PRECIZARI PRIVIND A DOUA ETAPA DE IMUNIZARE ANTI-COVID-19

Dacă într-un raion au fost vaccinați toți lucrătorii din sistemul medical, persoanele trecute de 60 de ani, cele cu comorbidități, pedagogii, la nivel local, responsabilii pot de sine stătător să recurgă la vaccinarea celorlalte persoane eligibile pentru etapa a doua. Este vorba despre angajații din domeniul asigurării ordinii publice, asistenții sociali etc. Precizările sînt făcute de către Ninel Revenco, coordonatoarea Campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Într-o emisiune online, organizată Mama.md și UNICEF Moldova, Ninel Revenco a declarat că numărul persoanelor vaccinate cu prima doză de vaccin depășește 51 500. Rata de acoperire este 1,5%, acest indicator fiind unul destul de bun pentru o lună de vaccinare. Totodată, în paralel cu prima etapă de imunizare, a fost lansată și a doua etapă. S-au deschis mai multe centre de imunizare.

Selectarea persoanelor eligibile pentru vaccinare se realizează de către medicul de familie, în urma evaluării listei de persoane aflate la evidență și în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin. Coordonatoarea Campaniei de vaccinare a menționat că listele sînt pregătite, iar persoanele care se încadrează în categoriile eligibile se pot adresa medicului de familie pentru a se programa.

Prioritate au persoanele trecute de 60 de ani, persoanele de peste 18 ani cu comorbidități. Or, cel mai mare procent al deceselor COVID-19 este în rîndul pacienților de peste 60 de ani și cei cu boli cronice – cardiovasculare, pulmonare, renale, diabet zaharat, obezitate. La fel, prioritate, în procesul de imunizare, le-a fost acordată persoanelor din sectorul educațional. Însă, acest fapt nu înseamnă că pedagogii vor putea reveni în sălile de clasă, întrucît protecția contra virusului este abia după două săptămîni de la administrarea celei de-a doua doze.

Cît despre vaccinarea copiilor, spune Ninel Revenco, anul curent, cel mai probabil, acest lucru nu va avea loc, ci poate abia în 2022. În alte state, la începutul anului școlar, urmează a fi vaccinați copiii de la 12 ani, iar anul viitor copii cu vîrsta de la șase luni.

Specialista s-a referit și la tipurile de vaccin, spunînd că toate sînt bune și sigure, indiferent de producător, iar preferințele pentru un anumit tip de vaccin apar din neștiință și din cauza unor informații eronate. La nivel global, lider este AstraZeneca, administrat în 105 țări, Pfizer – circa 80 de țări, iar restul în mai puține. Nu înseamnă că unul e mai bun ca altul. E important că sînt sigure și eficiente.

„Vaccinurile protejează de forma gravă a virusului. Este posibil să te infectezi după administrarea primei doze sau chiar și după a doua doză în cele 14 zile. Însă, vaccinul protejează de forma gravă și ajută la recuperarea rapidă”, notează Ninel Revenco. Potrivit ei, chiar și după imunizare, nu va fi posibilă o relaxare, întrucît în țară nu este asigurată o imunitate în comunitate, iar virusul persistă și riscul de a-l primi, răspîndi este destul de mare. În aceste condiții se impun și în continuare acele măsuri de igienă – spălatul și dezinfectatul mîinilor, regula strănutului și a tusei, distanța fizică etc.

Specialista a mai spus că, după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, persoana primește un certificat de vaccinare, care este în limbile română, rusă și engleză. De asemenea, în el se indică numele de familie, IDNP-ul, denumirea și seria vaccinului și data la care a fost administrat. Certificatul mai conține ștampila și semnătura instituției la care s-a administrat. Certificatul nu reprezintă acel pașaport de imunizare și va putea fi utilizat, în funcțiile de regulile instituite individual la nivel de fiecare țară.

Sursa: IPN