informaţii militare externe a Armatei ruse.

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit, Miercuri, asupra cadrului juridic care le va permite să îi sancţioneze pe cei pe care ea îi consideră responsabili de aceste atacuri, impunînd o îngheţare a activelor lor în UE şi o interdicţie privind deplasările pe teritoriul european. Odată ce textul oficial va fi adoptat, Uniunea Europeană va publica numele persoanelor sau entităţilor vizate, au explicat aceleaşi surse. UE a adoptat deja 14 "pachete" de sancţiuni de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 Februarie 2022.

Fostul prim-ministru al Israelului a cerut distrugerea instalaţiilor nucleare ale Iranului

Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennet a cerut un atac decisiv pentru distrugerea instalaţiilor nucleare ale Iranului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Trebuie să acţionăm acum pentru a distruge programul nuclear iranian, centrul infrastructurilor acestuia şi pentru a paraliza acest regim terorist", a scris Bennett pe X, a doua zi după atacul cu rachete lansate din Iran asupra Israelului. "Avem justificarea. Avem instrumentele necesare. Acum că Hezbollah şi Hamas sunt paralizate, Iranul este expus", a susţinut el, referindu-se la loviturile israeliene din ultimele săptămîni care au decimat conducerea mişcării islamiste libaneze Hezbollah, susţinută de regimul de la Teheran, dar şi de războiul Israelului cu gruparea Hamas din Fîşia Gaza.

Cel mai proeminent lider al opoziţiei din Israel, Yair Lapid, a declarat, la rîndul său, că Iranul trebuie să plătească "un preţ mare" pentru atacul de Marţi seara. "Teheranul ştie că vine Israelul. Răspunsul trebuie să fie sever şi să transmită un mesaj fără echivoc axei teroriste în Siria, în Irak, în Yemen, în Liban, în Gaza şi chiar în Iran", a spus politicianul, care a fost, de asemenea, premier în 2022. În ţările menţionate de Lapid există grupări armate susţinute de Iran şi ostile Israelului, reaminteşte AFP.

Israelul şi Occidentul, în primul rînd SUA, acuză Iranul că intenţionează să se înarmeze atomic. Teheranul dezminte astfel de acuzaţii şi afirmă că programul său nuclear are exclusiv obiective civile. Israelienii nu au confirmat, dar nici nu au negat vreodată oficial că deţin arme nucleare. Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace (SIPRI) din Stockholm estimează că Israelul ar deţine circa 90 de ogive atomice.
Atacul de Marţi a fost al doilea lansat direct din Iran asupra Israelului, după cel din Aprilie, care a avut loc ca reacţie la un atac aerian israelian împotriva Consulatului iranian de la Damasc.

Preşedintele Iranului: "Dacă regimul sionist nu îşi încetează crimele, el se va confrunta cu reacţii şi mai dure"

Preşedintele iranian, Masoud Pezeshkian, a declarat că Israelul s-ar putea confrunta cu o reacţie şi mai dură dacă nu va pune capăt "crimelor sale", informează Reuters.

Preşedintele iranian a făcut această declaraţie la o zi după ce Iranul a lansat sute de rachete balistice asupra Israelului, iar Israelul şi-a înteţit lupta împotriva mişcării Hezbollah, un proxy al Teheranului, trimiţînd trupe peste frontieră în Liban.

Prim-ministrul izraelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul va răspunde la acest atac cu rachete al Iranului.

"Dacă regimul sionist (Israel) nu îşi încetează crimele, el se va confrunta cu reacţii şi mai dure", a avertizat Pezeshkian, înainte de a se îmbarca pentru vizita sa programată în Qatar, a transmis o media de stat. Pezeshkian a declarat, pentru televiziunea de stat, că principalul obiectiv al vizitei sale la Doha este de a discuta despre relaţiile bilaterale şi a semna acorduri cu Guvernul Qatarului. El va participa, de asemenea, la un summit al organizaţiei interguvernamentale Dialogul de cooperare pentru Asia.

"Al doilea obiectiv este de a discuta în ce fel ţările asiatice pot preîntîmpina crimele Israelului în regiune şi împiedica inamicii să provoace haos în Orientul Mijlociu", a spus Pezeshkian. 

