PRESEDINTELE IGOR DODON A EFECTUAT O VIZITA IN RAIOANELE FLORESTI SI RISCANI

În cadrul vizitei în teritoriu, șeful statului a mers la grădinița de copii „Romașca” din localitatea Alexeevca, r-nul Florești.

În cadrul discuției cu personalul instituției despre condițiile de activitate, necesitățile și problemele cu care se confruntă, aceștia i-au comunicat Președintelui faptul că instituția preșcolară are stringentă nevoie de mobilier, veselă, lengerie de pat, ș.a. pentru deschiderea unei noi grupe de copii.

S-a decis ca din partea Fundației de Binefacere „Din Suflet”, să fie oferit suportul necesar, astfel ca grădinița de copii să aibă posibilitatea de a deschide o nouă grupă și de a instrui cît mai mulți micuți, iar părinții acestora să se poată angaja în cîmpul muncii.

Șeful statului a ținut să reitereze faptul că copiii sînt viitorul nostru și este de datoria noastră să le creăm condiții prielnice pentru educare și dezvoltare. Totodată, Igor Dodon a dat asigurări că va depune și în continuare eforturi pentru a le oferi sprijinul necesar întru asigurarea unui mediu adecvat pentru instruire.

***

Ținînd cont de faptul că anul 2019 a fost declarat, prin decret prezidențial, Anul Familiei, Președintele Igor Dodon a decis să viziteze familia Volcov din localitatea Alexeevca, care educă 5 copii iar în curînd se va naște al șaselea, inclusiv doi de vîrstă școlară și familia lui Damian Olga și Sochircă Mihail, din Dumitreni, care de asemenea, cresc cu mare dificultate 4 copii cu cuprinsă între 2 - 14 ani.

Din partea Fundației ”Din Suflet” a Primei Doamne a țării, Igor Dodon le-a oferit familiilor respective produse alimentare, jucării, cărți și rechizite școlare.

De asemenea, șeful statului a vizitat cuplul Cenușă Mihail și Feodosia, din localitatea Dumitreni care și-au întemeiat familia acum 55 de ani. Pe parcursul acestor ani, soții au educat doi copii, iar acum se bucură de 4 nepoți și 3 strănepoți. Președintele țării le-a transmis sincere felicitări, sănătate și bucurii, menționînd faptul că sînt un exemplu demn de urmat pentru multe familii.

***

În continuarea vizitei în raionul Florești, Președintele Igor Dodon a participat la Ceremonia de inaugurare a Monumentului eroilor căzuți în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în satul Dumitreni.

Șeful statului a salutat toți participanții la eveniment și i-a felicitat cu prilejul inaugurării monumentului care are loc chiar în ziua cînd este marcat și hramul localității. De asemenea, Igor Dodon i-a felicitat cu cea de-a 75-a aniversare a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă. În mod special, Președintele țării a exprimat profund respect doamnei Eudochia Sochirca, văduvă de război, care a născut 10 copii, are 23 de nepoți și 17 strănepoți.

Igor Dodon i-a îndemnat pe toți să păstreze memoria despre eroii căzuți pe cîmpul de luptă și să nu permită repetarea evenimentelor groaznice ce au avut loc în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

***

În cadrul vizitei în raionul Rîșcani, Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu activitatea Fabricii de brînzeturi ”Lactis”.

Întreprinderea a fost creată acum 68 de ani, fiind specializată în producerea untului. Ulterior a fost lansată linia de producere a laptelui și cașcavalului. Astăzi colectivul numără 240 de angajați, care produc un sortiment larg de produse lactate, inclusiv 17 tipuri de caşcavaluri şi brînzeturi. Compania dispune de circa 90 de puncte de colectare a laptelui în 86 de sate din 7 raioane ale Republicii, iar capacitatea zilnică de prelucrare a laptelui constituie 160 de tone pe zi.

Igor Dodon a menționat că îl bucură faptul că în Republica Moldova există astfel de întreprinderi care asigură piața agroalimentară cu produse autohtone de calitate, utilizînd utilaj și tehnologii performante.

De asemenea, șeful statului a reiterat că Administrația prezidențială va ține cont de interesele producătorilor naționali și va oferi suportul necesar pentru dezvoltarea mediului de afaceri din țara noastră și diversificarea piețelor de desfacere.

Totodată, Președintele țării a subliniat că pledează pentru aprobarea în regim de urgență a legii comerțului intern, unde să fie expres indicată obligativitatea rețelelor de comerț de a avea în vînzare în asortiment nu mai puțin de 50% de produse autohtone.

***

În continuarea vizitei în raionul Rîșcani, Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea a două întreprinderi strategice de nivel național: Nodul Hidrotehnic "Costești -Stînca" și Nodul Hidroenergetic din Costești, de pe malul rîului Prut.

Șeful statului a discutat cu administrația și cu membrii colectivelor de muncă despre problemele cu care se confruntă. „În special, este vorba despre necesitatea reconstrucției barajului de la lacul de acumulare, pentru care, conform studiului de fezabilitate efectuat în anul 2010, sînt necesare circa 27 milioane de euro. Este o problemă stringentă care necesită soluționare cît mai rapidă. De asemenea, necesită o reglementare și volumul alocațiilor financiare din bugetul de stat pentru aceste două întreprinderi”, a specificat Igor Dodon.

Șeful statului i-a asigurat pe angajații ambelor întreprinderi de faptul că Administrația Președintelui, în comun cu administrația raională, vor ține la control procesele de soluționare a acestor și altor probleme abordate, dat fiind că buna funcționare a întreprinderilor respective asigură securitatea energetică a Republicii Moldova.

***

În orașul Rîșcani, șeful statului de asemenea a vizitat o familie cu mulți copii și un cuplu longeviv.

Victor și Tatiana Romanov sînt împreună de 11 ani și educă 5 copii cu vîrsta cuprinsă între un anișor și 10 ani. Familia trăiește din greu, deoarece Tatiana este casnică, iar Victor muncește în livada unei companii din regiune.

Întru susţinerea acestei familii social-vulnerabile, din partea Fundației de Binefacere a Primei Doamne ”Din Suflet”, Igor Dodon a acordat ajutor material sub formă de produse alimentare, produse igienice, rechizite școlare, jucării și cărți.

În continuare, Președintele a fost bucuros să se întîlnească cu Raisa și Iurii Orlov – un cuplu frumos care trăiesc în armonie deja peste 60 ani de ani, timp în care au crescut 2 copii și au pus umărul la educația celor 2 nepoți și un strănepot.

Șeful statului a felicitat aceste două familii cu prilejul Anului Familiei, asigurîndu-i că le va acorda susținerea necesară și pe viitor. Igor Dodon le-a urat mulți ani, sănătate și prosperitate.

***

Pe finalul vizitei de lucru în raionul Rîșcani, Președintele țării cu o deosebită plăcere a participat la Hramul în cinstea Adormirii Maicii Domnului din satul Nihoreni.

Cu prilejul acestei frumoase sărbători, în localitate au fost desfășurate mai multe evenimente cultural-sportive pentru toate vîrstele. Astfel, localnicii și oaspeții satului au concurat la tenis, volei și fotbal, iar copiii s-au putut juca pe un teren special amenajat cu trambuline, tobogane și balansoare. În seara zilei a fost organizat un concert festiv care a culminat cu focuri de artificii.

Igor Dodon a felicitat locuitorii satului cu ocazia hramului localității, dorindu-le pace, multă sănătate și prosperitate. Șeful statului a salutat și faptul că locuitorii satelor din Moldova păstrează cu sfinţenie tradiţiile istorice şi familiale.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova