Realitatea internationala pe scurt (15 Aprilie 2019)

Violențe în Franța. Vestele galbene au provocat haos pe străzile din Toulouse

Noi incidente violente au fost provocate Sîmbătă de “vestele galbene” la Toulouse, în Franța, unde manifestanţii au aruncat cu obiecte în forțele de ordine și au dat foc la coşurile de gunoi. 2.000 de persoane s-au adunat pe bulevardul Allee Jean Jaures din centrul oraşului şi pe străzile din jur. Pentru că oamenii au început să arunce cu obiecte și au încercat să intre în zone în care protestele erau interzise, Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a arestat mai multe persoane. Grupările de activişti au informat pe reţelele sociale că Toulouse va fi punctul principal al celui de-al 22-lea weekend de proteste, determinîndu-l pe primarul Jean-Claude Moudenc să îşi exprime îngrijorarea privind protestele.

Marşurile din Paris şi în alte oraşe au fost în mare parte paşnice, însă protestele continuă să pună presiune pe Preşedintele francez Emmanuel Macron. El a promis că va anunţa o serie de măsuri care au ca scop liniştirea spiritelor, informează News.ro. Ulterior mişcarea s-a transformat în proteste faţă de Guvernul lui Macron chiar dacă a fost anulată creşterea de preţuri.

Captură de 500 kilograme de droguri în Italia. Au fost arestați 4 români

Polițiștii italieni au făcut o captură impresionantă de droguri, ascunse într-un TIR care provenea din Spania. Potrivit sdnovarese.it, TIR-ul transporta obiecte din lemn, însă, la un control amănunțit, polițiștii au descoperit ascunse 500 de kilograme de droguri, respectiv 460 de kilograme de marijuana și 89 de kilograme de hașiș. Drogurile erau destinate pieței din Novara, Italia. Polițiștii au arestat șase persoane în timp ce descărcau drogurile într-un depozit. Patru dintre acestea sunt de naționalitate română, ceilalți doi sunt localnici din Novara. Cei patru români, cu vîrste cuprinse între 29 și 35 de ani, locuiau în Spania.

Rusia a anunțat cum va răspunde creșterii prezenței militare a NATO în Marea Neagră

Rusia va răspunde “proporţional” creşterii prezenţei militare a NATO în Marea Neagră deoarece este atacată securitatea regională, a avertizat adjunctul ministrului de Externe rus Alexander Gruşko, informează EFE. “Bineînţeles, vom lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza ameninţările legate de creşterea activităţii NATO în această regiune”, a afirmat Gruşko la o reuniune a Consiliului rus pentru politică externă şi de apărare. În opinia diplomatului rus, creşterea prezenţei militare a Alianţei în zonă “nu contribuie la consolidarea securităţii acesteia, ci ameninţă stabilitatea regională”. “Vom reacţiona corespunzător”, a promis Gruşko şi a evidenţiat că securitatea Mării Negre ar trebui să fie garantată de ţările din regiune, relatează Agerpres.

Cei 29 de miniştri de Externe ai statelor membre NATO au aprobat săptămîna trecută un pachet de măsuri ce urmăreşte creşterea prezenţei militare a Alianţei în Marea Neagră pentru a contracara influenţa Rusiei în această regiune. Proiectul promovat de SUA vizează pregătirea forţelor maritime şi de coastă ale Georgiei şi Ucrainei, vizite în porturi, exerciţii militare şi intensificarea schimbului de informaţii.

Tensiunile din Marea Neagră au crescut în Noiembrie anul trecut, cînd Moscova a capturat trei nave şi a luat prizonieri 24 de marinari ucraineni în timp ce aceştia încercau să treacă prin strîmtoarea Kerci, care face legătura cu Marea de Azov. Marinarii continuă să se afle în custodia autorităţilor ruse. Potrivit Moscovei, navele au fost reţinute în apele ruseşti ale Mării Negre. Kiev susţine însă că această capturare a avut loc în apele internaţionale şi acuză Rusia că obstrucţionează traficul maritim în zonă.

