PRESEDINTELE IGOR DODON, VIZITA DE LUCRU LA CRIULENI

Președintele țării a avut o întrevedere cu primarii câtorva sate din raionul Criuleni

În satul Măgdăcești, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu primarii câtorva sate din raionul Criuleni.

Părțile au discutat mai multe probleme de ordin social, pentru soluționarea cărora autoritățile locale mizează pe susținerea autorităților centrale.

Astfel, s-a menționat necesitatea construcției unei clădiri noi la stația de epurare și extinderii unui teren al rețelei de canalizare din satul Măgdăcești.

De asemenea, șefului statului i-a fost adresată solicitarea de a contribui la identificarea surselor financiare pentru construcția unui teren de sport în această localitate.

O altă problemă semnalată vizează insuficiența microbuzelor pentru necesitățile transportului public. Potrivit afirmațiilor interlocutorilor Președintelui, această chestiune ține de competența Agenției Naționale Transport Auto, însă primarii nu pot găsi limbaj comun cu această instituție.

Igor Dodon a dat asigurări că va contribui la soluționarea problemelor enunțate, subliniind că susținerea regiunilor este una din prioritățile guvernării actuale, în special în domeniul reabilitării drumurilor, a infrastructurii și obiectelor de menire socială.

 

Șeful statului a vizitat două întreprinderi din raionul Criuleni

Președintele țării, Igor Dodon, a luat cunoștință de activitatea companiei autohtone „Ocean Fish”, fondată în anul 2016. Este lider pe piața produselor din pește și fructe de mare. Întreprinderea deține o fabrică modernă în satul Măgdăcești, utilată conform standardelor internaționale.

Materia primă provine în mare parte din import, 90 la sută fiind din țările Scandinave: Norvegia, Danemarca, inclusiv Insulele Feroe, Islanda. Sînt livrări și din Grecia, țări din Asia, America Latină, SUA ș.a.

În satul Coșernița, raionul Criuleni, șeful statului a vizitat întreprinderea agricolă „Velfruct” SRL. Aceasta activează deja de 10 ani, fiind specializată în exportul produselor agricole peste hotare.

Compania deține 50 de hectare de livadă de pruni și meri, de asemenea, cultivă căpșuni. În anul 2019, compania a dat în exploatare cea mai mare și modernă cameră frigorifică din țară, cu capacitatea de 5800 tone. În cadrul companiei activează circa 30 de angajați permanenți, iar în sezonul de recoltare, numărul acestora se dublează.

Datorită implementării tehnologiilor moderne, gospodăria a creat o livadă superintensivă de meri cu 4 mii de pomi la hectar, dotată cu un sistem de antigrindină și de irigare.

 

Președintele țării a vizitat spitalul raional Criuleni și o familie numeroasă

Președintele Republicii Moldova a efectuat o vizită la spitalul raional Criuleni, pentru a se familiariza la fața locului cu situația epidemiologică. Această instituție medicală are capacitatea de 180 de paturi, iar în prezent sînt internați 17 pacienți diagnosticați cu COVID-19, alți șapte fiind suspectați. Pînă în prezent, aici au fost testate la coronavirus, 258 de persoane.

În acest spital activează peste 300 de persoane în cadrul a 12 secții, două dintre ele – maternitatea și secția de internare – au fost reparate în anul 2019. Actualmente sînt finalizate lucrările de construcție a secției de morfopatologie, din surse alocate din bugetul de stat.

Igor Dodon a adresat mulțumiri personalului medical pentru eforturile pe care le depun în combaterea răspândirii epidemiei și a înmânat Diplomele de Onoare ale Președintelui. Totodată, șeful statului le-a comunicat angajaților că de la 1 septembrie, va avea loc prima creștere a salariilor lor, cu 30%.

În continuare, Președintele a vizitat Biserica în construcție „Sfîntul Arhanghel Mihail” amplasată pe teritoriul spitalului raional Criuleni. Lucrările de construcție a bisericii au demarat în luna iulie 2018, iar în prezent se lucrează la instalarea acoperișului. Igor Dodon a comunicat că va acorda susținere financiară pentru finalizarea lucrărilor de construcție și a urat muncitorilor ajutorul Domnului în continuare.

Ulterior, șeful statului a vizitat familia Savciuc din or. Criuleni în care soții Valeriu și Rodica cresc 8 copii - 7 băieți și o fetiță cu vârste cuprinse între 6 și 20 de ani. Deși familia întâmpină dificultăți, copiii primesc educația cuvenită, majoritatea fac studii în domeniul muzical și sînt laureați ai concursurilor și festivalurilor naționale și internaționale. Savciuc Ciprian, elev în clasa a X-a, este campion al multor competiții naționale și internaționale la lupte libere.

Președintele a oferit copiilor cărți și un laptop de care aveau stringentă nevoie în procesul de studii la distanță. Igor Dodon le-a urat succes la învățătură, sănătate și bucurii.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova