Realitatea internationala pe scurt (28 Mai 2020)

Sute de kilograme de cocaină, confiscate la Sofia

Poliţia bulgară a confiscat la Sofia 360 de kilograme de cocaină în valoare de circa 50 de milioane de euro ce avea ca destinaţie Europa Occidentală, au declarat pentru agenţia EFE surse din Ministerul de Interne bulgar, potrivit agerpres. În timpul unui control de rutină în Capitala bulgară, un echipaj al Poliţiei a decis să inspecteze un autovehicul după ce poliţiştii au remarcat o stare de nervozitate a şoferului. Au fost astfel găsite în acel autovehicul 40 de kilograme de cocaină. Şoferul, care nu are antecedente penale, a fost arestat, iar în timpul percheziţiei efectuate la domiciliul său au fost găsite alte 320 de kilograme de cocaină împărţite în pachete de un kilogram. Încă nu este clară provenienţa drogurilor, dar acestea nu aveau ca destinaţie Bulgaria, ci Europa Occidentală.

Bulgaria este una dintre ţările cheie pe ruta Est-europeană a traficului de cocaină dinspre America Latină către Europa Occidentală. În luna Februarie, Poliţia bulgară a confiscat o jumătate de tonă de cocaină provenită din Columbia.

A intrat cu maşina în pietoni şi a fugit de la locul faptei 

Un bărbat aflat la volanul unei maşini a intrat într-un grup de pietoni, Marţi, într-o localitate în apropiere de Munchen, rănind cinci persoane, între care pe prietena sa, a anunţat Poliţia germană, citată Miercuri de dpa, potrivit agerpres. În această fază, ancheta sugerează că a fost vorba de un act deliberat, a afirmat un purtător de cuvînt al Poliţiei. Incidentul a avut loc la Poecking, în apropiere de locuinţa prietenei şoferului, o tînără de 23 de ani.

Victimele, patru adulţi şi un copil de doi ani, au fost internate în spital, a precizat purtătorul de cuvînt, adăugînd că adulţii au suferit răni uşoare şi moderate, iar copilul nu a fost rănit fizic, dar este în stare de şoc. Nu se ştie deocamdată dacă există vreo legătură între celelalte persoane rănite şi şoferul autoturismului. Declaraţia unui martor indică faptul că a fost vorba de un act deliberat şi incidentul este tratat ca posibilă tentativă de omucidere. Experţii încearcă de asemenea să stabilească viteza cu care conducea şoferul în momentul în care i-a lovit pe pietoni. Acesta, un cetăţean german de 43 de ani, domiciliat în Munchen, a fugit de la locul faptei, dar a intrat cu maşina într-un copac, suferind la rîndul lui răni moderate şi fiind internat la spital. El urmează să fie interogat de Poliţie. 

Gata cu pandemia! Poliţia germană a întreprins razii de amploare împotriva rău-făcătorilor

Poliţia germană a desfăşurat Miercuri mai multe operaţiuni de combatere a criminalităţii, cu cel puţin zece raiduri efectuate în şase landuri diferite, relatează DPA, potrivit agerpres. Raidurile, care au vizat activităţi de crimă organizată precum traficul de persoane şi frauda online, fuseseră amînate din cauza crizei legate de coronavirus, a declarat un purtător de cuvînt al Poliţiei Federale în oraşul Halle din centrul ţării. Poliţiştii au efectuat percheziţii la 14 proprietăţi în diferite locuri din întreaga ţară, în landurile Bavaria, Berlin, Hamburg, Hessa, Renania de Nord-Westfalia şi Saxonia. Potrivit purtătorului de cuvînt, investigaţiile vizează 10 cazuri de activităţi de contrabandă precum organizare de căsătorii fictive şi falsificare de documente. Alte patru au legătură cu frauda

Polonezii nu mai sunt obligaţi să poarte mască în aer liber

Polonia va autoriza adunările publice de pînă la 150 de persoane şi nu va mai impune cetăţenilor obligativitatea de a purta măşti sanitare în spaţii deschise începînd de Sîmbătă, a anunţat prim-ministrul Mateusz Morawiecki, în contextul în care pandemia de coronavirus a intrat treptat pe o curbă descendentă în Europa, informează DPA, potrivit agerpres. Măştile sanitare vor fi în continuare obligatorii în spaţiile închise şi în adunările publice, dacă distanţa recomandată de doi metri între participanţi nu va putea fi respectată. Printre cele mai recente restricţii adoptate împotriva noului coronavirus care urmează să fie relaxate se află anularea numărului limitat de clienţi prezenţi simultan în magazine cu amănuntul, baruri şi restaurante, ca şi limitarea numărului de credincioşi care asistă la slujbe religioase. Restaurantele şi barurile hotelurilor vor putea fi de asemenea redeschise.

Din 6 Iunie, Polonia va autoriza redeschiderea cinematografelor, sălilor de operă şi de teatru, însă plătitorii de bilete vor trebui să menţină un scaun liber între ei. Piscinele şi cluburile de fitness vor putea la rîndul lor să se redeschidă pe 6 Iunie. Nunţile la care participă cel mult 150 de persoane vor fi permise. Discotecile şi cluburile de noapte vor rămîne însă închise. Autorităţile poloneze lucrează, de asemenea, la un plan pentru a permite unui număr limitat de fani să revină pe stadioanele de fotbal, a precizat prim-ministrul Mateusz Morawiecki, fără să ofere alte detalii despre acest proiect. Pînă Miercuri, Polonia a raportat 22.303 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus şi 1.025 de decese cauzate de afecţiuni asociate maladiei COVID-19. 

Trump ”a luat foc”! Preşedintele SUA ameninţă că închide reţelele de socializare

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că „va reglementa” sau „va închide” reţelele de socializare, la o zi după ce Twitter a semnalat că două postări ale sale ar fi ”înşelătoare” şi ar conţine informaţii neverificate, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres. „Republicanii au sentimentul că platformele de reţele de socializare cenzurează total vocile conservatoare. Le vom reglementa sever sau le vom închide, pentru a nu permite ca un astfel de lucru să se producă”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter. „Revizuiţi-vă comportamentul acum!”, a adăugat el.

Trump şi-a reiterat astfel acuzaţiile mai vechi că reţelele de socializare sunt părtinitoare politic, fără a aduce dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale. Platforma Twitter a adăugat Marţi menţiunea „verificaţi faptele” la două mesaje ale Preşedintelui american, care susţinea că votul prin corespondenţă este substanţial „fraudulos”, o premieră în contextul în care reţelele de socializare sunt frecvent acuzate de laxism în ce priveşte reacţia la afirmaţii ale liderilor politici.

„Aceste mesaje conţin informaţii care pot induce în eroare cu privire la procesul de vot şi au fost semnalate pentru a oferi un context suplimentar despre votul prin corespondenţă. Decizia a fost luată în acord cu abordarea pe care am prezentat-o anterior în cursul lunii”, a motivat un purtător de cuvînt al platformei de socializare.

EMA vrea să reglementeze piaţa vaccinurilor anti-COVID-19

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că va demara „un studiu independent” pentru a pregăti monitorizarea eventualelor vaccinuri dezvoltate împotriva maladiei COVID-19 atît înainte, cît şi după lansarea acestora pe piaţa europeană, informează AFP, potrivit agerpres. „Pentru autorizarea oricărui vaccin împotriva COVID-19, EMA va trebui să dispună de dovezi solide, provenite din studii clinice, despre inocuitatea, eficacitatea şi calitatea acestor vaccinuri”, au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat. „Odată ajunse pe piaţă, vaccinurile aprobate vor fi monitorizate cu mare atenţie de către agenţie”, au adăugat reprezentanţii EMA.

EMA, cu sediul la Amsterdam, a desemnat Universitatea din Utrecht „pentru a efectua cercetări pregătitoare”, în special despre metodele care pot fi utilizate pentru a controla utilizarea unor astfel de vaccinuri. Cercetătorii de la universitatea olandeză vor avea misiunea de a furniza „informaţii suplimentare despre practicile clinice” înainte de autorizarea vaccinurilor, prin intermediul unor studii clinice, dar şi după autorizarea lor, prin intermediul unor „rapoarte spontane”.