Metoda prin care 2 români au furat 4 milioane de dolari în 10 ani

Doi hackeri români au fost găsiţi vinovaţi de Justiţia americană pentru fraude cu carduri bancare, furt de indentitate şi spălare de bani. Juriul a dat verdictul la capătul unui proces care a durat 12 zile. Bogdan Nicolescu, de 36 de ani, şi Radu Miclăuş, de 37 de ani, sunt acuzaţi că au furat aproape 4 milioane de dolari în decursul a zece ani prin diverse manevre ilegale. Românii foloseau viruşi informatici pentru a fura date personale din computere, pe care apoi le vindeau pe internet. În plus, postau anunţuri false pe diverse site-uri de licitaţii şi încasau banii fără a livra produsele. Românii operau din România şi au fost extrădaţi în Statele Unite, în 2016. Juriul va anunţa sentinţa pe 14 August.

Candidează la 100 de ani

Mulţi oameni abia aşteaptă pensia ca să se odihnească. Nu este şi cazul unei nemţoaice de 100 de ani, care s-a hotărît să candideze pentru un post de consilier local, în oraşul ei. Fostă profesoară de sport, Lisel are drept principal obiectiv redeschiderea piscinei locale, închise în 2011. Adeptă a unui stil de viaţă sănătos, Lisel Heise, militează de mult timp pentru redeschiderea piscinei municipale. Dar pînă acum i s-a părut că nimeni nu voia să o asculte. De cînd a depăşit pragul centenarului vocea ei este mai bine ascultată, spune femeia.

„Adesea tăiau microfonul cînd începeam să vorbesc despre piscină. Şi mă opream, nu avea rost să vorbesc. Dar acum am 100 de ani, sunt într-o poziţie diferită. Am şansa să deschid gura şi să spun ceva”, spune Lisel Heise. Fosta profesoară este o figură binecunoscută şi îndrăgită în orăşelul cu 8.000 de locuitori. Iar totul vine în avantajul mişcării locale din partea căreia candidează, orientată către protejarea mediului şi implicarea civică.

„Suntem foarte fericiţi să o avem pe Lisel Heise în echipă. Ne-a adus publicitate astfel încît să putem să ne comunicăm mai bine intenţiile, iar mesajul nostru să ajungă la cît mai mulţi oameni”, a declarat Helga Buermann - lider al mişcării Wir für Kibo.

Bunică şi străbunică, Lisel îşi doreşte foarte mult să poată face ceva pentru tineri și le spune tuturor care a fost secretul longevităţii sale. „Ca să ajungi la 100 de ani, le spun tuturor, să aibă o viaţă sănătoasă cînd sunt tineri, să facă sport, să mănînce corect şi să îşi antreneze creierul”, spune Lisel Heise.

SUA urmăresc crearea unui fond de susţinere a viitorului Guvern venezuelean, în valoare de 10 miliarde de dolari

Statele Unite, alături de alte ţări, depun eforturi pentru constituirea unui fond de susţinere în valoare de 10 miliarde de dolari, care să fie pus la dispoziţia viitoarelor autorităţi venezuelene în vederea relansării comerţului, a declarat, la Washington, secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Lucrăm pentru a încerca să constituim un fond de 10 miliarde de dolari care să fie pus la dispoziţia noului Guvern în vederea relansării comerţului”, a afirmat Mnuchin în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea reuniunii de Primăvară a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale (BM), începută pe 12 Aprilie.

Secretarul Trezorerie a precizat că această iniţiativă a apărut în cadrul unei întîlniri desfăşurate Joi în marja reuniunii oficiale a FMI, la care au participat 19 state. Printre acestea figurează Franţa, Germania, Japonia, Canada, Italia, dar şi state latino-americane precum Brazilia, Mexic, Chile şi Argentina. „De cîte ori particip la o reuniune de acest tip, nu îmi vine să cred cît de mult se degradează situaţia venezuelenilor”, a declarat Mnuchin. Dintre statele prezente la reuniunea de Joi de la Washington, ţări precum Italia şi Mexic nu au recunoscut legitimitatea auto-proclamatului preşedinte interimar Juan Guaido.

În cursul reuniunii de Primăvară, FMI şi BM şi-au declarat disponibilitatea de a interveni în sprijinul Venezuelei, ţară care se confruntă cu o veritabilă „criză umanitară”, potrivit evaluării noului preşedinte al BM, David Malpass, dar concretizarea acestei intenţii nu se poate realiza imediat, ca urmare a absenţei unei recunoaşteri legitime a preşedintelui Guido.