Scandal internațional de proporții: Ministrul israelian de Externe îl declară persona non grata în Israel pe secretarul general al ONU

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a luat, Miercuri, o decizie fără precedent, declarîndu-l pe secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, "persona non grata" în Israel, reproşîndu-i că nu a condamnat fără echivoc atacul masiv cu rachete balistice al Iranului de Marţi seara, informează agenţia de presă France Presse şi postul de televiziune israelian i24News. Această decizie intervine după reacţia lui Guterres la atacul iranian de Marţi seara asupra Israelului, considerată insuficientă de autorităţile israeliene.

Katz a criticat absenţa unei condamnări explicite a Iranului în declaraţia secretarului general, considerînd-o o continuare a unei politici pe care a catalogat-o drept anti-israeliană încă de la începutul războiului în Fîşia Gaza, declanşat după atacul fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas în comunităţi din Sudul Israelului.

"Oricine care nu poate condamna fără echivoc atacul odios al Iranului împotriva Israelului nu merită să pună piciorul pe pămînt israelian. Avem de-a face cu un secretar general anti-israelian care îi sprijină pe terorişti, pe violatori şi ucigaşi", a afirmat Katz într-un comunicat.

Ministrul israelian l-a acuzat pe Guterres că nu a denunţat niciodată atrocităţile comise de Hamas pe 7 Octombrie şi nici nu a luat măsuri pentru a declara Hamas drept organizaţie teroristă. El a prezis că Guterres "va intra în istorie ca o pată ruşinoasă pe ONU", potrivit i24News. "Israelul va continua să îşi protejeze cetăţenii şi să îşi păstreze statutul naţional şi demnitatea, cu sau fără Antonio Guterres", declară în finalul comunicatului ministrul israelian de Externe.

Această decizie subliniază tensiunile crescînde între Israel şi ONU şi ar putea avea repercusiuni semnificative asupra relaţiilor diplomatice internaţionale în contextul conflictului actual din Orientul Mijlociu, notează i24News.

După atacul cu rachete lansat de Iran asupra Israelului, Kremlinul face apel la reţinere în Orientul Mijlociu

Rusia a cerut, Miercuri, "tuturor părţilor" din Orientul Mijlociu "să dea dovadă de reţinere" pentru a evita victimele civile, în condiţiile unei situaţii explozive ca urmare a atacului iranian cu rachete asupra Israelului şi bombardamentelor israeliene asupra Libanului, relatează AFP şi Reuters.

"Situaţia evoluează în cel mai alarmant mod posibil. Facem apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere", a declarat, pentru presă, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugînd ca Moscova se află "în contact cu toate părţile" din regiune. "Şi, desigur, condamnăm orice acţiuni care duc la moartea civililor", a mai spus oficialul rus.

Întrebat ce va face Moscova în continuare şi dacă va sprijini Iranul în cazul în care Teheranul ar intra într-un conflict la scară largă cu Israelul, Peskov a declarat: "Avem contacte cu toate părţile din acest conflict, continuăm să avem aceste contacte şi cerem tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere".

Opozantul rus Lev Șlosberg riscă să ajungă într-o colonie penitenciară

Autoritățile ruse au deschis un dosar penal împotriva politicianului de opoziție Lev Șlosberg, din cauza presupusei nerespectări a restricțiilor privind „agenții străini”, informează publicația rusă independentă The Moscow Times.

Șlosberg, care conduce filiala regională din Pskov a partidului liberal Yabloko, a fost desemnat „agent străin”, anul trecut, pentru că s-a opus războiului din Ucraina, precum și pentru că ”a răspîndit informații false despre deciziile și politicile Guvernului rus”.

Comitetul de Anchetă al Rusiei, care investighează infracțiunile majore, a anunțat că l-a pus sub acuzare pentru „sustragerea de la îndatoririle unui agent străin” – o măsură discriminatorie care impune „agenților străini” să își dezvăluie acest statut în orice material pe care îl publică online.

Acuzațiile au fost formulate după ce autoritățile au percheziționat, Miercuri dimineață, apartamentul lui Șlosberg, precum și locuința tatălui său în vîrstă de 95 de ani. Politicianul de opoziție a fost eliberat după ce a fost interogat de Poliție. Șlosberg, una dintre puținele voci anti-război rămase în Rusia, riscă pînă la doi ani de închisoare, într-o colonie penitenciară, dacă va fi condamnat.

