Presedinta Sandu a tras o brazda de minciuni și cu tractoristii protestatari

Benzina și motorina pentru proteste a fost compensată de români

Deși acum ”afacerea politică” privitoare la protestele fermierilor a devenit clar un subiect de negocieri subterane doar dintre PAS și PPDA, Președinta Maia Sandu continuă să se poarte ca ”un om politic al străzii”. Minte și manipulează de îngheață apele! Dacă atunci cînd făcea ”trotuarul politic” era de înțeles, acum NU, căci deja cunoaște prea bine multe realități. În ceia ce-i privește pe profitorii protestatar, mari moșieri și exploatatori ai țăranilor neajutorați, Sandu deja știe foarte bine că Guvernul Chicu le-a oferit cu mult mai mult decît era convenit. A făcut chiar sacrificii bugetare considerabile în actuala criză pandemică. Ignorînd toate aceste realități, Sandu (PAS) și Slusari (PPDA) i-a scos în stradă ca să ceară demiterea Guvernului Chicu. Guvernul s-a conformat și a demisionat, dar nu neapărat din cauza abuzivilor ”fermieri”, ci numai după ce s-a asigurat că îi lasă Guvernului următor un buget funcțional din care să fie plătite salariile și pensiile, dar și pentru ca Țara să fie funcțională din aceste perspective

Sandu a arat mințile ignorante cu plugul agresivității neputincioase

Miercuri, Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai acelor tractoriști scoși, la ordin, să protesteze, fermieri sau agricultori, cum le place lor să se autointituleze. După această întrevedere, Sandu s-a expus ca un președinte de colhoz pus pe furat de la Centru, nu ca un șef de Stat, spunînd: „Ei au ieșit în stradă pentru a cere sprijin de la Guvern și Parlament ca să poată acoperi parțial pierderile suferite din cauza secetei (…). Din păcate, majoritatea parlamentară din ultimele săptămîni i-a mințit pe oameni și nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru ”gospodăriile agricole”.

Numai dacă  nu ai bun-simț nu te uiți la Președinta Sandu ca la un paznic de noapte rămas șomer din cauza alcoolismului, dar care, totuși, are pretenția că are soluții pentru redresarea economică a Țării și a bugetului de Stat. Adică, în primul rînd, cum nu i-a ajutat Guvernul Chicu pe acești mari boieri îmbuibați, care vor ca afacerile lor personale să fie compensate de Stat din cauză că ei le-au administrat prost din cauza beției ori a secetei? Beția și seceta sunt două fenomene care-i privesc exclusiv pe ei. În caz că neproductivitatea e provocată de aceste două ”fenomene”, Statul cumpără pentru oameni produse din Țările unde nu există secetă, alcoolici și fermieri iresponsabili. Cînd  sunt la ”trezie”, pe moșierii moldoveni îi doare în ”pix” de Stat, adică să-și plătească legal angajații și impozitele, cînd n-au ”lichide”, vor ca Statul să-i ”pompeze” cu bani. Vindeți-vă, neică, mașinile scumpe și casele, ca să vă întrețineți afacerea, așa cum fac toți în lumea largă competitivă!

Maia Sandu, fătucă de la Țară fiind, care nu are cum să fie străină de folosirea closetului din fundul curții, dacă nu ar fi fost o parvenită, nu ar fi acuzat o majoritate parlamentară ”că nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru gospodăriile agricole”. Care ”includere bugetară”, bre? Să înțelegem că astfel de ”includeri bugetare” trebuie să devină o ”normă bugetară obligatorie” pentru afaceriștii din agricultură! Păi, atunci, de ce să nu fie incluse în buget ajutoare suplimentare pentru teatre, presă, bătrînii neputincioși, familiile tinere care se tem să mai conceapă copii, micii agricultori particular neacaparați de acești așa-ziși fermieri etc.?

Nu se înțelege nici acum că ”urgențele suplimentărilor ” sunt, cu prioritate, Medicina și Învățămîntul? N-ai Sănătate, ești mort pentru ”toată viața”, n-ai Învățămînt, nu ai de nici unele!

Observați cu cîtă perfidie vorbește Sandu despre ”gospodăriile agricole”, de parcă aici ar fi vorba, într-adevăr, despre gospodării agricole autentice, nicidecum despre o mafie a celor care dețin zeci și sute de mici gospodării agricole particulare pe care le-a preluat samavolnic!

Guvernul Chicu le-a dat, dar, în plus, cheltuiala ”combustibilă” cu protestele a fost compensată de români

Inițial, valoarea Fondului pentru agricultură era de 100 de milioane de lei. Guvernul Chicu l-a suplinit cu încă 300 de milioane de lei pentru a le plăti compensații agricultorilor afectați de secetă. De unde bani mai mulți, cetățeană Președintă Sandu?

În timpul întrevederii cu Președintele român Klaus Iohannis, a fost anunțată disponibilitatea României de a acorda Republicii Moldova și a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone. „I-am îndemnat pe agricultori să propună un mecanism de distribuire a motorinei oferite de partea română“, a spus Președinta Maia Sandu. Adică pe aceiași ”agricultori protestatari”! Deci atît s-a consumat la proteste? Ei, nu chiar atît, că trebuia să le mai rămînă și lor ceva în rezervor! Să înțelegem că Sandu a fost responsabilă cu combustibilul românesc? Slusari cu ce o fi fost responsabil?

În urma discuțiilor ”academice” pe care Maia Sandu le-a avut cu ”savanții proprietari ai agriculturii naționale”, aceasta i-a asigurat că va căuta asistență externă. Stimulatoarea de înjurături justificate Sandu depășește orice măsură! Pe de o parte, Sandu acuză Guvernul Chicu și majoritatea parlamentară inexistentă, de fapt, că nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru ”gospodăriile agricole”. Pe de altă parte, Președinta spune că ea, personal, ”va căuta asistență externă”. Observați paradoxul gîndirii Președintei: În primul rînd, ea acuză că chestiunea în sine nu a fost inclusă în bugetul viitor, fără să spună din ce surse, iar asta după ce Guvernul Chicu demisionase! În al doilea rînd, avînd toate prerogativele să desemneze un nou Guvern, care ar trebui să facă ”ceea ce nu a făcut Chicu”, Sandu spune că va căuta resurse externe, nu interne, așa cum Chicu, totuși, le-a găsit. Asta înseamnă că ea știe că nu există resurse interne pe măsura cerințelor tot mai mari ale acestor exploatatori! Asta înseamnă că îi duce cu zăhărelul ca să și-i păstreze aproape! De ce ”resurse externe” cînd trebuie ca să ceară Guvernului pe care-l va nominaliza să le identifice?

În final, ne întrebăm: Oare Iohannis i-o fi împărtășit și din experiența sa – cum e să reziști, democratic și constituțional, să fii Președinte un întreg mandat cînd ai un Guvern și o majoritate parlamentară constituite legal și care nu ți se subordonează partinic?