EFE transmite că sesiunea de Primăvară s-a încheiat fără a se ajunge la un consens privind posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido în calitate de preşedinte al Venezuelei, care ar permite lansarea unui program de sprijin. Reuniunea de Primăvară s-a încheiat însă cu angajamentul de a „acţiona rapid” împotriva încetinirii redresării economice globale. În conferinţa de presă de la final, directoarea generală a FMI Christine Lagarde a declarat că organismul internaţional nu a ajuns deocamdată la un acord referitor la o posibilă recunoaştere a legitimităţii lui Guaido.

Cei 64 de migranţi africani respinşi de Italia şi Malta vor fi distribuiţi între Germania, Franţa, Portugalia şi Luxemburg

Germania, Franţa, Portugalia şi Luxemburg au căzut de acord să primească 64 de migranţi africani, aceştia fiind salvaţi după ce au fost pierduţi pe mare timp de aproape două săptămîni, scrie BBC, potrivit News.ro. Navei Ala Kurdi, operată de gruparea umanitară germană Sea-Eye, i-a fost refuzată intrarea în porturile din Italia şi Malta. Ambele ţări au susţinut că este responsabilitatea Libiei să se ocupe de migranţi, conform Sea-Eye. Însă Sîmbătă Guvernul maltez a anunţat că migranţii vor fi distribuiţi între Germania, Franţa, Portugalia şi Luxemburg. Acordul a fost ratificat prin coordonarea Comisiei Europene. Doi migranţi fuseseră totuşi evacuaţi de pe navă în Malta după ce s-au îmbolnăvit.

„Din nou cel mai mic membru al Uniunii Europene a fost supus unei presiuni care nu era necesară, trebuind să rezolve un caz asupra căruia nu avea nici o responsabilitate”, a comunicat Guvernul maltez. „A fost găsită o soluţie pentru a nu lăsa situaţia să se deterioreze mai departe fiind totuşi clar că Malta nu mai poate continua să gestioneze această povară”, susţine Guvernul maltez.

Alertă la nivel mondial! O superbacterie se răspîndeşte rapid şi nici cei mai mari savanţi nu ştiu de unde provine

O superbacterie letală a început să se răspîndească în întreaga lume, iar infecția fungidă este rezistentă la medicamente antimicrobiene. Savanţii nu știu de unde provine. Ciuperca, numită Candida auris trăieşte de obicei neameninţător pe piele şi în membranele mucoase. Dar o formă rezistentă la tratamente a apărut în întreaga lume, inclusiv în Europa, India şi Americi. Reprezentanţii CDC (Centers for Disease Control and Prevention) au emis o alertă cu privire la acest microb în 2016, iar astăzi este descris ca fiind o ameninţare serioasă. Acesta a fost descoperit prima dată în 2009 la un pacient în Japonia, dar un alt studiu a scos la iveală că o infecţie a avut loc în 1996 în Coreea de Sud, scrie Live Science.

Mai alarmant este că ciuperca persistă pe suprafeţe şi se poate transmite de la persoană la persoană în spitale şi clinici. Infecţiile cu Candida auris sunt de multe ori fatale pentru cei care au deja un sistem imunitar compromis, inclusiv cei bătrîni şi cei foarte mici. De obicei, infecţia se răspîndeşte în centrele de tratament, afectîndu-i pe cei care au deja o sănătate precară. Simptomele iniţiale sunt febra, dureri şi oboseală şi poate fi fatală dacă ajunge în sînge, creier sau inimă. Tipurile de microb sunt diferite din punct de vedere genetic, sugerînd că rezistenţa la medicamente evoluează separat, dar simultan în întreaga lume. Nu este clar ce cauzează creşterea în incidenţă a cazurilor, dar o teorie este că fungicidele folosite în agricultură au dus la evoluţia rezistenţei lui Candida auris.

Criza din Venezuela: Maduro ordonă creşterea efectivelor miliţiei civile cu un milion de membri

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat Sîmbătă extinderea miliţiei civile cu un milion de membri, iar liderul opoziţiei Juan Guaido a vizitat statul vestic Zulia, afectat de o pană de curent, scrie Reuters, potrivit news.ro. Guaido, liderul opoziţiei şi preşedintele Parlamentului, care s-a autoproclamat preşedintele legitim al Venezuelei, a cerut Armatei să îl abandoneze pe Maduro în urma unui colaps economic care a fost înrăutăţit de mai multe pene de curent în ultima lună.