„Ordinul (de percheziție al Poliției) menționa lipsa publicării etichetei (de «agent străin»), dar Lev este atent la cerințele autorităților și etichetează întotdeauna toate publicațiile sale. El respectă legea”, a declarat reporterilor soția lui, Zhanna. ”În opinia mea personală, aceasta este doar o altă tactică de intimidare”, a spus soția politicianului despre perchezițiile desfășurate de Poliție.

Sute de jurnaliști, activiști și personalități ale societății civile au fost etichetați drept „agenți străini” în ultimii ani, în contextul represiunii tot mai ample a Kremlinului asupra presei independente și a opoziției. Persoanele catalogate drept „agenți străini” sunt obligate să prezinte rapoarte financiare Ministerului Justiției și să afișeze o etichetă detaliată pe toate comunicările, articolele și comunicatele pe care le emit în spațiul public. De obicei, Ministerul Justiției din Rusia actualizează lista cu „agenții străini” în fiecare zi de Vineri.

Cancelarul german avertizează că atacul iranian asupra Israelului riscă să dea foc întregului Orient Mijlociu

Atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului riscă „să dea foc” întregului Orient Mijlociu, a avertizat cancelarul german Olaf Scholz, relatează agențiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

”Hezbollah şi Iranul trebuie să înceteze imediat atacurile împotriva Israelului”, a îndemnat Scholz, într-un comunicat publicat a doua zi după atac, avertizînd în legătură cu o nouă escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu. ”Iranul riscă să dea foc întregii regiuni, iar asta trebuie prevenit cu orice preţ”, a mai spus cancelarul german. Scholz a afirmat că doar datorită apărării aeriene a Israelului şi a aliaţilor săi atacul iranian de Marți seara a fost în mare parte respins.

Scholz a subliniat că Guvernul german va continua să lucreze împreună cu partenerii săi pentru a negocia o încetare a focului între Israel şi gruparea libaneză Hezbollah. Încetarea luptelor trebuie să fie primul pas în implementarea Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care stipulează că Hezbollah trebuie să se retragă din zona de frontieră cu Israelul, a mai spus Scholz. ”Acest lucru ar deschide calea pentru întoarcerea populaţiei în Nordul Israelului şi, în acelaşi timp, ar deschide perspectiva consolidării statalităţii Libanului”, a mai spus liderul german. Totodată, el a condamnat ”cu cea mai mare fermitate” lansarea de către Teheran a 200 de rachete asupra teritoriului israelian.

Șefa Internelor din Guvernul german a rămas uluită față de manifestările de bucurie după atacul iranian asupra Israelului

Ministrul german de Interne, social-democrata Nancy Faeser, şi-a exprimat, Miercuri, consternarea în urma relatărilor conform cărora au existat persoane în Germania care au sărbătorit atacul cu rachete efectuat Marţi seară de Iran asupra Israelului, transmite agenţia EFE.

Manifestări de bucurie au fost observate Marţi seară la o demonstraţie pro-palestiniană în apropiere de Berlin. Nancy Faeser spune că scenele de acest fel i-au provocat tristeţe şi furie, afirmînd, de asemenea, că manifestaţii spontane au avut loc şi în oraşul Bonn. Ea a descris situaţia din Orientul Mijlociu drept extrem de periculoasă şi consideră că nimic nu poate justifica atacul iranian cu rachete asupra Israelului, descris de Teheran drept o acţiune de represalii faţă de campania militară israeliană contra grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah şi faţă de uciderea liderului acestei grupări, Hassan Nasrallah, a altor comandanţi ai acesteia, precum şi a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat la Teheran în Iulie.

”Nivelul de ameninţare reprezentat de actele islamiste, anti-semite şi anti-israeliene este ridicat în Germania”, a mai spus Nancy Faeser, precizînd că s-a consultat pe acest subiect cu instituţiile de securitate germane. Ea a vorbit, de asemenea, despre o "emoţionalizare şi radicalizare a oamenilor pe scena islamistă" şi a avertizat că orice sprijin faţă de organizaţiile teroriste Hamas şi Hezbollah este interzis prin lege în Germania. "Propaganda pentru aceşti terorişti poate fi o faptă penală serioasă. În opinia mea, trebuie să punem aici semne clare de stop", a indicat titulara Internelor în Guvernul cancelarului Olaf Scholz. Mai mult, Nancy Faeser a promis că autorităţile germane vor acţiona faţă de orice declaraţii pro-Hamas sau pro-Hezbollah făcute pe stradă şi pe internet şi a anunţat că se iau măsuri pentru a fi şterse rapid de pe internet postările considerate propagandă islamistă.