EMA doreşte astfel „să se asigure că o infrastructură europeană va fi implementată pentru a supraveghea într-o manieră eficientă vaccinurile dezvoltate împotriva COVID-19 într-o lume reală, odată ce ele vor fi autorizate în Uniunea Europeană”. Primele rezultate ale acestor cercetări sunt prevăzute pentru luna August, iar rezultatele finale sunt aşteptate pînă la sfîrşitul anului, au precizat reprezentanţii EMA. Potrivit unui anunţ făcut la jumătatea lunii Mai, experţii de la EMA consideră că un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi finalizat peste un an în condiţiile unui scenariu „optimist”.

Închiderea frontierelor şi testarea călătorilor sunt ineficace în combaterea coronavirusului 

Închiderea frontierelor contribuie în mică măsură la prevenirea răspîndirii noului coronavirus, consideră Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), în contextul în care statele Uniunii Europene analizează ridicarea unora dintre restricţiile de călătorie impuse la începutul pandemiei de COVID-19 în Europa, transmite Reuters, potrivit agerpres. Potrivit agenţiei europene, măsuri precum testarea călătorilor înainte de plecare sau verificarea temperaturii la sosire sunt şi ele în mare măsură ineficiente, chiar dacă ECDC confirmă că răspîndirea virusului este facilitată de călătorii.

Într-un raport făcut public Marţi seară, ECDC afirmă că închiderile de frontiere au avut efecte negative asupra economiei şi au fost eficiente doar în a întîrzia pandemia la începuturile acesteia şi în regiuni izolate. Comisia Europeană a recomandat în Aprilie o relaxare a restricţiilor de călătorie mai întîi între zone cu contagiune scăzută, încurajînd unele Guverne să redeschidă frontierele în mod selectiv, cu ţările pe care le consideră sigure. Raportul ECDC spune însă că datele epidemiologice ar putea să nu fie fiabile întrucît statele europene nu folosesc o abordare comună referitoare la testarea şi raportarea cazurilor de infectare cu coronavirus, ceea ce face imposibilă comparaţia între ţări în ce priveşte răspîndirea epidemiei.

Agenţia europeană mai atrage atenţia că a-i obliga pe oameni să se testeze înainte de a pleca în călătorie poate avea doar o valoare limitată, dat fiind că aceştia pot deveni contagioşi exact înainte de plecare sau în timpul călătoriei, avînd în vedere perioada de incubaţie de două săptămîni a virusului. În ce priveşte verificarea temperaturii corporale la sosire, arată ECDC, călătorii ar putea fi deja contagioşi fără a avea febră.

Chestionarele completate de călători despre starea lor de sănătate ar putea oferi informaţii suplimentare utile, dar prezintă riscuri în privinţa protecţiei datelor, mai spune ECDC, reiterînd că aşa-zisele certificate de imunitate eliberate în urma testelor de anticorpi nu sunt de încredere.

Înainte de termen, SUA îşi cheamă acasă mii de militari din Afganistan

Efectivele forţelor armate ale SUA din Afganistan au scăzut la aproape 8.600 de militari cu mult mai devreme decît era prevăzut în acordul încheiat în Februarie cu talibanii, au declarat surse ale agenţiei Reuters din Statele Unite şi NATO, potrivit agerpres. Conform înţelegerii încheiate în 29 Februarie de Statele Unite şi gruparea islamistă afgană – fără implicarea Guvernului de la Kabul –, numărul de militari americani din Afganistan urma să scadă de la 13.000 la 8.600 pînă la jumătatea lui Iulie, iar ulterior, cu anumite condiţii, pînă la zero în Mai 2021.

Două surse de rang înalt de la Kabul au afirmat că efectivul ar putea ajunge la 8.600 la începutul lui Iunie, transmite Reuters Miercuri. Două surse oficiale americane au confirmat, sub rezerva anonimatului, că obiectivul respectiv este foarte aproape şi ar putea fi atins în următoarele zile.