Miliţia civilă, creată în 2008 de fostul Preşedinte Hugo Chavez, răspunde în faţa Preşedinţiei şi vine în completarea forţelor armate. Maduro, care îl numeşte pe Guaido marioneta SUA, a declarat că doreşte să ridice numărul membrilor miliţiei pînă la trei milioane pînă la sfîrşitul anului. Maduro i-a încurajat să se implice producţia agricolă.

Lipsa alimentelor şi a medicamentelor a determinat peste trei milioane de venezueleni să emigreze în ultimii ani. „Cu puştile pe umeri, fiţi pregătiţi să apăraţi ţara şi să săpaţi pentru a planta seminţele care vor aduce mîncare comunităţii”, a afirmat Maduro în faţa a mii de membri ai miliţiei adunaţi la Capitala Caracas. Pînă acum, Armata a rămas fidelă Preşedintelui în ciuda ofertei lui Guaido de a oferi amnistie membrilor Armatei care trec de partea sa. Sute de soldaţi au fugit în Columbia.

Deşi electricitatea a revenit la Caracas, administraţia lui Maduro oferă curent electric cu raţia în restul ţării. Guaido călătoreşte în ţară pentru a obţine susţinerea poporului. În statul Zulia, unde se află al doilea oraş ca mărime al Venezuelei, Guaido a afirmat: „Suntem aici să verificăm situaţia, suferinţa voastră. Dar Zulia o să se ridice”. Sîmbătă, doi angajaţi ai Băncii Centrale din Venezuela care au fost arestaţi după ce s-au întîlnit cu Guaido au fost eliberaţi, conform grupării pentru drepturile omului, Penal Forum. Grupările pentru drepturile omului susţin că autorităţile din Venezuela au arestat peste 1.000 de persoane după demonstraţiile anti-guvern din Ianuarie. Şeful staff-ului lui Guaido a fost arestat luna trecută.

Autoritățile americane utilizează sistemul Sensorvault al Google pentru investigarea infracțiunilor

Autoritățile americane au început să utilizeze baza de date Sensorvault a companiei Google, în care sunt stocate informații privind locația a sute de milioane de utilizatori, pentru a investiga infracțiuni, relatează publicația The New York Times, potrivit mediafax. Deși noua tehnică de investigație poate identifica suspecții care se aflau în locul în care a fost comisă o crimă sau infracțiune, există riscul ca autoritățile să aresteze oameni nevinovați, acest lucru confirmînd impactul pe care colectarea de date îl poate avea asupra utilizatorilor.

În data de 14 Martie 2018, puțin după miezul nopții, un biciclist a fost urmărit și ucis pe o stradă din orașul american Arizona. O înregistrare a unui sistem de securitate a surprins momentul în care atacatorul l-a împușcat pe biciclist în momentul în care acesta intra în casă, dar nu existau alte detalii pentru polițiști. Nu exista nici un martor, în afară de Google. Autoritățile au arestat în luna Decembrie un suspect, Jorge Molina, lăudînd o nouă tehnică pentru „rezolvarea” cazului. Polițiștii i-au spus lui Molina că au identificat prin intermediul unei baze de date faptul că s-a aflat pe strada unde un bărbat fusese împușcat mortal în luna Martie. Datele au fost obținute prin intermediul unui mandat de căutare, care a obligat Google să ofere informațiile tuturor dispozitivelor identificate în apropierea locului crimei.

Detectivii au descoperit și mai multe dovezi circumstanțiale, precum înregistrarea de pe camerele de supraveghere, care arătau că atacatorul a utilizat o mașină Honda Civic, același model deținut de Jorge Molina. După o săptămînă petrecută în închisoare, cazul împotriva lui Molina s-a destrămat. Luna trecută, însă, autoritățile au arestat un alt bărbat: fostul iubit al mamei lui Molina, care folosea uneori mașina Honda Civic.

Cazul din Arizona demonstrează pericolul reprezentat de această nouă tehnică de investigație, utilizarea bazei de date Sensorvault, a cărei popularitate a crescut semnificativ în ultimele șase luni, conform unor surse Google. Sensorvault poate ajuta la rezolvarea crimelor, dar poate să ducă și la investigarea unor persoane nevinovate.

