PROGRAMUL „PRIMA CASA” VA DEVENI MAI ACCESIBIL

Vîrsta eligibilă pentru doritorii de a-și procura o locuință prin programul „Prima Casă” va crește de la 45 la 50 de ani, iar contribuția inițială a beneficiarilor va fi diminuată de la 10 % la 5% din costul imobilului. Un proiect care prevede acest lucru a fost aprobat de guvern.

Totodată, din clauzele contractuale pentru obținerea unui credit prin intermediul programului „Prima Casă” va fi scoasă prevederea ce interzice participarea la program a persoanelor care au deja în proprietate imobile.

Prin același proiect, a fost deschisă oportunitatea de a participa la Programul și persoanele care au beneficiat de credite ipotecare pînă la lansarea programului „Prima Casă”, adică pînă la data de 26 martie 2018.

La ședința Guvernului, Prim-ministrul Ion Chicu a solicitat Ministerului Finanţelor să elaboreze mecanisme de susţinere a persoanelor care au aplicat deja la Proiectul „Prima casă” şi în prezent se află în criză financiară din cauza stării de urgenţă în legătură cu pandemia COVID-19.

În prezent, pot deveni beneficiari ai programului „Prima Casă” cetăţenii cu vîrste cuprinse între 18 și 45 de ani. Solicitanţii trebuie să fie angajaţi oficial la instituții de stat sau companii private și să dispună de venituri din surse oficiale. Programul a fost lansat în martie 2018. Pînă în prezent, în cadrul acestuia, au fost procurate peste 4 mii de locuințe. Pentru anul curent, pentru implementarea Programului de stat “Prima Casă” sînt prevăzute 70 milioane lei.