”Din cauza îngrijorării provocate de COVID-19, ne îndreptăm spre retragerea planificată mai devreme decît prevăzuserăm”, a spus unul din oficiali. Celălalt a precizat că Statele Unite acordă prioritate retragerii personalului neesenţial şi a celor pentru care riscurile din cauza virusului sunt mai mari. Toate cele patru surse au cerut să nu fie identificate, din cauză că subiectul este sensibil.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, afirmase Marţi că în Afganistan mai sunt ”vreo 7.000 de soldaţi” americani, dar alţi oficiali au arătat ulterior că de fapt sunt puţin peste 8.600. Trump şi-a reafirmat intenţia de a retrage toate forţele SUA din Afganistan, dar a adăugat că nu a fixat o dată limită. Au existat speculaţii că el ar putea folosi sfîrşitul celui mai îndelungat conflict armat din istoria Americii în campania electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, notează Reuters.

Talibanii, care au condus Afganistanul din 1996 pînă în 2001, au încercat ulterior să răstoarne Guvernul de la Kabul susţinut de Occident şi să reinstituie regimul islamic. Ei consideră actualul Guvern afgan o marionetă a Statelor Unite. 

Trump promite o ripostă la situaţia tensionată din Hong Kong

Preşedintele american, Donald Trump, a promis să anunţe pînă la sfîrşitul săptămînii măsuri „foarte interesante” ca răspuns la controversatul proiect de lege al Chinei care încalcă autonomia Hong Kongului, transmite AFP, potrivit agerpres. Întrebat despre posibilitatea unor sancţiuni împotriva Beijingului, Donald Trump a răspuns: „Pregătim ceva chiar în acest moment”. „Cred că veţi găsi asta foarte interesant, dar nu doresc să vorbesc astăzi despre aşa ceva, voi vorbi peste cîteva zile”, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă, fără să precizeze dacă această ripostă include sancţiuni. „Veţi auzi vorbindu-se despre asta înainte de sfîrşitul săptămînii, în mod foarte puternic”, a mai spus Preşedintele SUA, întreţinînd oarecum misterul.

Parlamentul chinez a prezentat săptămîna trecută şi intenţionează să voteze în următoarele zile o lege privind „protejarea securităţii naţionale” în Hong Kong. Aceasta intenţionează să consolideze „mecanismele de aplicare” în acest domeniu în fosta colonie britanică zguduită în 2019 de proteste împotriva autorităţilor de la Beijing care au avut uneori un caracter violent. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acest proiect de lege „subminează angajamentele şi obligaţiile asumate de Republica Populară Chineză în Declaraţia comună chino-britanică”, care asigură o anumită autonomie Hong Kong-ului după retrocedarea sa Chinei de către Regatul Unit în 1997.

Ani grei de închisoare pentru foştii reprezentaţi de seamă ai dreptei franceze

Patrick şi Isabelle Balkany, foşti reprezentanţi marcanţi ai dreptei politice franceze, au fost condamnaţi în apel, Miercuri, la 5 ani, respectiv 4 ani de închisoare, fără întemniţare imediată, pentru spălare de bani, relatează AFP, potrivit agerpres. Curtea de Apel din Paris a decis că Patrick Balkany, fost primar al oraşului Levallois-Perret (regiunea pariziană), condamnat între altele pentru ”însuşire de foloase necuvenite”, a beneficiat de ”avantaje personale” în natură în cadrul unui contract imobiliar important al localităţii. Soţii Balkany nu vor avea voie să deţină funcţii publice timp de zece ani şi fiecare dintre ei va trebui să plătească o amendă de 100.000 euro.

A fost confirmată, de asemenea, decizia de confiscare a averii soţilor Balkany, cu o dispoziţie specială pentru reşedinţa lor din Giverny (Nord-Vest), unde o cotă parte va trebui să le fie restituită copiilor cuplului. În plus, Patrick şi Isabelle Balkany vor trebui să achite, în solidar cu alte persoane acuzate în acest dosar de spălare de bani care nu au făcut însă apel, suma de 1 milion de euro drept daune pentru statul francez, constituit parte civilă în proces.

Soţii Balkany au fost acuzaţi de ascunderea de Fiscul francez a aproximativ 13 milioane de euro în perioada 2007-2014, în special a două vile somptuoase – Pamplemousse, pe insula Saint-Martin din Antilele franceze, şi Dar Guycy, din oraşul marocan Marrakech – mascate de o serie de companii offshore.