Rata somajului scade surprinzator in SUA. Cel mai mic nivel din ultimii 49 de ani

Rata șomajului a scăzut de la 3,8% la 3,6%, a declarat Departamentul Muncii din SUA, marcînd cel mai mic nivel înregistrat din decembrie 1969, informează BBC, potrivit Mediafax. Datele au arătat că economia Statelor Unite a adăugat 263.000 de locuri de muncă în ultima lună. În plus, datele salariale au arătat că salariile medii au crescut cu o rată anuală de 3,2%. Analiștii spun că cifrele indică faptul că economia a rămas sănătoasă, însă nu a manifestat un ritm care ar putea determina Rezerva Federală a Statelor Unite să modifice ratele dobînzilor.

Creșterea numărului de angajați a fost înregistrată în aproape toate sectoarele economiei, în luna Aprilie. Numărul de angajați a crescut cel mai mult în domeniul afacerilor, cu 76.000, urmat de construcții (33.000), asistență medicală (27.000), asistență socială (26.000) și financiar (12.000). Numărul angajaților care lucrează cu jumătate de normă din pricina faptului că orele au fost reduse sau pentru că nu au putut găsi locuri de muncă cu normă întreagă a rămas la 4,7 milioane.

Ian Shepherdson, economist-șef în cadrul Pantheon Macroeconomics, a atras atenția asupra „cîștigurilor salariale”, care „nu pot continua mult timp în acest ritm”, încurajînd însă continuarea reducerii șomajului. Acesta a adăugat faptul că, deși datele comunicate nu au afectat politica monetară, ar fi posibil ca date similare înregistrate în viitor să „provoace o regîndire la nivelul Rezervei Federale”.

„Șomajul este la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, negocierile comerciale cu China progresează, iar stimulul chinez este în vigoare, fapt ce ar trebui să încurajeze cererea globală”, a declarat Nancy Curtin, directorul de investiții al Close Brothers Asset Management.

În pofida creșterii puternice a locurilor de muncă, inflația SUA rămîne sub ținta Rezervei Federale, de 2%. „Cheltuielile companiilor sunt mai degrabă orientate spre evoluția sectorului digital, decît spre investițiile în piața muncii”, a completat Nancy Curtin.

Rezerva Federală a Statelor Unite a indicat, la începutul acestui an, că nu se vor produce schimbări la nivelul tarifelor în anul 2019. Miercuri, Rezerva Federală a votat pentru menținerea ratelor dobînzilor, păstrînd costurile de împrumut între 2,25% și 2,5%, deși cu o zi în urmă Președintele Donald Trump a declarat că Banca Centrală a Statelor Unite ar trebui să reducă ratele cu 1%, pentru a ajuta economia să crească.