Armata rusă a lansat asupra un oraș din regiunea Harkov super bomba ODAB-9000

Rusia a lansat o bombă foarte puternică asupra orașului ucrainean Vovchansl. Potrivit presei ruse, aceasta ar fi bomba ODAB-9000, denumită și „Father of Kuzka” sau „Father of all bombs”. Această armă ar fi cea mai puternică muniție non-nucleară din lume, cu o putere explozivă echivalentă cu 44.000 kg de TNT, potrivit Defence Romania.

„Rușii au folosit pentru prima dată în Ucraina ODAB-9000, o bombă cu vid de aviație de mare putere. Videoclipul a fost publicat de canalele telegrafice pro-Kremlin. Se susține că imaginile au fost filmate în Vovchansk, regiunea Kharkiv. Mass-media afirmă că acest tip de bombă este una dintre cele mai puternice arme non-nucleare din lume”, scrie NEXTA, într-o postare publicată pe X.

Cu toate acestea, susține publicația citată, rapoarte contradictorii sugerează că bomba lansată la Vovchansk ar fi putut fi o bombă termobarică ODAB-1500 mai mică, care a urmat unui asalt eșuat al infanteriei rusești. Deși ambele bombe sunt extrem de distructive, ODAB-1500 are un randament semnificativ mai mic în comparație cu ODAB-9000.

Vovchansk este un oraș aflat la aproximativ 60 de kilometri Nord-Est de Harkov.

În Mariupol, un ucrainean a ucis un rus care-i ocupase ilegal apartamentul

Un ucrainean a înjunghiat un rus care ocupa ilegal apartamentul său din Mariupol. Bărbatul a fost reținut în urma conflictului și acuzat de crimă.

Potrivit publicației ucrainene Focus, între ocupantul rus și rezidenții blocului s-ar fi iscat mai multe conflicte, provocate de acesta. Rusul a provocat daune materiale, ba chiar a agresat fizic și vecinii.

Locatarii povestesc cum rusul, venit din Vladikavkaz, spărgea geamurile apartamentelor aruncînd cărămizi și distrugea încuietorile ușilor. Atunci cînd a intrat într-o dispută cu unul din vecini, acesta l-a lovit pe locatar și pe soția acestuia cu o cărămidă în cap, ba chiar a asmuțit cîinele spre ei.

În urma unor certuri cu locatarul ucrainean care l-a ucis, rusul ar fi scos un cuțit și a încercat să îl înjunghie pe proprietar. Acesta din urmă, pentru a se apăra, l-a înjunghiat. Vecinii susțin că au o filmare în apărarea locatarului.

Bărbatul a fost arestat și acuzat de crimă, însă vecinii reclamă faptul că autoritățile nu s-au sesizat în momentul plîngerilor referitoare la vizitatorul rus.

Începînd din Martie 2022, orașul din Sud-Estul Ucrainei a intrat sub asediul Rusiei, care urmărea să „dezarmeze” și să „denazifice” zona, neavînd civili ca țintă. Cetățenii au rămas atunci fără apă, curent și căldură, mulți chiar au murit și de foame. Datele arată că 20.000 de persoane au murit în timpul asediului, în timp ce mulți alții au fugit. În Decembrie 2022, rușii au demolat și teatrul din Mariupol, clădire care a adăpostit civilii în timpul conflictului, și care a devenit un simbol al asediului. 600 de persoane adăpostite în clădire au decedat, printre care și copii.

Rusia are în plan reconstruirea orașului Mariupol pînă în 2035, iar autorii planului susțin că populația va ajunge la 450.000 de oameni.

 

01.10.24 - 00:50
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:55
01.10.24 - 00:59
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:15
02.10.24 - 00:22
02.10.24 - 00:20
02.10.24 - 00:16
02.10.24 - 00:18
02.10.24 - 00:30
02.10.24 - 00:26