Autoritățile au descris noua metodă ca fiind interesantă și utilă, dar au avertizat că este doar una dintre metodele folosite pentru identificarea suspecților. „Nu pune pe masă răspunsurile, nu ne spune că cineva este vinovat. Nu vom condamna pe nimeni doar pentru că Google ne-a spus unde se afla”, a declarat procurorul Gary Ernsdorff, care a lucrat la mai multe cazuri în care a fost folosită baza de date Sensorvault.

Această practică a fost utilizată prima dată de agenții federali americani în anul 2016, dar nu a fost confirmată în mod public decît în anul 2018, în Carolina de Nord, conform angajaților Google. Între timp, metoda s-a răspîndit în mai multe departamente de Poliție din Statele Unite, inclusiv în California, Florida, Minnesota și Washington. Anul acesta, compania Google a primit pînă la 180 de cereri de accesare a acestei baze de date pe săptămînă. Baza de date Sensorvault este conectată la un serviciu Google numit Location History (Istoricul Locațiilor), lansat în anul 2009 și disponibil pe dispozitivele Apple și Android. Opțiunea Location History nu este activată automat. Google cere activarea acesteia în anumite cazuri, cum ar fi alerte de trafic în Google Hărți sau încărcarea de imagini în Google Foto. Dacă utilizatorul a oprit funcția Location History, Google va colecta datele privind locația în momentele în care este pornită funcția de Localizare. De asemenea, Google poate colecta datele privind locația și cînd anumite aplicații nu sunt active, dacă utilizatorul nu a dezactivat manual această opțiune.

Compania Google a transmis că folosește aceste date pentru a eficientiza anunțurile publicitare și pentru a vedea impactul pe care acestea îl au, verificînd, de exemplu, dacă utilizatorii merg într-un magazin promovat. Google mai folosește informațiile agregate pentru a da estimări din trafic sau pentru a identifica orele de vîrf ale unor magazine. În schimb, compania garantează că nu vinde sau împarte informațiile privind locația utilizatorilor cu alte companii. Noile mandate, numite „geofence”, specifică o zonă și o perioadă de timp, pentru care Google adună informațiile din Sensorvault privind dispozitivele care se încadrează în indicii de spațiu și timp. Inițial, informațiile sunt transmise cu numere de identificare anonime, pe care detectivii le investighează pentru a identifica tipare de mișcare ce ar putea fi relevante pentru caz. În momentul în care aceștia aleg dispozitivele care ar putea aparține autorilor infracțiunii, Google oferă numele utilizatorilor și alte date de identificare.

Investigatorii intervievați de publicația NYT au declarat că nu au trimis mandate geofence altor companii în afară de Google. Compania Apple a transmis că nu are abilitatea de a performa astfel de căutări. Google „încearcă să protejeze în mod viguros intimitatea utilizatorilor, în același timp susținînd activitatea importantă a forțelor de ordine”, a declarat Richard Salgado, directorul departamentului pentru Securitatea Informațiilor din cadrul Google, menționînd că informațiile de identificare au fost date doar în cazul în care legea a impus acest lucru.

În cazul din Arizona, Jorge Molina s-a declarat șocat de faptul că arestarea sa a fost bazată în mare parte pe date tehnologice. Deși știa că este nevinovat, îi era teamă că exonerarea ar putea dura pînă la cîteva luni. Autoritățile americane au folosit mandate de acest gen pentru a investiga jafuri, abuzuri sexuale, incendieri și crime. Anul trecut, agenții federali au făcut apel la această metodă pentru a investiga o serie de explozii din orașul Austin. Autorul infracțiunii respective a depozitat pachete cu bombe în trei case, provocînd moartea a două persoane. Conform mai multor angajați Google intervievați de NYT, baza de date Sensorvault nu a fost creată pentru nevoile forțelor de ordine, menționînd că există posibilitatea ca aceasta să nu fie mereu exactă. De asemenea, informațiile cerute companiei Google nu pot fi obținute într-un timp scurt, din cauza cererii crescute. În pofida acestor lucruri, detectivii văd un beneficiu major în această metodă. Aceștia au lăudat acuratețea sistemului și faptul că locația este înregistrată chiar și în momentele în care o persoană vorbește la telefon sau folosește anumite aplicații.